Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rapunzel

oktober 19, 2021 206

Het jaar 2010 markeert een bijzonder moment in de animatiefilms van Disney. Dat jaar verscheen namelijk alweer de vijftigste film uit de Walt Disney Animation Studios. We hebben het hier over de animatiefilm Rapunzel, ook wel bekend onder de oorspronkelijke titel Tangled.


Als ze nog een baby is wordt Rapunzel ontvoerd door Moeder Gothel. Rapunzels is betoverd, waardoor haar haren bijzondere krachten bezitten, waardoor Moeder Gothel jong blijft. Om te voorkomen dat ze Rapunzel kwijt raakt sluit ze haar op in een toren. Maar dan op een dag is de bandiet Flynn Ryder op de vlucht en probeert te ontkomen door zich te verstoppen in dezelfde toren als waar Rapunzel woont. Rapunzel, inmiddels ouder en haar van ongeveer 20 meter lang, gaat uiteindelijk op pad met Flynn en samen beleven ze een avontuurlijke reis op zoek naar de zwevende lichtjes.


Het verhaal van de film is lichtjes gebaseerd op een klassiek sprookje van de Gebroeders Grimm. Hun versie van Rapunzel verscheen in Kinder- und Hausmärchen, een bundeling van alle sprookjes en legendes geschreven door de Gebroeders Grimm in de 19e eeuw. De film wordt gemaakt met behulp van CGI en is hiermee dan ook de eerste Disney Classic die een sprookje naar het witte doek brengt door het gebruik van enkel computeranimaties.


Voor de filmregie keerde Byron Howard terug, eerder regisseerde hij de film Bolt. Ditmaal deelde hij de regisseursstoel met Nathan Greno, welke de Bolt short Super Rhino regisseerde en nu zijn debuut maakte met de regie van een lange animatiefilm. Beide zijn fans van klassieke films zoals Assepoester en Doornroosje en probeerde de stijl en gevoel van die films over te brengen naar Rapunzel, maar dan met behulp van de computer. Fantasyland in de Disney Parken was daarom een goed voorbeeld voor hoe een sprookjeswereld er in het echt uit ziet. Tenslotte is het de tekenfilmwereld tot leven gebracht in de echte wereld. Waardoor de filmmakers uit dit specifieke gedeelte van de Disney Parken mede hun inspiratie haalden.


Computertechnieken ontwikkelen zich in een razendsnel tempo. Dit geldt uiteraard ook bij de animatietechnieken voor animatiefilms. Het maken van een goede animatie van haar was altijd heel complex. Met de film Rapunzel moest daarom haast het onmogelijke mogelijk gemaakt worden. In de meeste voorgaande films werd haar zoveel mogelijk ongemoeid gelaten, dus de karakters in de film raakten hun haar zo min mogelijk aan bijvoorbeeld. Rapunzel daarentegen gebruikt haar haar de hele tijd. Ten eerste is de lengte uitzonderlijk, maar we zien Rapunzels haar tijdens de film de natuurlijk manier bewegen, wanneer ze bijvoorbeeld loopt en beweegt. Echter is dat niet het enige, aangezien ze haar haren ook als lasso gebruikt en als touw om uit de toren te ontsnappen. Daarom werden de nieuwste technieken gebruikt en aangepast om een zo goed mogelijke animatie van het haar te maken. Overigens geldt dit ook voor de kapsels van de andere personages in de film, zowel mens en dier.


Tijdens de ontwikkeling van de personages werd veel aandacht besteed aan het uiterlijk, zoals we eerder beschreven aan het haar. Flynn Ryder moest, naast een goed kapsel, eveneens een goede en knappe uitstraling hebben. Daarom nodigden de filmmakers hun vrouwelijke collega’s uit om samen met hen te kijken naar foto’s van vele bekende knappe mannen en werd gevraagd wat hen zo aantrekkelijk maakte. Met al deze info werden tekeningen gemaakt, waarna een selectie gemaakt werd en uiteindelijk Flynn eruit is komen te zien zoals wij hem kennen. Hopelijk kregen de filmmakers zijn neus wel goed.


De muziek van de film werd gecomponeerd door Alan Menken, je zou haast kunnen zeggen de huiscomponist. Hij werkte al aan vele succesvolle Disneyfilms mee om deze te voorzien van prachtige muziek. Dit keer lukte het hem weer om prachtige liedjes te componeren, met teksten van Glenn Slater. Het lied I See The Light ontving zelfs een Oscarnominatie, helaas voor Menken en Slater ging de prijs naar Randy Newman met het lied We Belong Together voor Toy Story 3.


Na een lang productieproces verscheen de film dan eindelijk in het najaar van 2010 in de bioscopen. Het Amerikaanse bioscooppubliek kon zoals gewoonlijk eerder van de film genieten dan het Europese publiek. In Amerika verscheen de film namelijk op 24 november 2010 in de filmtheaters. Gelukkig hoefden de Nederlanders en de Belgen slechts een weekje te wachten, want hier kwam de film namelijk op 1 december 2010 uit. Daarnaast konden we aan het begin van het jaar nog genieten van De Prinses en de Kikker, dus 2010 was voor ons een goed Disney jaar.


Voor de kleine bioscoopbezoekers en de mensen die graag de film in hun eigen taal wilden zien werd de film eveneens vertoond in de Nederlandse en Vlaamse taal. Zo hoorden we dan Kim-Lian van der Meij of Deborah De Ridder als Rapunzel en niet Mandy Moore. Zachary Levi, die Flynn zijn Engelse stem gaf, werd vervangen door Levi van Kempen en Jelle Cleymans. Karin Bloemen en Kirsten Cools kregen de taak om Donna Murphy’s Moeder Gothel respectievelijk Nederlands en Vlaams te laten spreken.


Op 30 maart 2011 verscheen Rapunzel op zowel DVD als Blu-Ray. De Blu-Ray werd daarbij uitgegeven in twee varianten. De ene versie beschikte over een gewone Blu-Ray schijf gecombineerd met een DVD. De andere variant was de 3D Blu-Ray in combinatie met de normale Blu-Ray uitvoering. Zo konden mensen die in de nabije toekomst over wilden stappen naar een nieuw format eenvoudig de film op hun bestaande en toekomstige beelddrager in huis halen. De film is tevens te streamen via Disney’s eigen streamingsservice Disney+.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender