Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Bungalow Race (09/02 - 18/02) (BENL)

Disney en de Oscars – Jaren ‘40

april 23, 2021 297

Index

Nadat Walt in de jaren ’30 reeds 10 prijzen in ontvangst mocht nemen tijdens de diverse Academy Awards ceremonies, was het zeker nog niet gedaan in de volgende jaren. Deze keer kijken we naar de prijzen en nominaties in de veertiger jaren. Een drietal jaren werden toen de Oscars, die normaal van metaal zijn, vervangen door beschilderd gips. Dit vanwege de schaarste van metalen door de Tweede Wereldoorlog. Achteraf konden de winnaars overigens hun 'tijdelijke' Oscar omruilen voor een echte metalen variant.


1940 – 12e  Academy Awards Ceremonie
In het eerste jaar van de jaren ’40 werd de 12e ceremonie gehouden in het Ambassador Hotel in Los Angeles. Walt was dit jaar opnieuw genomineerd voor beste korte animatiefilm.

The Ugly Duckling
De beste korte animatiefilm was dit jaar opnieuw eentje uit Disney’s Silly Symphonies, namelijk The Ugly Duckling. Deze short won het van de Mickey-cartoon The Pointer en van twee producties van respectievelijk Warner Bros. en MGM. Deze versie van The Ugly Duckling is in zwart-wit gefilmd, echter werd na enkele jaren, ter afsluiting van de Silly Symphonies, een remake gemaakt van dit filmpje, maar nu geheel in kleur.


1941 – 13e  Academy Awards Ceremonie
Tijdens de 13e Academy Awards uitreiking in 1941 ontving Walt dit keer geen nominaties op persoonlijke titel. De categorie beste korte animatiefilm, die hij acht jaar op rij wist te winnen, was voor het eerst zonder Disneyproductie onder de genomineerden. Maar dit betekende niet dat er uit zijn filmstudio’s geen prijswinnende titels waren verschenen.

Pinokkio
Deze lange animatiefilm uit de Disney filmstudio’s werd genomineerd voor twee Oscars. Leigh Harline en Ned Washington ontvingen een nominatie voor beste lied voor When You Wish Upon A Star. Dit lied is ook praktisch niet meer weg te denken uit de wereld van Disney. Overal ter wereld hoor je dit bekende deuntje terug. De tweede nominatie voor beste originele muziek ging naar Leigh Harline, Paul J. Smith en Ned Washington. Voor beide categorieën wisten ze de prijs mee naar huis te nemen. Hiermee werd de waardering voor de kwaliteit van de film, over de houten pop met de naam Pinokkio die een echte jongen wilde worden, nog eens bevestigd door de stemmers van de Academy Awards. 


1942 – 14e  Academy Awards Ceremonie
De uitreiking van de Academy Awards op 26 februari 1942 in het Biltmore Hotel te Los Angeles, was voor Walt Disney een bijzonder feestelijke avond. Samen met zijn medewerkers ontving hij in totaal 5 awards voor producties uit zijn filmstudio.

Lend a Paw
Voor de categorie beste korte animatiefilm werden dit jaar maar liefst 10 shorts genomineerd, waaronder Truant Officer Donald en Lend a Paw, beide afkomstig uit de studio’s van Walt Disney. De laatstgenoemde ging er uiteindelijk vandoor met de prijs. In Truant Officer Duck doet Donald er alles aan om zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak naar school te krijgen, wat uiteraard simpeler lijkt dan het is. Pluto vecht met zijn geweten wanneer hij jaloers is over de komst van een nieuwe kitten, maar het goede wint het altijd van het kwade. Deze short is een remake van de in 1933 uitgebrachte Mickey's Pal Pluto


Dombo
Disney’s klassieker over het vliegende olifantje Dombo werd genomineerd voor twee Oscars, waarvan één gewonnen werd. De eerste nominatie, die uiteindelijk verzilverd werd, was in de categorie voor beste originele muziek. De prijs werd toegekend aan Frank Churchill en Oliver Wallace. De tweede nominatie was voor beste lied voor Baby Mine, dat gemaakt was door Frank Churchill en Ned Washington. Ondanks de populariteit van het lied, wist deze niet voldoende stemmen te behalen om het beeldje te winnen.


Irving Thalberg Memorial Award
Naast de reguliere Oscars ontving Walt ook de prestigieuze Irving Thalberg Memorial Award, die aan hem toegekend werd vanwege zijn enorme hoeveelheid filmproducties van hoge kwaliteit gemaakt door dezelfde producent. De prijs is in de vorm van een buste van Irving Thalberg.

Walt sprak geëmotioneerd de volgende woorden, bij het in ontvangst nemen van de prijs: “Ik ben sprakeloos. Ik wist dat er vanavond iets zou zijn, maar dit gaat boven mijn verwachtingen. Ik heb veel te danken. Allereerst voor de Oscar voor beste korte animatiefilm, waar we erg trots op zijn. Mijn muzikanten voor hun muziek – het zal nu moeilijk zijn om met ze om te gaan, dat weet ik. Fantasia zou in mijn ogen een soort van medaille voor dapperheid moeten krijgen. We maken allemaal onze fouten, dat weet ik, maar dit was een oprechte fout. Maar dit, dit is te veel.
Ik ben me er van bewust dat deze onderscheiding hoge idealen symboliseert, en ik heb het gevoel dat ik me opnieuw aan deze idealen moet wijden. Ik heb een zwaar jaar achter de rug, het zwaarste jaar. Ik hoop dat zo’n jaar nooit meer komt. En na zo’n jaar, heb ik het gevoel, dat ik het meer moet voelen als een onderscheiding voor de eerder geleverde gewetensvolle inspanningen, eerlijke fouten. Ik zie het graag als een soort van blijk van waardering naar de toekomst toe. En ik wil graag mijn dank uiten naar de leden van de Academy, mijn vrienden, iedereen. Bedankt.”


Special Award
Dit jaar werden ook twee speciale awards uitgereikt voor de filmproductie Fantasia. Een award ging naar Walt Disney, William Garity, John N.A. Hawkins en RCA voor de exceptionele bijdrage aan het geavanceerde gebruik van geluid in films. Daarnaast ontving Leopold Stokowski, samen met zijn orkest, de andere award voor zijn unieke creatie van een nieuwe vorm van gevisualiseerde muziek, waarbij een animatiefilm niet alleen gezien kon worden als entertainment, maar ook als een eigen vorm van kunst. Stokowski was zelf niet aanwezig bij de uitreiking, waardoor beide prijzen, namens alle toekomenden, in ontvangst werd genomen door Walt Disney.


1943 – 15e  Academy Awards Ceremonie
In het jaar 1943 is de Tweede Wereldoorlog in Europa en andere delen van de wereld in volle gang. Op Amerikaans grondgebied is het veilig en worden de Academy Awards uitgereikt op 4 maart van dat jaar. Wel is merkbaar dat het andere tijden zijn, gezien de achterliggende gedachte van enkele genomineerde films.

Der Fuerher’s Face
De enige genomineerde kortfilm uit de studio’s van Walt bleek ook de winnaar te zijn van de begeerde prijs. Deze short verwacht je misschien niet direct bij Disney, maar het waren duidelijk andere tijden. Donald lijkt te wonen in het door de Nazi's geregeerde Duitsland, waarbij hij moeten werken in een kogelfabriek en Hitler moet eerbieden, uiteindelijk blijkt alles een nachtmerrie en wordt hij wakker in Amerika. Ondanks het bijzondere verhaal, weerhield het hem niet een Oscar te winnen voor beste korte animatiefilm.


Bambi
Geluidsregisseur Sam Slyfield werd genomineerd voor beste geluid, voor zijn werk aan de film Bambi. Daarnaast ontving de film Bambi een nominatie voor beste originele muziek, waarbij de eer toekomt aan Frank Churchill en Edward Plumb. Een derde nominatie voor beste lied was eveneens voor Frank Churchill, dit keer samen met Larry Morey. De nominatie was voor het lied Love is a Song. Helaas grepen ze allemaal net naast de prijzen. Desondanks veroverde het verhaal van het opgroeiende hertje en zijn vriendjes vele harten van jong en oud.


Beste documentaire
Daarnaast was er een voor Disney nieuwe categorie om een nominatie te ontvangen, namelijk beste documentaire. Walt ontving een nominatie voor twee documentaires. De eerste was The Grain That Build a Hemisphere, die het verhaal vertelt van de oorsprong en verwerking van graan. De tweede documentaire was getiteld The New Spirit, waarin met behulp van Donald Duck verteld werd hoe belangrijk het was, zeker in oorlogstijd, om te voldoen aan de belastingverplichtingen. Voor beide documentaires bleef het bij een nominatie.


Vorige 1/2 Volgende »

Beoordeel dit item
(0 stemmen)