Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Avonturen van Ichabod en Meneer Pad

februari 09, 2021 159

Op 5 oktober 1949 verschijnt Walt Disney’s klassieker De Avonturen van Ichabod en Meneer Pad. De laatste in een serie van films die bestaan uit een bundeling korte verhalen.


In de jaren na de Tweede Wereldoorlog bleef het financieel behelpen voor de Walt Disney Studio’s. Er was nog onvoldoende budget voor de productie van een grote animatiefilm zoals Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen of Pinokkio. Daarom werd het idee om van Ichabods verhaal een lange animatiefilm te maken aangepast. Er werd gekozen om de film in te korten en te combineren met het verhaal van Meneer Pad. In eerste instantie werd gedacht om de bundeling uit te brengen onder de naam Two Fabulous Characters, welke uiteindelijk werd aangepast naar de huidige titel.


In De Avonturen van Ichabod en Meneer Pad worden we dus meegenomen in twee verhalen. Het eerste verhaal over Meneer Pad gebaseerd op The Wind in the Willows (De Wind in de Wilgen), een boek van Kenneth Grahame uit 1902. Basil Rathbone, een Britse acteur, verteld het verhaal van de aan snelheid verslaafde pad. Meneer Pad is landheer van Toad Hall en hij is gek op alles wat snel gaat. Wanneer hij op een dag wordt verdacht van autodiefstal en zijn landgoed kwijt raakt, proberen zijn vrienden hem te redden van de ondergang.

Het tweede deel van de film is gebaseerd op een boek van Washington Irving met de titel The Legend of Sleepy Hollow (De Legende van Sleepy Hollow). Hierin zien we Ichabod Crane, de nieuwe schoolmeester van Sleepy Hollow, welke verliefd wordt op de knappe Katrina van Tassel. Echter heeft zij al een minnaar Brom Bones, welke Ichabod de legende verteld over de Headless Horseman. Op de avond van Halloween komt Ichabod hem tegen en verdwijnt.


Walt wilde zo goed mogelijk het gevoel en de authenticiteit van het verhaal terugbrengen in zijn animatieversie van The Legend of Sleepy Hollow. Daarom reisde hij persoonlijk af naar de Tarrytown regio (New York), waar de legende zich afspeelde, om zo goed mogelijk beeld te krijgen van de sfeer van deze omgeving. Daarnaast werd er door het team ook veel aandacht besteed aan de muziek uit de koloniale periode, om ook dit zo accuraat mogelijk in de film te gebruiken. Als verteller van het verhaal strikte Walt Bing Crosby, welke eveneens de liedjes voor zijn rekening nam.


In het verhaal verschijnen nooit eerder geziene figuren, zoals Ichabod. Maar wanneer we kijken naar zijn geliefde Katrina van Tassel, dan ziet ze er toch enigszins bekend uit. Dit is ook niet meer dan logisch, aangezien de tekenaars, om kosten te besparen, gebruik maakten van het model wat eerder gemaakt was voor Grace Martin die we eerder al zagen in The Martins and the Coys, een segment uit Make Mine Music. Daarnaast lijkt Slue Foot Sue uit Melody Time’s Pecos Bill ook wel verdacht veel op Grace en Katrina. Ook van de short The Old Mill werden onderdelen gebruikt om de productiekosten te drukken.


In 1949 verscheen de film in zijn originele vorm in de Amerikaanse bioscopen. Echter werden beide segmenten ook nog in latere jaren opnieuw uitgebracht als losstaande korte films. The Madcap Adventures of Mr. Toad werd de nieuwe titel van het verhaal over Meneer Pad, welke op 25 december 1975 in de bioscopen te zien was. Eerder, op 26 november 1958, kwam Ichabod al terug in de Amerikaanse bioscopen. Dit segment verscheen opnieuw onder de naam The Legend of Sleepy Hollow.


Voor zover terug te vinden is, lijkt de film in Nederland niet in zijn volledige vorm vertoond te zijn. In opgesplitste vorm is er niets terug te vinden van The Wind in the Willows. Als voorprogramma van The Sword and the Rose, een live-action film eveneens van de hand van Walt Disney, werd De Avonturen van Ichabod vertoond. Zijn avontuur was dus te zien in de Nederlandse bioscopen in de zomer van 1954, terwijl de avonturen van Meneer Pad vermoedelijk nooit zijn vertoond in de bioscoop.


Met de komst van de VHS, was het uiteindelijk mogelijk om beide avonturen ook thuis te kijken. Allereerst verscheen in 1992 als onderdeel van de Mini Disney Classics-serie Wind in de Wilgen, het avontuur van Meneer Pad en zijn vrienden. Enkele jaren later verschenen videobanden met een combinatie van de twee favoriete verhalen. Zo werd de heruitgave van Wind in de Wilgen gecombineerd met het verhaal van Willie de Zingende Walvis uit Make Mine Music. Onder de naam De Legende van het Sluimerdal verscheen Ichabods film samen met De Prins en de Bedelknaap. Uiteindelijk, waarschijnlijk met het uitbrengen van de DVD, verscheen de film ook volledig onder zijn oorspronkelijke titel De Avonturen van Ichabod en Meneer Pad.De DVD-uitgave van de film verscheen voor het eerst in 2003 in de winkels. Hierop is de film in zijn originele vorm te bekijken. Daarnaast verscheen datzelfde jaar De Legende van Sleepy Hollow al eerder op het eerste deel van de Walt Disney Sprookjes-serie, welke op DVD en VHS is uitgebracht. Een uitgave op Blu-Ray is op dit moment nog niet beschikbaar gekomen, wel is de film te streamen op Disney+.


Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Verzamel je Disney films op DVD? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. De Avonturen van Ichabod en Meneer Pad op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)