Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Song of the South

januari 24, 2021 309

In 1946 verscheen, naast Make Mine Music, nog een andere film afkomstig van de Walt Disney Studio’s. De meest controversiële Disney-film aller tijden, Song of the South.


De film Song of the South, in het Nederlands ook bekend als Melodie van het Zuiden, is een combinatie van live-action en animatie. Kleine Johnny gaat naar de plantage van zijn oma waar hij Uncle Remus ontmoet. Hij vertelt hem over de avonturen van Broer Flapoor, nu beter bekend als Broer Konijn. Wanneer Johnny aangevallen wordt, is het niet alleen Uncle Remus die hem kan redden, maar moeten zijn ouders ook de waarde inzien van een hecht gezin.

Op het moment van de productie van de film Song of the South, stond Disney bekend om zijn animatiefilms. Deze film zou echter één van de eerste grote live-action films worden die de studio’s zouden maken. Aangezien Disney en animatie met elkaar verbonden waren, werd ervoor gekozen om in de film diverse animatiesegmenten te maken, die de verhalen van Uncle Remus illustreerden. Daarnaast zijn er ook enkele momenten waarbij de live-action en de animatiewereld door elkaar liepen.


Voor de film werden Bobby Driscoll en Luana Patten aangenomen, twee kindsterren die nog in diverse andere Disney-producties te zien zouden zijn. In Song of the South zijn ze te zien als Johnny en Ginny. De rol van Uncle Remus wordt gespeeld door James Baskett, tevens de stem van Broer Vos, die een speciale Oscar ontving voor zijn rol als Uncle Remus. Hij was hiermee de eerste mannelijke acteur met een Afro-Amerikaanse achtergrond die een Oscar won. Zijn tegenspeelster Hattie McDaniel, Aunt Tempy, won als eerste Afro-Amerikaanse actrice eerder al een Oscar voor haar rol in Gone with the Wind.


Naast de speciale Oscar die James Baskett in de wacht wist te slepen, kreeg de film nog twee andere nominaties. De eerste nomanatie, waar het ook bij bleef, was voor Best Scoring of a Musical Picture. De tweede nomanatie was voor Best Song voor het alom bekende Zip-A-Dee-Doo-Dah, geschreven door Ray Gilbert en Allie Wrubel, dat de prijs ook won.


Het verhaal van Song of the South is gebaseerd op de verhalenreeks over Uncle Remus, geschreven door de Amerikaanse schrijver Joel Chandler Harris (1848-1908). Harris verzamelde verhalen van Afro-Amerikanen uit het zuiden, die hij ontmoette op een plantage. Uncle Remus was het personage in zijn verhalen dat deze verhalen vertelde, net zoals in Disney’s verfilming.

De film beleefde zijn wereldpremière in Atlanta, daar waar het verhaal zich afspeelde, op 12 november 1946. Ondanks dat James Baskett één van de hoofdrollen van de film had, ontbrak hij destijds op de première. Atlanta was destijds een stad waarin onderscheid in afkomst gemaakt werd en het niet toegestaan was om zich te mengen bij onder andere de feestelijkheden van een filmpremière. Geen enkele Afro-Amerikaanse acteur was daardoor welkom op de première.


Destijds was er dus al wat controverse, maar de film is nu nog steeds, misschien wel meer dan vroeger, controversieel. Het gaat hier met name om de manier waarop het leven op de plantage wordt uitgebeeld en de mogelijk racistische en kwetsende onderdelen die in de film voorkomen. Daardoor is de film jaren geleden in de Disney-kluis gelegd en is hij er sindsdien niet meer uitgekomen.

In 1950 vond de Nederlandse filmpremière plaats en leerde het Nederlandse publiek de verhalen van Uncle Remus kennen. De film, toen nog met de Nederlandse titel Lied van het Zuiden, werd speciaal voor de Nederlanders vertaald in hun eigen taal. Alhoewel de personages Nederlands gingen spreken, bleven hun namen Engels, behalve Broer Flapoor, Broer Vos en Broer Beer die wel naar het Nederlands vertaald werden.


Ondanks dat de film in Amerika voor het laatst in de bioscopen te zien was en daarna nooit meer in welke vorm dan ook te zien is geweest, zijn er voor de Europese en Aziatische markt nog wel officiële uitgaves van de film geweest. In Nederland verscheen de film in 1997 op VHS. Hierbij werd de film zowel in de originele taal met Nederlandse ondertiteling als in de Nederlands nagesynchroniseerde versie uitgebracht. Dit is dan ook de enige manier waarop je de film in huis hebt kunnen halen, aangezien de film daarna nooit is uitgebracht op DVD, Blu-Ray of via Disney+.


Bronnen: D23.com, IMDB.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)