Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Disney en de Oscars – Jaren ‘60

april 25, 2021 10299

Index

In de jaren ’60 werden de laatste gala’s van de Academy Awards gehouden waar Walt Disney op persoonlijke titel het prachtige gouden beeldje won, één keer zelfs postuum.


In totaal weet Walt Disney behoorlijk wat records te vestigen. Zo is hij het enige individu dat het tot op heden heeft gepresteerd om 59 Oscarnominaties te krijgen. Hij zette eveneens een record met het winnen van 26 Oscars, op persoonlijke titel. Hij was ook de eerste die tijdens één ceremonie vier Oscars mee naar huis mocht nemen, iets wat niemand hem op dit moment heeft kunnen nadoen. Filmmaker Bong Joon Ho leek gelijk te komen met Walt Disney, maar de vierde Oscar kwam hem niet persoonlijk toe, maar was toegekend aan zijn land Zuid-Korea. Hiermee nam hij in 2020 weliswaar vier Oscars in ontvangst, maar 'slechts' drie daarvan op persoonlijke titel, waardoor Walt nog steeds het enige individu is met vier Oscars tijdens één gala.

1960 – 32e Academy Awards Ceremonie
Op 4 april 1960 werd de eerste Academy Awards Ceremonie van de jaren ’60 gehouden. Ook dit jaar was het RKO Pantages Theatre het theater, waar de grote gebeurtenis plaatsvond. Dit jaar vier nominaties voor Walt en zijn filmstudio’s, maar helaas geen Oscars. Wel werd er opnieuw een Technical Award uitgereikt.

Donald in Mathmagic Land
Donald gaat op avontuur in Mathmagic Land, een land dat bestaat uit bijzondere dingen, zoals een rivier van cijfers. Tijdens zijn reis leert hij de waarde van wiskunde in de dagelijkse situaties. Deze leerzame documentaire werd genomineerd voor beste korte documentaire, de Nederlander Bert Haanstra met zijn documentaire Glas ging er evenwel vandoor met de Oscar.


Noah’s Ark
De tweede keer dat Disney een filmproductie uitbracht, gebaseerd op de vertelling van het bijbelse verhaal van de Ark van Noah, die werd uitgevoerd met de stop-motion techniek. X. Atencio en zijn team brachten de figuren in Noah’s Ark tot leven. De film werd genomineerd in de categorie beste korte animatiefilm, maar behaalde niet voldoende stemmen om te winnen.


Mysteries of the Deep
Naast een nominatie voor beste korte animatiefilm, ontving Disney ook de nominatie voor beste korte speelfilm. Deze nominatie was voor Mysteries of the Deep waarin we diep de zee in duiken om meer te leren over het leven daarbeneden. Aan deze film werkte ook Roy E. Disney mee, voor wie dit een zeer speciale natuurfilmproductie was tijdens zijn carrière. Hierdoor was de teleurstelling dat de film nooit de Oscar won nog groter.


Doornroosje
George Bruns was in die tijd een belangrijke componist binnen de filmstudio’s van Disney. Hij voorzag vele klassiekers van muziek, maar werkte ook aan de attractiemuziek voor bijvoorbeeld Pirates of the Caribbean. Zo werkte hij ook aan de muziek van Doornroosje. Hiervoor ontving hij dan ook een Oscarnominatie voor beste originele muziek.


Technical Award (Class III)
Dit jaar ontving Ub Iwerks een Technical Award voor zijn ontwerp van een verbeterde optische printer voor speciale effecten en matte shots. Ub Iwerks’ geschiedenis gaat ver terug tot het begin van de eerste tekenfilms. Zijn passie lag vooral bij de camera’s en de speciale effecten. De printer waar hij deze onderscheiding voor ontving, was gebruikt bij films als Song of the South en Melody Time, waarbij een speelfilm gecombineerd werd met animaties. 


1961 – 33e Academy Awards Ceremonie
Het Academy Award gala van 1961 werd voor de eerste keer gehouden in het Santa Monica Civic Auditorium. Op maandag 17 april werden daar de Oscars uitgereikt, onder andere aan Larry Lansburgh en Hayley Mills. Walt moest het op persoonlijke titel doen met enkel nominaties.

The Horse with the Flying Tale
In The Horse with the Flying Tale wordt het waargebeurde verhaal verteld van Nautical, een ster onder de springpaarden. Deze productie, onder leiding van producent Larry Lansburgh, werd oorspronkelijk bedacht voor televisie, maar leek uitermate geschikt voor een bioscooprelease in het voorprogramma van Swiss Family Robinson. En dat deze geschikt was voor de bioscoop bleek ook tijdens de uitreiking van de Oscars, de film ontving namelijk de Oscar voor beste documentaire.Pollyanna
In de film Pollyanna wordt de gelijknamige hoofdrol vertolkt door Hayley Mills. Dit was haar eerste film voor Disney en maakte haar direct de grootste ster van de Disney filmstudio's. Na Pollyanna zou ze nog regelmatig te zien zijn in andere Disney-filmproducties. Voor haar rol in Pollyanna ontving ze zelfs een speciale Oscar, als beste kindacteur. Aangezien Hayley Mills niet aanwezig kon zijn werd haar award in ontvangst genomen door Disneyster en Mouseketeer Annette Funicello.Goliath II
De voor een Oscar genomineerde korte tekenfilm Goliath II gaat over een olifantje dat, ondanks zijn leeftijd nog erg klein blijft, zeker ten opzichte van zijn vader Goliath I. Wanneer op een dag een muis de kudde opjaagt, slaagt Goliath II erin om de muis te verslaan. Deze film, waarin voor een keer de muis de slechterik is, ontving een nominatie voor beste korte animatiefilm.


Islands of the Sea
Walt Disney ontving een Oscarnominatie voor Islands of the Sea in de categorie beste korte film. In deze film zien we de natuur en dieren van enkele vrij onbekende eilanden, waaronder de Galapagoseilanden en Isla Guadalupe.


Vorige 1/3 Volgende »

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender