Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

The Living Desert

maart 04, 2021 306

In de True-Life Adventures serie bracht Walt Disney in eerste instantie enkel korte natuurfilms uit. Deze hadden een speelduur van ongeveer een half uur. Met The Living Desert ging hij nog een stapje verder, door de speelduur uit te breiden naar ruim een uur, de speelduur van een volwaardige film.


Walt had met zijn True-Life Adventures al menig bioscoopbezoek doen verwonderen door de wonderen van de natuur vast te laten leggen op film. Deze films werden in de bioscopen veelal als voorprogramma gebruikt. Een korte film, voordat de daadwerkelijke hoofdfilm begon. Zeven korte natuurdocumentaires werden uitgebracht, waarvan er vijf bekroond werden met een Oscar.


Wanneer je aan een woestijn denkt, dan zullen veel mensen direct aan een droge vlakte denken met weinig leven. Dit is echter niet altijd het geval. Disney laat in The Living Desert zien dat er meer leven is dan de meeste mensen zullen verwachten. Zo wordt het leven van verschillende dieren in beeld gebracht, waaronder ratelslangen, schorpioenen, renkoekoeken, woestijnschilpaden en kangoeroegoffers. Daarnaast zien we ook bijzondere planten, welke weer helemaal opbloeien na een overstroming in de woestijn. 


Filmopnames werden veelal gedaan in diverse natuurgebieden in Californië, Utah en Arizona. Voor deze film waren het niet Al en Elma Milotte die de camera's hanteerden, die veel betrokken waren geweest bij de korte natuurfilms, maar Robert H. Crandall en Paul Kenworthy. De regie was in handen van James Algar, die al meerdere True-Life Adventures regiseerde. Tevens werd de film voorzien van een korte geanimeerde intro.


Toen Walt in eerste instantie begon met zijn True-Life Adventures had hij enige moeite om RKO, zijn vaste filmdistributeur, ervan te overtuigen om deze serie in de bioscopen te brengen. Voor de distributie van The Living Desert kwam Walt voor eenzelfde probleem te staan. RKO zag het niet zitten dat mensen zouden betalen om een film over woestijndieren te zien als hoofdprogramma. Ze wilden de film dan ook niet distribueren. Walt was er echter van overtuigd dat RKO wederom geen gelijk had.


Vanwege de weigering van RKO om de films in de bioscopen te laten draaien, ging Walt op zoek naar een alternatief. In overleg met zijn broer Roy kwamen ze tot de conclusie dat het beter was om hun samenwerking met RKO te ontbinden en voortaan de distributie van hun films (binnen Amerika en Canada) zelf te gaan doen. Met enige aarzeling stopten ze de distributie via RKO om zelf de Buena Vista Distribution Company op te richten.

Bij de oprichting in 1953 werd Irving Ludwig (foto) betrokken om dit nieuwe bedrijf mee op te bouwen en werd aangesteld als vice-president van de Buena Vista Distribution Company. In 1959 werd hij zelfs benoemd tot president, wat hij bleef tot hij in 1970 het stokje overgaf aan zijn opvolger. Ludwig werd in 1940 aangenomen door Disney en was verantwoordelijk voor de roadshows die georganiseerd werden voor Fantasia in diverse grote Amerikaanse steden. Hij was dus zeker geen onbekende op het gebied van organisatie en filmdistributie. Ludwig werd benoemd tot Disney Legend in 1993.


Door de oprichting van dit nieuwe bedrijf, kon Walt voortaan iedere film die hij maar wilde promoten en distribueren. Het was immers hun eigen bedrijf. Daarom werd The Living Desert als eerste film gedistribueerd door de Buena Vista Distribution Company. Het was immers ontstaan door deze film. En met succes, want niet alleen was de film populair onder het filmpubliek. Daarnaast wist de film ook nog eens de Oscar voor beste documentaire binnen te slepen. Wederom een bewijs dat Walts voorgevoel goed zat.


De film werd eveneens buiten Amerika en Canada vertoond. In Nederland werd de voice-over zelfs in het Nederlands opgenomen, zodat er geen ondertiteling nodig was voor de film. De opnames vonden plaats in de Profilti Studio’s. Het commentaar werd ingesproken door Wim Povel. Otto Krooshof, geluidingenieur bij Profilti, ontving nog een brief van John W. (Jack) Cutting, welke verantwoordelijk was voor de buitenlandse nasynchronisaties. Hierin prijst hij de kwaliteit van de nasynchronisatie voor The Living Desert.


In de Nederlandse bioscopen draaide de film vanaf half december 1954. Hij werd gepromoot onder de Nederlandse titel De Woestijn Leeft. In de Nederlandse videotheken verscheen een compilatievideo, met daarop het beste uit de dertien films van de True-Life Adventures serie, waaronder The Living Desert. Op koopvideo verscheen The Living Desert in 1995, wederom onder zijn Nederlandse titel De Woestijn Leeft. Beide videobanden waren eveneens de Nederlands gesproken versies. Een uitgave op DVD of Blu-Ray kreeg de film in Nederland niet, maar hij is wel te streamen via Disney+. Hier is onder andere de originele Engelse versie en ook de Nederlandse nasynchronisatie beschikbaar.


Bronnen: D23.com, Cinecentrum-hilversum.nl, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Gerelateerde items