Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Pinokkio

december 08, 2020 3945

Na het grote succes van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen kon een tweede avondvullende speelfilm natuurlijk niet uitblijven. De eer om te schitteren op het witte doek was dit keer aan Pinokkio. Op 7 februari 1940 ging de film in New York in première. Het verhaal, gebaseerd op het werk van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi, vertelt het verhaal van een houten pop met de naam Pinokkio.

Door de Blauwe Fee tot leven gewekt, leert Pinokkio het verschil tussen goed en kwaad. Als hij zich goed gedraagt zal de Blauwe Fee een echte jongen van hem maken. Zal dit Pinokkio lukken? Opnieuw werkten ongeveer 750 medewerkers aan de film, zij produceerden onder andere meer dan twee miljoen tekeningen. Er werden meer dan 1.500 verschillende kleuren verf gebruikt voor deze Technicolor productie. De film kostte uiteindelijk 2,6 miljoen Dollar in 1940. Wanneer dezelfde technieken nu zouden worden toegepast, dan had de film nu ruim 100 miljoen Dollar aan productiekosten gehad.


Disney koos ervoor om het verhaal op diverse punten aan te passen, zo werd Pinokkio een vriendelijke en beetje naïeve pop. Iets wat hij in het oorspronkelijke verhaal niet was. Maar Walt hoopte dat op deze manier het personage geliefd zou worden door het publiek. Daarnaast kreeg Japie Krekel ook een hele prominente rol, in feite bijna de hoofdrol, in de film. In het boek komt hij ook voor, maar is het echter een hele minimale rol. Tevens veranderde zijn uitstraling van een echte krekel naar een gentleman met een groot groen hoofd zonder oren. Er werd daarom ook gezegd: "Hij is een krekel, omdat iedereen hem zo noemt.", echt lijken op een krekel doet hij niet. Uiteindelijk zou Japie nog diverse malen terugkeren in andere Disney producties.


Op muzikaal gebied was deze film ook erg sterk. Het lied When you wish upon a star behaalde dan ook een Oscar voor Beste Lied. Het werd uiteindelijk ook een van Disney's bekendste liedjes, die je bijna overal tegenkomt. Of je nu rondloopt in één van de Disney Parken of dat je wegvaart met een schip van de Disney Cruise Line terwijl de hoorn een paar tonen van het welbekende liedje speelt, je hoort het deuntje overal. Pinokkio sleepte eveneens een Oscar in de wacht voor Beste Muziek. Dus twee Oscars voor deze Disney-klassieker.


Ondanks dat de film in de Amerikaanse bioscopen zeer goed werd ontvangen, liet een Nederlandse première nog op zich wachten. In eerste instantie wordt in april 1940 aangekondigd dat er geen Nederlandse nasynchronisatie gemaakt zal worden, wat voor Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen wel gebeurd was. Waardoor een Engelstalige film met Nederlandse ondertiteling verwacht werd. Door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog was het moeilijk om de film te distribueren naar de Europese en Aziatische markten.


Kort na de bevrijding in 1945 lezen we in de krant dat de film blijkbaar wel al, met Engelse taal, in Nederland klaarligt voor vertoning. Echter was dit nog niet mogelijk, omdat de Duitsers de projectoren in beslag hadden genomen. Nu deze weer teruggevonden waren, zou een première voor Pinokkio niet lang meer op zich laten wachten, of toch wel?


Wanneer we nog even verder duiken in het krantenarchief vinden we eind jaren '40 een bericht dat Cruys Voorburgh Pinokkio alsnog, ondanks de eerdere berichten, gaat voorzien van een Nederlands stemgeluid. De opnames werden onder zijn leiding gedaan in de Profilti Studio's, waarna het geluidsspoor in Amerika gemonteerd zou worden onder de film. Door de keuze om de film alsnog te vertalen, werd de vertoning van de film in de Nederlandse bioscopen nog verder uitgesteld. Maar wanneer het zover was dat de film wel op het witte doek te zien zou zijn, dan zou dit wel in de eigen Nederlandse taal zijn.


In de zomer van 1949 is het dan eindelijk zover! Het Nederlandse publiek kan kennismaken met Pinokkio, Gepetto en Jimmy de Krekel (Ja, zo heette Japie toen). Ook al was het bijna tien jaar na de wereldpremière in Amerika, Pinokkio werd alsnog omarmd door het publiek.


Sinds 1985 kon er in de Amerikaanse huiskamers ook genoten worden van de film op VHS. In Nederland verscheen er in de jaren '80 eveneens een VHS-versie van de film in de videotheken, met de originele Nederlandstalige nasynchronisatie. In 1992 werd de film volledig gerestaureerd. Voor wie destijds de film Pinokkio in zijn bezit wilde hebben, die moest geduld hebben tot 1995, toen de VHS ook op de markt kwam voor de gewone consument. Voor deze uitgave werd de volledige Nederlandse nasynchronisatie opnieuw bewerkt en opgenomen. Sindsdien kennen we Jimmy de Krekel ook als Japie Krekel. Een heruitgave van de videoband verscheen in 2000 en een 'Speciale Uitvoering' volgde in 2003.

Afbeelding


Met de komst van de DVD, verscheen Pinokkio in 2000 opnieuw op video en voor de eerste keer op DVD, uitgegeven door Warner Home Video. Drie jaar later bracht Disney een Speciale Uitvoering van de DVD, dit keer met bonusmateriaal. Vervolgens verscheen in 2009 een dubbel-DVD en momenteel is enkel de 1-disc versie nog beschikbaar.


In 2009 verscheen Pinokkio voor het eerst in HD-kwaliteit. De film schitterde bijna 70 jaar na de première als nooit tevoren op Disney Blu-Ray in deze Platinum Editie. Naast dat de film in de HD-kwaliteit werd uitgebracht, bevat deze uitgave een extra Blu-Ray met extra's en een derde disc, de DVD-versie van de film. Voor de huidige Blu-Ray uitgave geldt hetzelfde als de DVD, dat het enkel nog maar de eerste disc is van de Platinum Editie. Tevens is Pinokkio beschikbaar op Disney's eigen streamingsplatform Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD of Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Pinokkio op DVD of Blu-ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Laagste prijs kalender