Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Speurneuzen

mei 25, 2021 250

Taran en de Toverketel bracht niet het succes wat Disney had gehoopt, maar dat weerhield de filmmaatschappij er niet van om nieuwe klassiekers te produceren. Zo kwamen ze met De Speurneuzen, welke wel een bioscoopsucces was.


Basil Holmuis is een Sherlock Holmes in muisvorm. Wanneer een speelgoedmaker wordt ontvoerd door Frunnik, in opdracht van de gemene Professor Ratbout Rattatoei, wordt de hulp ingeroepen van Basil Holmuis. Professor Ratbout is van plan om een robot van de koningin te maken, zodat hij de macht over kan nemen. Samen met zijn trouwe helper Dr. Dawson doet hij er alles aan om het verdwijningsmysterie op te lossen en Professor Ratbouts plannen te dwarsbomen, maar dit alles gaat niet zonder gevaar.


Het boek waar de film op gebaseerd is draagt de titel Basil of Baker Street en is van de hand van Eve Titus. Nadat er vier jaar lang aan het verhaal en de personages werd gesleuteld, verliep het animatieproces daarna heel erg vlot. In net iets meer dan een jaar werd de film getekend. Dit opvallend snelle productieproces was mede te danken aan de nieuwere en efficiëntere processen.


De 125 tekenfilmartiesten gebruikten de standaard animatietechnieken voor de personages, voor de meer complexere scènes werd gebruik gemaakt van het nieuwe animatieproces via de computers. Een goed voorbeeld hiervan is de scène in het uurwerk van de Big Ben. Hierin komen 54 draaiende tandwielen, balken, katrollen en lieren voor, welke het uurwerk draaiende houden. Normaal gesproken zou met de klassieke technieken het haast onmogelijk zijn om zulke scène met de hand te tekenen. Om het mogelijk te maken zou de scène erg statisch moeten zijn gefilmd, zodat er zo weinig mogelijk veranderingen zijn in de verhoudingen van alle draaiende voorwerpen. De computer kan dit allemaal zelf berekenen, met als resultaat dat je als het ware de camera door de hele klokkentoren kan laten vliegen in de scène, zonder dat de bewegende onderdelen uit verhouding raken. Kortom, de computer kan een veel spectaculaire en bewegelijke scène maken, waarbij de productietijd in verhouding erg kort is.


Voor het muzikale onderdeel van de film werd Henry Mancini gevraagd. Hij voorzag de film van muziek en schreef mee aan enkele liedjes. Mancini was zeker geen onbekende naam binnen de filmmuziek, zo schreef hij al eerder muziek voor vele speelfilms en is het bekende Pink Panther deuntje ook van hem. In de geluidsstudio’s waren overigens meerdere bekende namen te vinden, waaronder Alan Young, die ook de Engels stem van Dagobert Duck is en Vincent Price. Die laatste sprak de stem van de flamboyante Professor Ratbout in. Voor wie Price’s stem bekend in de oren klinkt, zou hem ook gehoord kunnen hebben als de Engelse vertelstem in Disneyland Paris’ Phantom Manor.


Wanneer je de film kijkt voel je je net zo groot als een muis, want alles speelt in de wereld van Basil Holmuis en zijn vrienden (en vijanden ook natuurlijk). De mensenwereld en de mensen zelf zijn in feite enkel achtergrondmateriaal. Toch besloten de filmmakers om een kleine verwijzing naar Sherlock Holmes te verwerken. Deze verwijzing naar Holmes is namelijk te zien in de vorm van zijn schaduw. Daarbij is voor zijn stem gebruik gemaakt van de in 1967 overleden acteur Basil Rathbone, die vele malen de rol van de britse detective heeft gespeeld. Aangezien hij dus al lange tijd overleden was, zijn voor zijn tekst oude opnames gebruikt. Rathbone was al eerder te horen in een Disneyfilm, namelijk als de verteller van De Avonturen van Ichabod en Meneer Pad.


Op 2 juli 1986 werd de film voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen vertoond onder de naam The Great Mouse Detective. Bij de tweede release in 1992, werd de film uitgebracht met de aangepaste titel The Adventures of the Great Mouse Detective. De Nederlandse versie, die door Harrie Geelen vertaald werd, kwam in de bioscopen op 18 december 1986.


In het najaar van 1992 verscheen de eerste koopvideo van De Speurneuzen in de winkels. In 1996 werd de film opnieuw uitgegeven met een identieke cover. Rond de millenniumwisseling verscheen nog een derde uitgave van de VHS, dit keer echter met een nieuwe cover.


De Speurneuzen verschenen in maart 2003 voor het eerst in digitale vorm op DVD. Hierbij werd de DVD aangevuld met enkele extra’s, waaronder een making of. In 2010 werd de DVD-uitgave vernieuwd en ontving hij het predicaat Special Edition. De film is door Disney nog niet in High Definition uitgegeven op Blu-Ray. Wel is de film, net als de andere klassiekers, te streamen via Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. De Speurneuzen op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)