Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Bungalow Race (09/02 - 18/02) (BENL)

Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh

april 27, 2021 125

In 1977 brengt Disney ons opnieuw terug naar het 100 Bunder Bos. Inderdaad, opnieuw, want Winnie de Poeh verscheen in 1966 al op het witte doek, maar toen enkel in een korte tekenfilm. Dit keer maakt hij zijn debuut in zijn eerste grote bioscoopfilm.


Om bij het begin te beginnen gaan we terug naar de jaren ’30, waarin Walt zijn dochter Diane hoort lachen op haar kamer. Nieuwsgierig naar wat zijn dochter zo doet lachen gaat hij kijken. Diane leest één van de verhalen van Winnie de Poeh, geschreven door A.A. Milne. Doordat zijn dochter zo veel plezier beleeft aan de verhalen van Winnie en zijn vriendjes, neemt Walt in 1937 al contact op met de schrijver voor de filmrechten. Mede doordat hij druk was met andere projecten in die tijd, duurde het nog tot juni 1961, voordat hij de rechten in zijn bezit kreeg. Walt was overigens niet de eerste die de filmrechten in handen had. In de jaren ’40 bemachtigde NBC al de rechten en in 1947 werd een live-action TV-special uitgezonden met de naam A Day in the Life of Christoher Robin.


Walts plan was om een bioscoopfilm te maken van de avonturen van deze goedaardige beer. Echter had hij zijn twijfels over de populariteit in Amerika. In Europa waren de van oorsprong Engelse verhalen bekend en populair, maar in het Amerika van toen was dat niet direct het geval. Daarom koos Walt ervoor om Winnie eerst in een korte film te introduceren bij het Amerikaanse publiek. Dit had Winnie de Poeh en de Hongingboom (Winnie the Pooh and the Honey Tree) tot resultaat, welke zijn première had op 4 februari 1966. De korte film van bijna een half uur was dan ideaal als voorprogramma in de bioscoop.


Opvallend aan de eerste korte film is dat twee nu zo populaire personages, die niet meer weg te denken zijn, niet voorkwamen in deze film. Knorretje en Teigetje maken hun eerste opwachting namelijk pas in de tweede korte tekenfilm. In tegenstelling tot dit feit, werd in de eerste film wel Govert geïntroduceerd. Dit personage is door Disney zelf toegevoegd aan het verhaal en komt dus niet voor in de boeken van Milne.


De liedjes in de film, en ook latere films, werden geschreven door de gebroeders Sherman. Dit was zeker een creatieve uitdaging. Om meer inzicht te krijgen over de impact van de verhalen op de kinderen, spraken ze veel met Tony Walton. Hij was op dat moment kostuumontwerper bij de film Mary Poppins. Tony was van origine Brits en was opgegroeid met de verhalen van Winnie de Poeh. Deze gesprekken gaven een goed beeld van de achterliggende gedachte van de eigenzinnigheid van Winnie de Poeh. Dit gaf hen de juiste sturing om de liedjes zo te schrijven dat ze leken geschreven te zijn door Milne, maar wel met het juiste Disneygevoel, een hele uitdaging.


In navolging van de eerste korte animatiefilm van Winnie de Poeh, verscheen op 20 december 1968 Winnie de Poeh en de Waaibomendag (Winnie the Pooh and the Blustery Day) in de Amerikaanse bioscopen. Welke bekroond werd met een Oscar. Winnie de Poeh en het mooiste van Teigetje (Winnie the Pooh and Tigger Too) was de derde korte animatiefilm met de op honing verzotte beer Winnie en zijn vriendjes. Deze film verscheen geruime tijd later, op 20 december 1974. Alhoewel de twee latere korte films van Winnie de Poeh na het overlijden van Walt zijn uitgebracht, was Walt wel grotendeels betrokken geweest bij de ontwikkeling van de films en karakters. Echter was zijn doel, een volwaardige animatiefilm over Winnie de Poeh nog niet gemaakt.


Het idee van die volwaardige animatiefilm bleef altijd bestaan. Uiteindelijk werden de drie korte films aan elkaar geregen met nieuwe animaties, zodat het één lange film werd. Het idee herinnert aan de eerder Disney Classics van rond de oorlogsjaren, waarbij diverse korte animatiefilmpjes samen één geheel vormden, zoals Saludos Amigos, De Drie Caballeros en Make Mine Music. Echter gaat het in dit geval wel om verschillende verhalen over dezelfde personages, wat Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh toch net wat anders maakt.


De wereldpremière van Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh, of The Many Adventures of Winnie the Pooh, zoals hij in het Engels heet, vond plaats op 11 maart 1977. In Europa waren eind jaren ’60 en begin jaren ’70 de korte animatiefilms ook te zien als voorprogramma voor een andere film. In de kranten is echter geen bioscooprelease te vinden van de film in Nederland.


Op videoband verschenen de drie losse films voor verhuur via de videotheken. Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh verscheen op koopvideo in 1997. De film verscheen in maart 2003 voor het eerst op DVD. In 2012 verschijnt de meest recente uitgave van de film op DVD. Winnie’s avonturen verschenen nog niet eerder op Blu-Ray. Wel is de film te streamen via Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Het grote verhaal van Winnie de Pooh op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)