Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Winnie de Poeh

oktober 26, 2021 152

In 2011 borduurt Disney verder op een reeds succesvolle klassieker, wanneer ze komen met een nieuwe Disney Classic. Ze proberen het succes van Winnie de Poeh terug te brengen naar het grote scherm, met de gelijknamige film.


Wanneer Poeh wakker wordt heeft hij, zoals gewoonlijk, een enorme trek in honing. Hij gaat op zoek naar honing, maar al gauw veranderd het doel in een tocht om Iejoors staart terug te vinden. De boel wordt helemaal overhoop gegooid als Janneman Robinson vermist blijkt te zijn. Hij heeft een briefje achtergelaten, maar Uil begrijpt de tekst niet juist en denkt dat Janneman ontvoert is. Uiteraard gaat Poeh en de hele bende op zoek naar de geheimzinnige ontvoerder die Janneman Robinson heeft ontvoerd.


Wat ooit begon als een kinderboek van de schrijver A.A. Milne over een vrolijke knuffelbeer met de naam Winnie de Poeh, werd later heen een succes voor Walt Disney. Walts kinderen waren verzot op de verhalen van Milne, waardoor deze bijzondere beer ook onder de aandacht kwam bij Walt. Ondanks dat er vele jaren verstreken, bleef het idee altijd bestaan om van deze verhalen een animatiefilm te maken. Winnie de Poeh en de Honingboom was de eerste korte animatiefilm die in 1966 uitkwam, maar dit was zeker niet de laatste productie die uit de filmstudio’s van Walt Disney zou verschijnen.


Samen met Winnie de Poeh en de Waaibomendag en Winnie de Poeh en het mooiste van Teigetje, verscheen de eerste film samen als één lange animatiefilm in 1977. Deze lange film, bestaande uit de eerste drie korte films, kreeg de titel Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh. In 1983 volgde nog een vierde korte animatiefilm met de titel Winnie de Poeh en een Dag voor Iejoor. In de jaren daarna volgden verschillende TV series met Poeh in de hoofdrol. Hierbij is de 50 afleveringen tellenden serie De Nieuwe Avonturen van Winnie de Poeh, die liep van 1988 tot 1992, één van de bekendere series. In 1997 volgde na lange tijd een lange film met de titel De Meest Verre Tocht van Winnie de Poeh, welke direct op video uitgebracht werd. In het begin van het nieuwe millennium verschenen nog een drietal filmproducties uit de DisneyToon Studios, welke vanaf de jaren ’90 eveneens animatiefilms produceerden zoals A Goofy Movie.


Na al vele films en series was het dit keer de taak aan Don Hall en Stephen Anderson, de twee regisseurs van de film, om een nieuwe animatiefilm met Winnie de Poeh in de bioscopen te krijgen. Beide werkten al eerder samen aan onder andere Meet the Robinsons, welke Anderson regisseerde en Hall deel was van het schrijversteam. Voor de ontwikkeling van de film werd hulp ingeroepen van een echte Disney en Winnie de Poeh veteraan, namelijk Burny Mattinson. Hij startte zijn carrière in 1953 bij Disney en zijn eerste echte taak als hoofdanimator was voor de korte film Winnie de Poeh en het mooiste van Teigetje en werkte later ook aan Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh. Met zijn jarenlange ervaring en kennis was Mattinson de meest geschikte persoon om me te werken aan de nieuwe film.


Het team reisde voor inspiratie en het verzamelen van referentiemateriaal af naar het échte Honderd Bunderbos. In Sussex, ten zuiden van Londen, ligt namelijk Ashdown Forest. Dit bos werd vaak in de zomermaanden bezocht door A.A. Milne, de schrijver van de avonturen van Winnie de Poeh. Het was daarom niet meer dan logisch dat de schrijver koos voor dit bos als plek waar Poeh en zijn vriendjes vele avonturen zouden beleven. Ernest Shepard trok vaak met de familie Milne de bossen in en haalde hier de inspiratie vandaan voor de tekeningen voor Milne’s boeken die hij maakte. Sommige plekken zijn letterlijk te herkennen van de Shepards tekeningen.


De stemmencast van de film bestond uit een enkele oudgediende zoals Jim Cummings, die opnieuw te horen als Winnie de Poeh en Teigetje, maar veelal werden de stemmen door nieuwe acteurs ingesproken. Veel oorspronkelijke stemacteurs waren in de loop der jaren al overleden, evenals hun eerdere vervangers. John Cleese was gevraagd om de rol van verteller te vervullen in deze film.

Voor de Nederlandse versie horen we Job Schuring als Poeh, die na het overlijden van Kick Stokhuyzen de stem van hem overnam. Hein Boele, Jérôme Reehuis en Kees Coolen keerden terug als respectievelijk Konijn, Uil en de verteller, voor de wat oudere fans bekende stemmen die sinds de jaren ‘90 te horen zijn. Andere Nederlandse stemacteurs maakten later hun debuut in de later verschenen Winnie de Poeh films en series, soms als vervanging van de eerdere stemacteur. Aangezien het Vlaamse publiek opgegroeid is met de Nederlandse stemmen, verscheen er geen Vlaamse versie van deze film.


Alhoewel de Disney films veelal in Amerika hun wereldpremière beleven, was de film Winnie de Poeh daar niet voor het eerst te zien. Deze eer kwam namelijk toe aan België. De première was namelijk in België namelijk op 6 april 2011. Nederland volgde op 21 april 2011. De Amerikaanse première was zelfs nog later. De Amerikaanse Winnie de Poeh fans moesten namelijk nog tot 15 juli 2011 wachten, want op die datum verscheen de film pas in de Amerikaanse bioscopen. Ondanks de successen in het verleden, wist de film qua opbrengst niet in de buurt te komen van andere Disney Classics.

De film verscheen, na de vertoningen in de bioscoop, op DVD. De film verscheen op 31 augustus 2011 in de winkels. Ondanks dat vele Disney Classics al verschenen op Blu-Ray, koos Disney er voor om de film in Nederland en België niet op Blu-Ray uit te brengen. In Amerika verscheen de film wel op beide formats in de winkel. De film is verder nog te streamen via Disney+.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender