Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Bungalow Race (09/02 - 18/02) (BENL)

Disney en de Oscars – Jaren ‘50

april 24, 2021 321

Index

Nadat Walt Disney halverwege de jaren ’40 wat magere jaren had wat betreft het winnen van Oscars, won hij aan het einde van de jaren ’40 alweer wat prijzen. Deze trend zette zich door in de jaren ’50, waar hij verschillende beeldjes aan zijn prijzenkast mocht toevoegen. Mede dankzij het succes van zijn True-Life Adventures-serie behaalde hij een hoogtepunt in 1954. In dit artikel gaan we terug naar de Oscaruitreikingen van 1950 tot en met 1959.


1950 – 22e  Academy Awards Ceremonie
We starten het artikel met 1950. Het jaar waarin het 22e gala gehouden werd op 23 maart in het RKO Pantages Theatre. Walt zelf ontving enkel een nominatie voor beste korte animatiefilm, maar won niet. Één van Disney’s favoriete kindacteurs van dat moment viel wel in de prijzen.

Toy Tinkers
De kerstshort, waarin Knabbel en Babbel voor de zoveelste maal Donald Duck het bloed onder de nagels uit weten te halen, werd genomineerd voor de Oscar voor beste korte animatiefilm. Helaas voor Disney, ging Edward Selzer met deze prijs naar huis.


So Dear To My Heart
De film die Walt Disney deed herinneren aan zijn jeugdjaren was So Dear To My Heart. Deze speelfilm was gecombineerd met enkele animatiescènes en vertelde het verhaal van Jeremiah Kincaid, gespeeld door Bobby Driscoll. Hij draagt de zorg over een zwart lammetje genaamd Danny, maar niet alles verloopt zoals Jeremiah gehoopt had. De film ontving een Oscarnominatie voor het lied Lavender Blue, geschreven door Eliot Daniel en Larry Morey. Zij zagen de prijs aan hun neus voorbijgaan. Bobby Driscoll daarentegen ontving een speciale onderscheiding, namelijk de prijs voor uitstekende jeugdacteur. Hij ontving zijn prijs voor zijn rollen in Disney's So Dear To My Heart en in RKO’s The Window1951 – 23e  Academy Awards Ceremonie
In 1951 ontvingen een tweetal producties uit de Walt Disney filmstudio’s Oscarnominaties voor het gala gehouden op donderdag 29 maart. Walt was zelf niet persoonlijk aanwezig tijdens dit gala, waardoor iemand anders voor hem de gewonnen Oscar in ontvangst nam.. 

In Beaver Valley
De natuurdocumentaire met een speelduur van een half uur werd niet alleen genomineerd voor beste korte film, In Beaver Valley won de award ook. De film is ook wel bekend onder de naam Beaver Valley, dat het verhaal vertelt van bevers, die samenleven met diverse andere diersoorten. James Algar was de regisseur van de film en nam, uit naam van Walt Disney, de Oscar in ontvangst tijdens het gala.Assepoester
Nadat Walt in de oorlogsjaren diverse Disney Classics uitgebracht had, die uit korte samengebundelde filmpjes bestonden, was Assepoester weer de eerste klassieker met één lang verhaal. Dat de film populair was bij het grote publiek was ook te merken toen de film drie Oscarnominaties ontving. Zo ontvingen Oliver Wallace en Paul J. Smith een nominatie voor beste originele muziek, werd het lied Bibbidi-Bobbidi-Boo, van Mack David, Al Hoffman en Jerry Livingston, genomineerd voor beste lied en ontving de Walt Disney Studio Sound Department, met Sam Slyfield als geluidsregisseur, ook dit keer weer een nominatie in de categorie beste geluid. Geen van de nominaties kon jammer genoeg omgezet worden in winst.


1952 – 24e  Academy Awards Ceremonie
Dit jaar, tijdens de 24e Academy Awards was wederom een film uit de bekende natuurreeks van Walt Disney genomineerd voor een Oscar. Maar dit was zeker niet de enige Oscarnominatie dit jaar voor Walt Disney en zijn filmmakers.

Nature’s Half Acre
Ook dit jaar was opnieuw een documentaire uit de True-Life Adventures-reeks de gelukkige winnaar van een Oscar. De film mag zich beste korte film noemen en liet twee andere genomineerden achter zich. Namens Walt Disney werd de prijs in ontvangst genomen door Paul J. Smith, die de film van muziek voorzag.Alice in Wonderland
Disney’s klassieker Alice in Wonderland nam de bioscoopbezoekers mee naar een bizarre wereld waar alles mogelijk was. De film werd onder leiding van Oliver Wallace voorzien van muziek. Hij ontving hiervoor een nominatie in de categorie beste originele muziek. Dit was de enige nominatie die werd ontvangen voor Alice in Wonderland, maar de prijs ging dat jaar naar de film An American in Paris.


Lambert, the Sheepish Lion
De derde Oscarnominatie dit jaar ging naar de speciale korte tekenfilm Lambert, the Sheepish Lion, waarin een ooievaar per ongeluk een leeuwenwelpje aflevert bij een kudde schapen. Lambert groeit hier op en ontdekt later zijn krachten om de kudde te beschermen. De short werd genomineerd voor beste korte animatiefilm, maar de prijs ging naar Quimby’s The Two Mouseketeers.


1953 – 25e  Academy Awards Ceremonie
Donderdag 19 maart 1953 was het RKO Pantages Theatre opnieuw de plek waar de Academy Awards uit werden gereikt. Het was de 25e editie van dit jaarlijks terugkerende gala, dat dit jaar voor het eerst uitgezonden werd op televisie.

Walt Disney samen met Jane Wyman en Ray Milland.


Water Birds
Met opnieuw een korte natuurfilm, dit keer over het leven van verschillende soorten watervogels, won Disney een Oscar. De film werd genomineerd in de categorie beste korte film en won van drie concurrerende korte films. Hiermee was het al de vierde prijswinnende korte natuurfilm die Disney produceerde.Vorige 1/3 Volgende »

Beoordeel dit item
(0 stemmen)