Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Melody Time

februari 02, 2021 247

In 1948 verschijnt Walt Disney’s 10e klassieker. Onder de naam Melody Time heeft Disney een zevental nieuwe shorts gebundeld tot één lange film.


Melody Time is gevuld met vele nieuwe karakters, prachtige muziek en indrukwekkende animaties. Net als bij Make Mine Music, werd ook dit keer gekozen voor muziek van populaire artiesten uit die tijd. Enkele segmenten bestaan naast animatie ook uit live-action, zoals we al eerder zagen in eerdere Disneyfilms. In totaal bestaat Melody Time uit zeven segmenten met de titels Once Upon a Wintertime, Bumble Boogie, Johnny Appleseed, Little Toot, Trees, Blame It on the Samba en Pecos Bill. Hoewel de film na zijn originele bioscooprelease niet meer opnieuw in de zalen gebracht werd, verschenen de meeste fragmenten later nog wel als losstaande shorts, onder andere in diverse Disney tv-programma's. 

De film start met Once Upon a Wintertime, gezongen door Frances Langford. Deze film vertelt het verhaal van Jenny en Joe die in een onverwacht avontuur belanden tijdens een winters uitje met de slee. De tekenstijl van dit segment is sterk gebaseerd op Mary Blair’s stijl, welke zeer geliefd was door Walt. Blair zou later ook nog haar invloeden laten terugkomen in andere projecten, waaronder de bekende attractie ‘it’s a small world’. Op 17 september 1954 werd Once Upon a Wintertime opnieuw uitgebracht als zelfstandige short.


Freddy Martin and His Orchestra en Jack Fina, op de piano, zijn verantwoordelijk voor de muziek in het segment getiteld Bumble Boogie. De muziek is een jazzachtige versie van Kosrakovs Flight of the Bumblebee. We zien een nachtmerrie van Bumble de bij die probeert te ontsnappen aan diverse muzikale obstakels. Oorspronkelijk was dit fragment bedoeld voor de opvolger van Fantasia, toen deze echter uitbleef, werd alsnog dit fragment gebruikt in deze film.

Een adaptatie van het verhaal van de Amerikaanse pionier Johnny Chapman (1774-1845), beter bekend als Johnny Appleseed, zien we in de gelijknamige short. Johnny Appleseed is een jonge Amerikaan die tijdens zijn leven in het westen van de Verenigde Staten op vele plekken appelbomen plantte. In deze short komen opnieuw de artistieke invloeden van Mary Blair terug. Dit segment werd later ook als zelfstandige short heruitgebracht. Om precies te zijn op 25 december 1955.


Na hun bijdrage in Make Mine Music keerden The Andrews Sisters terug voor een bijdrage aan Melody Time. Ze zongen het lied met dezelfde naam als de short Little Toot en vertelden op deze manier het verhaal. In dit segment zien we een kleine sleepboot, genaamd Little Toot, die zich iedere keer zich in de nesten werkt, maar uiteindelijk alsnog de held van het verhaal wordt. Het verhaal is gebaseerd op een boek geschreven door voormalig Disney animator en gewaardeerd waterverfartiest Hardie Gramatky. Little Toot kreeg een heruitgave op 13 augustus 1954 als short.

Naast Bumble Boogie was ook Trees een idee wat bedoeld was voor het vervolg op Fantasia, maar wat uiteindelijk gebruikt werd in Melody Time. Gebaseerd op het gedicht uit 1913 van de hand van Joyce Kilmer, werd een muzikale adaptie gemaakt ondersteund door animaties. Mede door de artistieke kwaliteiten van Dick Kelsey en Ken O'Conner kreeg deze animatie een bijzonder karakter.


In het één-na-laatste segment van Melody Time komen twee bekende vogels weer terug bij elkaar. Donald Duck en José Carioca komen elkaar weer tegen, nadat we ze al eens samen zagen in Saludos Amigos en De Drie Caballeros. De irritante Arracuan Bird keert tevens opnieuw terug om het bekende duo te introduceren in deze kleurrijke short Blame it on the Samba. Origineel bedacht in 1945 als onderdeel van een derde productie in het Good Neighbor-project, echter leverde deze productie nooit een film op. Begin 1947 werd besloten om deze short nieuw leven in te blazen en verder uit te werken tot onderdeel van Melody Time. Waar we dus uiteindelijk Donald en José alsnog de samba zien dansen op de swingende klanken van Ethel Smith achter het Hammondorgel. Op 1 april 1955 verscheen Blame it on the Samba als losstaande kortfilm.


Melody Time wordt afgesloten met het verhaal van Pecos Bill. Dit filmsegment begint met een live-action scène waarin we Roy Rogers en de muziekgroep Sons of the Pioneers rond een kampvuur zien zitten samen met Luana Patten en Bobby Driscoll, twee kindsterren uit onder andere Song of the South en Vrij en Vrolijk. Na het lied Blue Shadows on the Trail vertelt Roy Rogers over Pecos Bill, een fictieve cowboy die in de vele sterke verhalen van het Wilde Westen voorkomt. Wanneer we in het verhaal duiken gaat de film over van live-action naar animatie. Pecos Bill groeide op in het Wilde Westen en niets is voor hem te dol. Op een dag ontmoet hij Slue Foot Sue en wordt tot over zijn oren verliefd op haar. In 1955 werd, net als de meeste onderdelen van de film, Pecos Bill opnieuw uitgebracht als short.

Het Nederlandse publiek moest nog tot de zomer van 1953 wachten om de film in de bioscopen te kunnen zien. Als voorfilm werd eveneens een Disney-productie getoond. Dit was namelijk Water Birds, een film uit de Disney's True-Life Adventures-serie. In de krantenadvertenties van de bioscopen staat niet vermeld of de film vertoond werd in de originele Engelse versie of een Nederlands gesproken versie. In de jaren '90 werd in ieder geval een Nederlandse nasynchronisatie gemaakt onder regie van Edward Reekers.


In Nederland verscheen de film voor het eerst op VHS in 1985 als huurversie in de videotheken. Hierbij werd de naam gewijzigd naar Melodie Cocktail. Wanneer later in de jaren '90 een koopvideo uitgebracht wordt wel de originele naam gebruikt op de cover. In 2003 verschijnt nog een heruitgave van de koopvideo met een nieuwe cover.De film verscheen met de laatste VHS-uitgave in 2003 voor de eerste keer op DVD. Voor deze uitgave werd de film ontdaan van stof en andere onzuiverheden, zodat hij weer netjes opgepoetst te zien was. Dit is ook de enige Nederlandse uitgave op DVD. Op Blu-Ray is de film nog niet eerder verschenen in Nederland. Wie beschikt over Disney+ kan de film via dat platform streamen (op het moment van schrijven enkel beschikbaar met Nederlandse ondertiteling). Daarnaast zijn sommige shorts, nog los verschenen, zoals Once Upon a Wintertime die op de VHS en DVD-uitgave van Winter Wonderland verscheen.Verzamel je Disney films op DVD? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Melody Time en Winter Wonderland zijn te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)