Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bambi

december 29, 2020 691
Disney's vijfde klassieker was het verhaal van Bambi, gebaseerd op het origineel van Felix Salten. Het verhaal begint bij de geboorte van de jonge prins van het bos. We zien hem opgroeien, waarbij Bambi moet leren omgaan met diverse emoties.
Zo krijgt hij te maken met verliefdheid, wanneer hij Feline ontmoet, maar ook moet hij het verlies van zijn moeder verwerken. Gelukkig zijn zijn vrienden Stampertje en Bloempje er wanneer hij het nodig heeft.

De filmrechten voor Bambi werden in 1933 gekocht door MGM-filmmaker Sidney Franklin. Hij kwam er al gauw achter dat het erg lastig zou zijn om een film te maken met echte dieren. Daarom drong hij er bij Disney op aan om de rechten over te nemen en er een film van te maken, aangezien Franklin dacht dat met Disney's animatiekunsten het verhaal het beste tot zijn recht zou komen als film. En zo geschiedde. In de Disney Studio's werd al, tijdens de afronding van Disney's eerste lange animatiefilm Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, gestart met de voorbereidingen voor Bambi. Door het langzame productieproces zou het alleen tot 1942 duren, voordat de wereld kennismaakte met Disney's adaptatie van het verhaal. Om precies te zijn 9 augustus 1942, toen de film zijn wereldpremière had in Londen.

Doordat de film Bambi zoveel dierlijke personages bevatte, was het een hele andere klus voor het team van animators. Ze volgden lezingen, bezochten de Los Angeles Zoo, bekeken veel speciaal voor hen gemaakt foto- en filmmateriaal uit de Amerikaanse bossen en hadden zelfs twee herten in de Disney Studio's om zo goed en natuurgetrouw mogelijk de dieren weer te geven. Daarnaast was het een hele klus om te zorgen dat de stippen van de herten altijd op dezelfde plek zaten op de tekeningen. Dit zorgde voor een enorm vertraagd tekenproces. Maar Walt was overtuigd van de kwaliteit die zijn tekenaars leverden.

Het vele film- en fotomateriaal wat voor de animators werd geschoten in diverse Amerikaanse bossen, gaf Walt Disney nog een ander idee. Dit materiaal was namelijk de basis voor het idee van Walts True-Life Adventures-serie over dieren in het wild. Het eerste deel van deze documentaireserie, getiteld Seal Island verscheen in 1948 en diverse nieuwe documentaires verschenen tot in 1960. Met deze serie wist Walt ook nog eens acht Oscars toe te voegen aan zijn prijzenkast.

Voor een film als Bambi wilde Walt zo min mogelijk dialoog. De verhaal moest naar zijn idee zoveel mogelijk worden verteld door de animatie en de muziek. Dit resulteerde in een beperkte gesproken tekst van ongeveer 950 woorden, iets wat voor Walt eigenlijk nog wel minder had gemogen. Zingen deden de karakters helemaal niet, dit om ze zo natuurlijk mogelijk te houden. De jonge karakters werden uiteraard door kindacteurs voorzien van hun stemmen. Walt wilde in sommige scènes een zo authentiek mogelijke lach van de kinderen hebben, iets wat erg lastig is om te acteren. Daarom riep Walt de hulp in van Mickey Mouse. De kinderen kregen namelijk filmpjes te zien van deze bekende muis. Met verborgen microfoons werd dan hun echte authentieke lach opgenomen en later onder de film gemonteerd.

Vanwege de moeilijke releasetijd, midden in de Tweede Wereldoorlog, leverde de film aanvankelijk niet veel op. Echter vond de film en het verhaal wel de populariteit bij het publiek tijdens de re-release in 1957, waardoor de film uiteindelijk het succes boekte waar Walt op gehoopt had. Zelfs tot op de dag van vandaag blijft Bambi jong en oud boeien.

De Nederlandse filmpremière van Bambi is, door eerder genoemde reden, ook later dan normaal de bedoeling was. Daarnaast werd er ook voor de film eerst nog een Nederlandse nasynchronisatie opgenomen in maart 1948 in de Profilti Studio's, volgens het bovenstaande artikel. Verdere informatie over of de opnames daadwerkelijk plaats hebben gevonden is niet gevonden. De film maakte zijn debuut in de Nederlandse bioscopen later dat jaar met de kerstvakantie.

In 1978 werd er met samenwerking met het City-concern in de Cinecentrum een volledig nieuwe nasynchronisatie gemaakt. Onder leiding van Aart Staartjes (tekst) en Harry Geelen (zang) werd een nieuwe geluidsband opgenomen. In datzelfde jaar verscheen Bambi met deze nieuwe stemmen in de Nederlandse bioscopen. Voor de VHS release werd deels de nasynchronisatie nog aangepast.

De eerste Nederlandse koopvideo van Bambi verscheen in 1994 en vlak voor de millenniumwisseling verscheen nog een tweede uitvoering van de VHS. De film werd opnieuw uitgebracht in 2005, ditmaal met volledig gerestaureerd beeld en geluid, vandaar dat deze ook de titel 'Speciale Uitvoering' mocht dragen.

Met de laatste VHS-uitgave in 2005 verscheen ook de 'Speciale Uitvoering' van de film op dubbel-DVD. Er verschenen van deze DVD diverse uitvoeringen. Naast een normale 'Speciale Uitvoering', verscheen de dubbel-DVD ook in een metalen DVD-hoes, als box-uitgave met Bambi 2 en in een box-uitgave met Robin Hood en Merlijn de Tovenaar. In 2011 werd de film opnieuw uitgebracht op DVD, echter was dit wel de afgeslankte variant van zijn voorganger, welke meer bonusmateriaal bevatte.

Uiteraard maakte Bambi ook zijn High Definition debuut op Blu-Ray. De eerste uitgave is van 2011 en was direct een uitgave in de 'Diamond Edition'-reeks, waar onder andere Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen ook in verscheen. Via Disney+ is het ook mogelijk om de film te streamen, echter is er bij het schrijven van dit artikel nog geen Nederlandse nasynchronisatie of ondertiteling beschikbaar.

Verzamel je Disney films op DVD of Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Bambi op DVD of Blu-ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl
Rate this item
(0 votes)