Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Oliver & Co.

juni 01, 2021 386

Oliver & Co. is het wereldberoemde verhaal van Oliver Twist in een modern Disney-jasje. De filmsetting is in het moderne New York en de meeste menselijke personages uit het originele verhaal hebben nu een dierenvacht.


Het verhaal is losjes gebaseerd op één van Charles Dickens’ bekendste boeken. Alleen is Oliver in dit verhaal een kitten, die terecht komt bij Fagin, een man met een zakrollende bende honden. Het schattig ogende katje moet tussen de honden zijn mannetje leren te staan. Wanneer ze met z’n allen door New York dwalen, vind Jenny Oliver en neemt hem uit medelijden mee. Wanneer op een gegeven moment Jenny wordt ontvoerd door Sykes, zetten Oliver, Fagin en zijn honden een reddingsactie op touw om het kleine meisje te redden.


Het verhaal speelt zich in het moderne New York, waarvan massa’s foto’s te vinden zijn. Echter moest het filmteam weten hoe New York eruit ziet voor honden. Daarom trokken een aantal ontwerpers naar New York, gewapend met camera’s. Hier namen ze foto- en videomateriaal van New York, maar wel vanaf een specifieke hoogte, namelijk die van de hoogte van een hond. Ondanks dat veel voorbijgangers ze raar aankeken, leverde het wel het materiaal op wat nodig was voor de filmproductie.

Geheel in de Disney-traditie werd er door ruim 300 tekenaars en technici meer dan tweeëneenhalf jaar gewerkt aan de film. Hierbij werd een enorme hoeveelheid aan schetsen en tekeningen gemaakt tijdens de ontwikkeling van de film, namelijk meer dan een miljoen. Voor de film zelf waren 119.275 handgeschilderde filmcellen nodig om tot het eindresultaat te komen.


Naast de handgeschilderde filmcellen, werden net als bij de voorgangers Taran en de Toverketel en De Speurneuzen, opnieuw gebruik gemaakt van de computer. Alle niet levende objecten, zoals de auto’s, trap, piano, metro’s en metrotunnels, maar ook de Brooklyn Bridge werden met behulp van de computer vervaardigd. Alhoewel het dus niet de eerste keer was dat computertechnieken gebruikt werden, het was wel voor het eerst dat de filmstudio’s een aparte afdeling voor de computeranimatie oprichtte.

De achtergronden werden gemaakt met behulp van het Xerox-proces. Dit proces zorgde ervoor dat de achtergronden een moderne en harde uitstraling kregen. Het was voor het eerst sinds de productie van 101 Dalmatiërs, dat dit proces weer gebruikt werd voor het maken van achtergronden voor een animatiefilm.


Hoewel voor de filmmuziek vaak één of enkele liedschrijvers en componisten gevraagd werden, is het voor Oliver & Co. een ander verhaal. Hier werd namelijk gekozen voor een uitgebreide selectie aan muzikale kunstenaars, waardoor praktisch ieder lied door een ander duo of trio geschreven werd. Onder hen waren onder andere Howard Ashman, een naam die bij latere Disney Classics terug zal keren, en Barry Manilow, onder andere bekend van zijn nummer Copacabana. De originele stemmencast bestond ook uit een selectie aan bekende namen, waaronder Billy Joel, Bette Midler en Dom De Luise.

De Amerikaanse bioscopen vertoonden Oliver & Co. voor het eerst op 18 november 1988. In Nederland verscheen de film ruim een jaar later. De Nederlandse première, die tegelijkertijd in 41 bioscopen plaats vond, was op 22 december 1989. De film was een groot succes, want in de eerste twaalf dagen had de film al 1,5 miljoen Gulden opgebracht. Hiermee werd het oude record, wat op naam stond van Jungle Boek, voorbij gestoken. De film werd in de meeste bioscopen in de Nederlandse uitvoering vertoond. Een uitzondering hierop waren enkele filmvoorstellingen in Amsterdam, welke de originele Engelse versie vertoonden met Nederlandse ondertiteling.


Voor de Nederlandse bewerking was wederom in handen van Arnold Gelderman, de Nederlandse Disney-man zoals hij in een krantenartikel genoemd werd. Aan hem de taak om Nederlandse stemmen te vinden, die daarbij ook goedgekeurd worden door Disney. De Amerikanen waren erg enthousiast over René Froger die de titelsong inzong, maar ook Frist Lambrechts’ stadse stemgeluid was absozekerwetenluut goedgekeurd, evenals de perfecte (zang)stem van Simone Kleinsma als Georgette.


In 1997 verscheen de film voor het eerst op koopvideo, wat ook de enigste uitgave bleef vanwege de komst van de DVD enkele jaren later. In 2001 verscheen namelijk al de eerste DVD-uitgave van de film. Een Special Edition-versie van de DVD verscheen in 2009, twintig jaar na de Nederlandse filmpremière. De eerste release op Blu-Ray dateert van 2014 en met de komst van Disney+ is de film ook te streamen.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Oliver & Co op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.
Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)