Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Disneylegende Richard Sherman (95) overleden, schrijver van vele bekende Disney muziek

mei 26, 2024 192
Richard Morton Sherman, geboren op 12 juni 1928 in New York City, was een prominente Amerikaanse componist en een van de twee Sherman Brothers, samen met zijn broer Robert B. Sherman. De Sherman Brothers zijn vooral bekend vanwege hun werk met Walt Disney, waar ze enkele van de meest iconische nummers en soundtracks hebben gecreëerd voor films, televisie en attracties in de Disney-parken.Vroege Leven en Carrière
Richard Sherman werd geboren in een muzikaal gezin; zijn vader, Al Sherman, was een getalenteerde songwriter die werkte in de Tin Pan Alley. Richard verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar Beverly Hills, Californië. Hij toonde al vroeg een talent voor muziek en ging naar de Beverly Hills High School, waar hij een passie voor componeren ontwikkelde. Na zijn middelbare school studeerde hij muziek aan Bard College, waar hij in 1949 afstudeerde.

Begin van de Samenwerking met Robert
Richard begon samen te werken met zijn oudere broer, Robert, eind jaren 1950. Hun samenwerking bloeide snel, en in 1958 hadden ze hun eerste hit met "Tall Paul", gezongen door Annette Funicello. Hun talent werd opgemerkt door Walt Disney, wat leidde tot een langdurige en succesvolle samenwerking met de Disney Studio's.

Hoogtepunten bij Disney
De Sherman Brothers schreven talloze klassieke liedjes voor Disney-films, waaronder:

- "Mary Poppins" (1964)**: Dit is misschien wel hun meest bekende werk, met nummers als "Supercalifragilisticexpialidocious", "A Spoonful of Sugar" en "Chim Chim Cher-ee". Het duo won twee Academy Awards voor deze film. (Meer hier)
- "The Jungle Book" (1967)**: Bekend om de aanstekelijke deuntjes zoals "The Bare Necessities" en "I Wan'na Be Like You".
- "The Aristocats" (1970)**: Met nummers zoals "Ev'rybody Wants to Be a Cat".
- "Bedknobs and Broomsticks" (1971)**: Met de bekende liedjes "The Age of Not Believing" en "Portobello Road".
- "Chitty Chitty Bang Bang" (1968)**: Hoewel geen Disney-film, is deze musicalfilm ook een hoogtepunt in hun carrière met de bekende titelsong "Chitty Chitty Bang Bang".

Naast films, schreven de Sherman Brothers ook muziek voor attracties in Disney-parken, zoals de iconische "It's a Small World (After All)", dat voor het eerst werd geïntroduceerd op de Wereldtentoonstelling van 1964 in New York.Later Werk en Erfenis
Na het hoogtepunt van hun carrière bij Disney, bleven de Sherman Brothers actief in de muziek- en filmindustrie. Ze schreven voor verschillende musicals en films, en hun werk blijft een blijvende invloed hebben op de wereld van entertainment.

In 2008 werd Richard Sherman samen met zijn broer Robert geëerd met de National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding voor artiesten in de Verenigde Staten. In 2009 werden ze ook vereerd met een speciale tentoonstelling in het Hollywood Bowl Museum.

Persoonlijk Leven
Richard Sherman trouwde in 1953 met Elizabeth Gluck, en ze hebben samen twee kinderen. Hij blijft actief betrokken bij muziek en Disney-projecten, vaak te zien bij evenementen en herdenkingen. Zijn bijdragen aan de muziek en entertainment hebben generaties vermaakt en geïnspireerd.

Legacy
Richard Sherman’s werk heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de popcultuur, vooral binnen de Disney-wereld. Zijn melodieën en teksten worden wereldwijd herkend en geliefd. Richard Sherman leeft voort in de harten van miljoenen mensen die opgroeiden met zijn muziek, en zijn nalatenschap blijft groeien naarmate nieuwe generaties zijn werk ontdekken en waarderen.Sherman overleed in een ziekenhuis in Beverly Hills aan de gevolgen van een ziekte gerelateerd aan zijn ouderdom. Zijn broer Robert overleed al in 2012.
Beoordeel dit item
(0 stemmen)