Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Bungalow Race (09/02 - 18/02) (BENL)

Disney en de Oscars – Jaren ‘30

april 22, 2021 187
Sinds 1929 worden de Academy Awards jaarlijks uitgereikt, in de volksmond beter bekend als de Oscars. Veel winnaars bezitten slechts één of twee Oscars, een enkeling wat meer. Maar de nog steeds onverslagen recordhouder is Walt Disney.

Tijdens de eerste ceremonie werden winnaars in 13 verschillende categorieën beloond met een Oscar. In de loop der jaren zijn nieuwe categorieën toegevoegd en een aantal ook weer komen te vervallen. Tegenwoordig worden er meer dan 20 verschillende Oscars uitgereikt. Naast de Oscars zijn er ook nog speciale Awards die uitgereikt worden door de Academy Awards organisatie. We nemen graag een duik in de geschiedenis, met een terugblik van alle Oscars die Walt Disney won. En omdat we dan toch naar die jaren aan het terugblikken zijn, kijken we ook gelijk welke andere films uit zijn studio een Oscar wonnen of een nominatie kregen.

Walt begon in de jaren ’20 met de productie van korte animatiefilms, zoals de Alice Comedies-serie, de korte Oswald the Lucky Rabbit-films en de allereerste Mickey Mouse-filmpjes. De Oscars werden voor het eerst uitgereikt in 1929. In de beginjaren van de Oscars was er echter nog geen categorie voor korte films. Sinds de 5e ceremonie is er, onder andere, de categorie beste korte animatiefilm aan toegevoegd. Walts eerste Oscarnominatie ontving hij dan ook met die ceremonie in 1932.

1932 – 5e Academy Awards Ceremonie
De 5e ceremonie werd gehouden op vrijdag 18 november 1932 in de Fiesta Room van het Ambassador Hotel in Los Angeles. Tijdens deze uitreiking won Walt meteen twee Oscars.

Flowers and Trees
Met zijn 29e Silly Symphonie getiteld Flowers and Trees wist Walt zijn eerste Oscar in de wacht te slepen. Wat deze korte animatiefilm zo bijzonder maakte, was dat dit de eerste Disneyfilm in kleur was. Walt was ervan overtuigd dat kleur een grote verbetering zou zijn voor deze tekenfilm, die in eerste instantie in productie was voor een zwart-wit animatie. Blijkbaar was het een goede keuze, want deze gekleurde animatiefilm won de prijs en liet de eveneens genomineerde zwart-wit Disneyfilm Mickey’s Orphans achter zich.


Special Award
Alhoewel Mickey Mouse de Academy Award voor beste korte animatiefilm aan zijn neus voorbij zag gaan, ontving Walt nog een tweede Oscar. Dit was een speciale award, die hij ontving voor zijn creatie van Mickey Mouse, die in de voorgaande vijf jaar een enorme populariteit had opgebouwd.

Walt en Lilian Disney tijdens het Academy Awards Gala / Walt met zijn eerste twee Academy Awards

Walt had speciaal voor het Academy Awards Gala een speciale korte animatiefilm geproduceerd. In deze tekenfilm, die in principe alleen bedoeld was voor vertoning tijdens deze avond, zien we naast een aantal bekende Disneyfiguren ook een aantal karikaturen van de voor een Oscar genomineerde gasten. Wat deze korte animatiefilm nog meer bijzonder maakte, was dat Mickey Mouse voor het eerst in kleur verscheen op het witte doek. Opvallend detail is dat de nu zo iconische rode broek nog een groene kleur had.

Afbeelding

1934 – 6e  Academy Awards Ceremonie
Opnieuw in het Ambassador Hotel vond op vrijdag 16 maart 1934 de Academy Awards Ceremonie plaats. Doordat de datum van november naar maart verschoof, was er in 1933 geen ceremonie geweest. Deze keer wist Walt Disney weer zijn collectie aan te vullen met een nieuw beeldje.

The Three Little Pigs
In de categorie beste korte animatiefilm was Walt Disney ook dit jaar weer genomineerd met twee, van de in totaal drie, korte animatiefilms. Building a Building, een Mickey Mouse cartoon, moest het ook dit keer weer afleggen tegen een Silly Symphonie, namelijk The Three Little Pigs. De film was zo populair bij het grote publiek, mede door het liedje Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?, dat er nog drie vervolgdelen kwamen.


Met de uitreiking van de award was Walt de eerste die in zijn speech naar de prijs refereerde als een Oscar. Tot die tijd deed de bijnaam van de Academy Award al de ronde, maar werd hij gezien als een denigrerende bijnaam. Doordat Walt de naam nu publiekelijk gebruikt had, en in positieve zin, werd de bijnaam geaccepteerd door het brede publiek, waardoor kranten en bladen ook spraken over de Oscars.

1935 – 7e  Academy Awards Ceremonie
Op woensdag 27 februari 1935 werden voor de 7e keer Oscars uitgereikt, dit keer in het Biltmore Hotel in Los Angeles. Hierbij werden de films geëerd die hun debuut maakten in het voorgaande jaar. Voor de derde keer op rij wist Walt de Oscar voor beste korte animatiefilm te winnen.

