Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Alice in Wonderland

februari 23, 2021 785

Sinds 1933 speelde Walt al met het idee voor een lange film voor Alice in Wonderland, echter duurde het nog tot 1951, voordat het publiek de avonturen van het meisje Alice op het witte doek kon bewonderen.


In 1923 maakte Walt Disney al een short met de titel Alice’s Wonderland. Dit was een pilot voor uiteindelijk een serie van 56 shorts waarin een live-action Alice, gespeeld door Virginia Davis, haar avonturen beleefd in Cartoonland. Alice was losjes gebaseerd op Alice uit de verhalen van de Britse schrijver Lewis Carroll (1832-1898). Enkele jaren nadat de Alice Comedies serie was beëindigd, waren er bij Walt al ideeën om een lange film te maken.


Walt kocht de rechten van Sir John Tenniels beroemde Wonderland tekeningen in 1931. Tenniel voorzag de verhalen van Carroll van tekeningen. Mary Pickford, een grote Hollywoodster in die tijd en groot fan van Walts werk, wilde maar wat graag Alice vertolken in Disney’s versie. Een test werd gefilmd met Mary, gekleed in Alice kostuum en al. Echter was Walt niet de enige die geïnteresseerd was in een verfilming van Lewis Carrolls Alice in Wonderland. Paramount kocht de filmrechten en bracht eind 1933 een eigen versie van het verhaal uit in de bioscopen. Op dat moment verdwenen Walt en Mary’s plannen in de kast, wachtend om op een later moment weer voor de dag gehaald te worden.

Enkele jaren na de release kwam Disney met een adaptatie van één van de verhalen van Lewis Carroll in de vorm van een short. De grootste ster die Disney ooit heeft gehad schitterde in de hoofdrol, namelijk Mickey Mouse! We hebben het natuurlijk over de short Thru the Mirror, geïnspireerd op Through the Looking Glass.


Ook al waren de plannen voor Alice in Wonderland in de kast beland, dat betekende niet het einde van het project. David Hall maakte eind jaren ’30 vele schetsen en concepten, geïnspireerd door de tekeningen van Sir John Tenniel, voor een grotendeels geanimeerde versie van Alice in Wonderland. Walts idee was namelijk om een echt meisje terecht te laten komen in een getekend Wonderland, net als de basis van de Alice Comedies. Onder andere Ginger Rogers, Margaret O’Brien en Luana Patten maakten kans om de rol van Alice te mogen spelen. Uiteindelijk verkoos Walt een volledig geanimeerde versie boven een variant meet live-action fragmenten. Mede door de oorlogsperiode werd de productie pas in de tweede helft van de jaren ’40 weer opgestart.


Net als bij Assepoester, werd ook bij het animatieproces gebruik gemaakt van een live-action film als referentiemateriaal. De hele film werd nagespeeld in live-action. Kathryn Beaumont speelde de rol van Alice, die tevens de stem is van Alice. Met behulp van deze live-action films konden de tekenaars nog natuurgetrouwer hun tekeningen maken. Het meeste filmmateriaal is niet bewaard gebleven, maar gelukkig is niet alles vernietigd. Zo kunnen we nog precies de overeenkomsten zien tussen het referentiemateriaal en de uiteindelijke animaties.Bijna twintig jaar duurde het, voordat Walts idee uiteindelijk tot een film was verwerkt. Maar in de zomer van 1951, op 26 juli om precies te zijn, vond de wereldpremière plaats. Met het van oorsprong Britse verhaal was het niet meer dan logisch om de Londenaren de eer te geven om als eerste een duik te nemen in de wondere wereld van Wonderland. Walt toerde tijdens een twee weken durende promotietour samen met Kathryn Beaumont door het Verenigd Koninkrijk. Met als afsluiting de filmpremière in het Leicester Square Theatre in Londen, tevens de geboortestad van Kathryn.

Het Amerikaanse publiek kreeg twee dagen na de wereldprèmiere de kans om de film te gaan bewonderen. De Nederlanders moesten echter nog tot de kerstvakantie wachten, aangezien de Nederlandse nasynchronisatie eerst vervaardigd moest worden. Walt Disney beluisterde persoonlijk, deze Nederlandse versie van Alice in Wonderland tijdens een werkbezoek aan de Nederlandse Profilti Studio’s. Hier werden de opnames gemaakt onder regie van Cruys Voorbergh. Walt prees de kwaliteit van de geluidsopnames, ook al verstond hij uiteraard niets van het Nederlands verstond. Meer over dit bezoek lees je in: Walt Disney op bezoek in Nederland. Alice in Wonderland is één van de weinige Disney Classics die nog steeds te horen is in de oorspronkelijke Nederlandse nasynchronisatie van 1951.


Voor het eerst verscheen Alice in Wonderland in de jaren ’80 op huurvideo in de Nederlandse videotheken. Onderstaande afbeelding toont de erg verbleekte cover van deze uitgave. In 1990 kwam er ook een koopvideo beschikbaar voor de Nederlandse consument. Halverwege de jaren ’90 verscheen een heruitgave van de videoband met een nieuwe cover. Tegelijk met de eerste DVD-release door Walt Disney Home Entertainment werd ook de derde en laatste keer Alice in Wonderland op VHS uitgebracht.


Alice in Wonderland was één van de eerste Disney Classics die op DVD uitgebracht werd. In 1999 bracht Warner Home Video namelijk al de eerste DVD’s op de markt. In 2002 verscheen een tweede DVD, ditmaal door Walt Disney Home Entertainment uitgegeven (destijds nog onder de naam Buena Vista Home Entertainment). Drie jaar later, in 2005, konden de Alice fans rekenen op een nieuwe en dit keer speciale uitvoering van de film op DVD aangevuld met nog meer nieuw bonusmateriaal. Deze DVD verscheen datzelfde moment in een DVD-box, samen met Assepoester en Mary Poppins. De meest recente DVD-uitgave betreft de Special Edition versie uit 2011.


In 2011 was Alice in Wonderland voor het eerst in High Definition te bewonderen in de Nederlandse woonkamers. Ter ere van de zestigste verjaardag van de klassieker werd deze namelijk voor het eerst op Blu-Ray uitgebracht. Daarnaast is de film ook via Disney+ te streamen.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Alice in Wonderland op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, Jeugdsentimentportaal.wordpress.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)