Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De muziek van de Twilight Zone Tower of Terror: betreed een nieuwe dimensie van geluid ...

maart 02, 2021 1604
We vervolgen onze reis door de muziek van de attracties van  Disneyland Paris met vandaag de beroemde "Tour de la Terreur", de emblematische Walt Disney Studios Park attractie.
De muziek in The Twilight Zone Tower of Terror combineert op een bijzonder originele manier historische muziek, filmmuziek en sfeergeluiden die de drie hoofdstukken van dit verhaal volgen.

Echo’s uit het verleden
In de tuinen en de lobby van het Hollywood Tower Hotel is de tijd stil blijven staan sinds die noodlottige nacht van 31 oktober 1939, toen een mysterieuze bliksemschicht de gevel trof en passagiers uit één van de liften snel naar een onzeker lot duwde. De verschillende voorwerpen in de zaal staan nog op dezelfde plaats als toen, overhaast achtergelaten door hun eigenaars. De muziek weerklinkt nog steeds, als een echo van het verleden, alsof ze nooit is gestopt.

Om deze soundtrack te creëren, verzamelden Imagineers jazzy stukken en populaire deuntjes zoals die in die tijd in de weelderige hotels van Hollywood te horen waren. Elk muziekstuk werd gekozen om zijn stijl en zijn beklijvende kracht.
Eén daarvan, "We'll Meet Again," is een liedje uit 1939 dat oorspronkelijk werd uitgevoerd door Vera Lynn. In deze opname wordt zij begeleid door een "Novachord", de voorouder van de synthesizer, met bovennatuurlijke geluiden die ook te horen zijn tijdens het optreden van de Blauwe Fee in Pinokkio (1940). In de verontrustende setting van dit hotel weerklinken de oorspronkelijk romantisch bedoelde woorden ("I don't know where / I don't know when / But I know that we will meet again") op verontrustende wijze, als om ons te waarschuwen dat er geesten aanwezig zijn.

Een ander beklijvend stuk, "Mood Indigo" van Duke Ellington, is een nummer uit de jaren 1930 met een ongewone orkestratie. Meestal hebben in een jazz orkest de instrumenten een welbepaalde rol: De trompet speelt het hoofdthema, de klarinet zorgt voor de hoge tonen en de trombone, de bas. In dit stuk is het het tegenovergestelde: De trombone speelt in de discant en de klarinet in de bas, waardoor het stuk een heel bijzondere klank krijgt, alsof de musici door de andere kant van de spiegel zijn gegaan. Degene die we iets later ontdekken, misschien in de lobby van de Tower...


Seriemuziek
Ons bezoek gaat verder naar de bibliotheek waar de "kostbare gasten" van het hotel een "verloren episode" ontdekken uit de mythische serie The Twilight Zone, herkenbaar aan de iconische muziek. De Franse componist Marius Constant (1925-2004) kreeg van CBS de opdracht de muziek te maken in de late jaren 1950. Het stuk ontstond uit de combinatie van twee onafhankelijke stukken, "Étrange No. 3" en "Milieu No.2." Deze stukken hadden oorspronkelijk geen ander doel dan de geluidsbibliotheek van de zender te verrijken en het was Music Director Lud Gluskin die op het idee kwam om ze te combineren voor de aftiteling van het tweede seizoen van de serie.

De muziek voor deze aflevering is het werk van componist Richard Bellis, welbekend in de Disney Parken (Indiana Jones Adventure, Star Tours, Moteurs... Action! Stunt Show Spectacular) en winnaar van een Emmy Award voor zijn Ça! (1990) score. Hij begon met de originele instrumentatie van de show - twee elektrische gitaren, twee trompetten, twee trombones, bongo's en een kleine sectie van houtblazers en strijkers - die hij voor de gelegenheid opnieuw opnam. Geïnspireerd door de moderne stijl van Jerry Goldsmith (Mulan, 1998), één van de componisten van de serie, schreef hij vervolgens de rest van de muziek voor de aflevering.


Vrije val
In de eerste versie van de attractie, The Twilight Zone Tower of Terror - A Jump into the Fourth Dimension (2007), werd de stijging begeleid door een mix van synthesizer en live instrumenten, gecomponeerd met een zeer eigentijdse air om snelheid en mechaniek op te roepen. Vervolgens was er voor de verschillende verdiepingen een mix van geluidseffecten en muziek geschreven in de geest van de partituren van Bernard Herrmann, de gebruikelijke componist van Alfred Hitchcock.

Voor de 2019-versie van de attractie voegden Imagineers nieuwe illusies toe, evenals nieuwe visuals en geluidssequenties om niet één maar drie verschillende ervaringen te creëren, elk angstaanjagender dan de vorige. Muzikaal is de aanpak nog radicaler, zoals Thomas Zielinski van Phantom Manor Legends uitlegt: "De nieuwe muzikale sfeer van The Twilight Zone Tower of Terror - A New Dimension of Thrills, heeft een zwaardere ondertoon dan de vorige om de donkerdere - en soms gekkere - toon van de nieuwe scenario's beter over te brengen. Angst kan, net als een goede muzikale ambiance, de grenzen van taal overstijgen en ik denk dat deze nieuwe versie van de attractie ons dat perfect heeft laten zien."


Van Halloween 1939 tot vandaag nodigt The Twilight Zone Tower of Terror ons uit op een ongelooflijke muzikale reis door tijd en ruimte, een reis naar het hart van de Vierde Dimensie!

Aanvullende informatie

  • Minimale lengte: 81cm
  • Interesses: Extreme Sensaties
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Laatst aangepast op dinsdag 02 maart 2021 11:02

Laagste prijs kalender