Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Kleine Zeemeermin

juni 08, 2021 240

In 1989 neemt Disney de bioscoopbezoekers mee op een reis diep in de zee. Dit jaar komt namelijk De Kleine Zeemeermin uit in de Amerikaanse bioscopen.


Het heeft dertig jaar geduurd, voordat Disney er voor kiest om nogmaals een klassiek sprookje om te toveren tot een animatiefilm. De vorige film was namelijk Doornroosje, welke verscheen in 1959. Het verhaal van Den lille Havfrue (De Kleine Zeemeermin) is oorspronkelijk geschreven door de bekende Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. In 1837 werd het sprookje voor het eerst gepubliceerd.


Diep in de zee leeft de zeemeermin Ariël, dochter van Koning Triton. Ariël is gefascineerd door de mensenwereld en zou het liefst naar het vasteland gaan. Haar vader wil haar behoeden voor de gevaren van de mensenwereld. Wanneer Ariël verliefd wordt op Prins Erik en dolgraag haar vin wil inruilen voor echte benen, maakt de gemene zeeheks Ursula daar direct gebruik van. Echter wel op één voorwaarde, dat Ariël haar prachtige stem afstaat aan Ursula, in ruil voor mensenbenen. Maar of dat slim is om op dat aanbod in te gaan…


Ergens in het einde van de jaren ’30 waren er al eens ideeën geweest om een animatiefilm van het bekende Deense sprookje te maken. Zo maakte tekenaar Kay Nielsen destijds al schetsen voor een mogelijk verhaal. Deze schetsen werden in de jaren ’80 uit het archief gehaald als inspiratiebron.

Zoals wel vaker bij Disney komen goede ideeën altijd wel weer een keertje boven drijven. Zo ook met  De Kleine Zeemeermin. De film kwam in de jaren ’30 dan niet verder dan een idee met wat schetswerk. Aangekomen in de jaren ’80 was het animatieproces sterk verbeterd, wat een positief effect heeft gehad op de film. Zo’n 80% van de scènes bevat namelijk wel speciale effecten, die misschien in de jaren ’30 nog niet beschikbaar waren. Denk hierbij aan de zeestormen, bollende zeilen, scholen vissen, vuur, explosies, magische betoveringen en watereffecten, zoals reflecties, waterrimpelingen en bellen.


Tijdens het productieproces, wat bijna drie jaar in beslag nam, werden ook live-action opnames gemaakt als ondersteuning van de tekenaars. Iets wat bij Disney heel gewoon was. Ariël werd hierbij gespeeld door actrice Sherri Stoner. Zij was overigens niet dezelfde persoon die de zeemeermin later ook van haar stem zou voorzien. Die eer ging naar Jodi Benson, welke zowel de tekst en zang opnam van Ariël.


Tegenwoordig is het regelmatig zo dat er in Disneyfilms zogenaamde Easter Eggs verstopt zitten. Dit kunnen bijvoorbeeld verwijzingen zijn naar eerdere of komende Disneyfilms of naar bepaalde personen. In De Kleine Zeemeermin werden ook een aantal bekende Disneypersonages verstopt. Zo kun je, wat veel Disneyfans al weten, Mickey, Donald en Goofy zien in het publiek tijdens de scène dat Koning Triton aan komt in de paleiszaal. Maar er zijn meer Disney personages te ontdekken. Wist je dat er ook koninklijke gasten waren uitgenodigd op de bruiloft van Prins Erik? De koning uit de film Assepoester was bij de feestelijkheid aanwezig, samen met de hertog.


De film werd geregisseerd door John Musker en Ron Clements, welke eerder al samen de regie hadden over De Speurneuzen en na De Kleine Zeemeermin nog vaker samen op de regiestoel zouden zitten. De muziek voor de film kwam ook van een duo, wat aan meer Disney Classics zou werken, namelijk Alan Menken en Howard Ashman. Voor hun werk aan De Kleine Zeemeermin ontvingen ze twee Oscarnominaties voor de liedjes Kiss the Girl en Under the Sea, waarbij de laatste de Oscar voor beste lied won. Daarnaast ontving Alan Menken ook nog de Oscar voor beste originele muziek.


In 1989 werd de film afgerond en verscheen dat jaar voor een eerste release op 15 november in Los Angeles en New York in de bioscopen. Twee dagen later volgde de rest van Amerika. De film had zijn grote release in 67 Nederlandse steden op 21 december 1990. Echter werden er op 1 december 1990 al vertoningen van de film georganiseerd als liefdadigheidspremière. Via enkele dagbladen konden kaartjes voor 5 Gulden per stuk gekocht worden, waarbij de totale opbrengst naar verschillende goede doelen ging. Enkele bioscopen hadden daarnaast al een speciale voorpremière vanaf 8 december 1990 tijdens de kindermatinees.


De film werd bij de eerste release al direct vertoond met de Nederlandse stemmen. Deze nasynchronisatie werd geregisseerd door Arnold Gelderman, waarbij de regie voor de muziek in handen was van John Roos. Laura Vlasblom vervulde de hoofdrol, maar sprak naast de stem van Ariël ook de stem van Vanessa, de alter-ego van Ursula, in. Ursula werd daarentegen door Nelly Frijda van een stem voorzien. Prins Eriks stem was afkomstig van Diederik Gelderman, de zoon van regisseur Arnold Gelderman, welke zelf ook een tweetal kleine stemrollen vervulde.


Aangezien de videobanden in het begin van de jaren ’90 redelijk populair werden, verscheen De Kleine Zeemeermin al in het jaar na de bioscooprelease voor de eerste keer op video. Nadat in 1991 deze release verscheen, verdween daarna de film weer even in de Disney kluis. De film werd zeven jaar later weer afgestoft en verscheen in 1998 weer opnieuw op VHS in de winkels.


De DVD-uitgave verscheen redelijk vlot na de laatste videoband was uitgekomen. Op 29 maart 2000 verscheen de film, onder distributie van Warner Home Video, voor de eerste keer op DVD. Een Special Edition versie van de DVD verscheen in 2006, waarbij er keuze was uit een 1-DVD versie en een 2-DVD versie, waar een extra disc met bonusmateriaal was toegevoegd. Daarnaast verscheen de film ook met de twee vervolgfilms in een box-set. De laatste DVD-uitgave was een Diamond Edition, die uitgegeven werd in 2013.


Gelijktijdig met de Diamond Edition DVD uit 2013, werd de film ook voor de eerste keer verkocht op Blu-Ray. Uiteraard was dit ook een Daimond Edition uitgave. De film ontbreekt natuurlijk niet in de digitale catalogus van het streamingsplatform Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. De Kleine Zeemeermin op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.
Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Rate this item
(0 votes)