The Tortoise and the Hare
Wederom bleek dat de Silly Symphonie-serie een bijzondere aantrekkingskracht had op het grote publiek. De enige Disneyfilm die dit jaar genomineerd was, met de titel The Tortoise and the Hare, sleepte de Oscar voor beste korte animatiefilm in de wacht. In deze korte tekenfilm zien we een haas die verzekerd is dat hij, wat er ook gebeuren zal, het altijd zal winnen in een wedstrijd van de schildpad. Echter is er niet voor niets het spreekwoord: Hoogmoed komt voor de val.


1936 – 8e  Academy Awards Ceremonie
Het Biltmore Hotel ontving de gasten voor de 8e Academy Awards Ceremonie op donderdag 5 maart 1936. In de categorie beste korte animatiefilm waren wederom twee films van Walt Disney present tussen de drie nominaties.

Three Orphan Kittens
Deze keer ging de strijd tussen twee Silly Symphonies animatiefilms van Walt Disney en één korte animatiefilm van Harman-Ising. Die laatste eindigde op de derde plek, maar welke Disney short ging er met de prijs vandoor? Dat was Three Orphan Kittens en dat liet hiermee de tweede plek open voor Who Killed Cock Robin?. De film over drie kittens bleek toch de meeste aantrekkingskracht te hebben, zoveel dat zelfs een vervolgfilm niet uitbleef; deze verscheen onder de titel More Kittens.


1937 – 9e  Academy Awards Ceremonie
Donderdag 4 maart 1937 was de 9e uitreiking van de bekende filmprijzen. Walt Disney was opnieuw aanwezig, daar hij ook dit keer een nominatie op zijn naam had staan.

The Country Cousin
Naast Sinbad the Sailor van Paramount en Old Mill Pond van Harman-Ising, was ook The Country Cousin van Walt Disney genomineerd voor beste korte animatiefilm. Zoals voorgaande jaren ontving Walt ook dit jaar weer de prijs. Zijn Silly Symphonies short kreeg de meeste stemmen.

Walt Disney met Dorothy Fields (foto links) en op de foto rechts samen met Jack Chertok (MGM)1938 – 10e  Academy Awards Ceremonie

De 10e editie van de Academy Awards vond plaats in het Biltmore Hotel op 10 maart 1938. Dit was de eerste keer dat er voor Disney, naast een nominatie in de categorie beste korte animatiefilm, ook een nominatie was weggelegd voor beste originele muziek.

The Old Mill
De korte animatiefilm The Old Mill uit de Silly Symphonies-serie won de Oscar in de categorie beste korte animatiefilm. Hiermee liet hij de andere shorts van Paramount en Charles Mintz achter zich. The Old Mill was een bijzondere korte film, aangezien de multiplane camera voor het eerst gebruikt werd. Met behulp van deze camera was het mogelijk om een nog realistischer diepte-effect te creëren.


Technical Award (Class II)
De voor The Old Mill gebruikte multiplane camera was zo bijzonder, dat de Academy Awards een speciale Technical Award toekende aan Walt Disney Productions voor het ontwerp en gebruik van de multiplane camera. Deze Technical Award werd uitgereikt aan personen of bedrijven die een aanzienlijke bijdrage leverden aan de verbetering of vernieuwing van onder andere het productieproces van de films.


Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

Walt Disney’s eerste lange animatiefilm was een groot succes. Ondanks dat er in eerste instantie door velen gedacht werd dat een avondvullende animatiefilm nooit succesvol zou kunnen zijn, bewees Walt het tegendeel met het succes van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Deze film werd zelfs genomineerd voor beste originele muziek. Helaas ging de prijs naar One Hundred Men and a Girl van Universal.


1939 – 11e  Academy Awards Ceremonie
De laatste Academy Awards van de jaren ’30 werden uitgereikt op 23 februari 1939. Dit jaar mocht Walt opnieuw twee prijzen in ontvangst nemen. Een daarvan was zelfs een hele bijzondere.

Ferdinand the Bull
In de categorie beste korte animatiefilm was de kans erg groot dat Walt Disney de prijs zou ontvangen. Van de vijf genomineerden, kwamen er namelijk vier uit de studio’s van Walt. Naast de winnende film Ferdinand the Bull, waren eveneens Brave Little Tailer, Good Scouts, Mother Goose Goes to Hollywood en Paramounts Hunky and Spunky genomineerd. De korte animatiefilm over Ferdinand werd oorspronkelijk bedacht als onderdeel van de Silly Symphonies, maar er werd toch besloten deze tekenfilm als bijzondere short uit te brengen. Na zes opeenvolgende jaren won nu voor de eerste keer een short die niet toebehoorde aan de Silly Symphonies-reeks.


Special Award
Nadat het voorgaande jaar Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen naast de Oscar voor beste originele muziek greep, werd dit jaar Walt alsnog een Oscar overhandigd voor deze film. Het was een Special Award, die hij ontving als erkenning voor zijn bijdrage aan een nieuwe soort animatiefilms, dat door vele miljoenen mensen bewonderd werd. Hij was met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen pionier op het vlak van lange animatiefilms. Hij kreeg daarom uit handen van Shirley Temple een zeer bijzondere Oscar. Naast een Oscar van normaal formaat, stonden namelijk nog eens zeven kleine Oscars, verwijzend naar zijn eerste avondvullende tekenfilm.

Walt Disney ontvangt een unieke Academy Award van Shirley Temple

Bronnen: D23.com en Oscar.org
Beoordeel dit item
(0 stemmen)