Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Serie: Kerst in Disneyland Parijs, een reis vol herinneringen (4)

december 26, 2020 585
[#4] Kerstmis in Disneyland Parijs: Een wandeling door het verleden. Laten we kerstherinneringen delen met Olivier Dusautoir, Set-designer
Kerstmis is een bijzondere tijd om dierbare momenten te delen met degenen die we liefhebben, vooral in Disneyland Parijs. Om ons in de Kerstsfeer te brengen, hebben we Imagineers en Castmembers gevraagd om hun meest geliefde kerstherinneringen met ons te delen.

Vandaag hebben we een gesprek met Set-designer, Olivier Dusautoir


Wat zijn je eerste kerstherinneringen in Disneyland Parijs?
Het was als danser voor de Kerstparade Mickey's Nutcraker. In die tijd was ik student aan de "École Supérieure des Beaux-Arts" in Parijs en werkte ik in het weekend in Disneyland Parijs. Ik heb ook een klassieke dansachtergrond. Naast de Beaux-Arts ging ik ook naar het Conservatorium - dans, tapdans, jazz. Net zoals mijn zus, die al danseres was in het Park, deed ik auditie en trad ik op in verschillende parades, waaronder deze, vanaf 1997.

Hoe was de sfeer bij deze parade?
Wat me meteen opviel, was de bewerking van de muziek uit Tsjaikovski's De Notenkraker. Ik herinner me het ritme en de energie ervan. Het maakte dat ik echt wilde dansen. Ik zat in het Russische deel van de parade en ik droeg een hoed en had een zwaard. De choreografie was erg levendig en hielp ons op te warmen tijdens het koude winterweer!

Kerstmis in Disneyland Parijs is een heel bijzondere tijd en het park is zo mooi dat Castmembers, in plaats van naar huis te gaan na het werk, elkaar ontmoetten om rond te lopen en de versieringen, de zonsondergang en de lichtjes te bewonderen. Het is een magisch moment!

Aan welke andere kerstshows heb je deelgenomen?
Ik had de kans om deel te nemen aan Tinkerbell's Fantastic Journey, de dinershow die het jaar 2000 inluidde in Disney's Newport Bay Club. Na de show stond ik samen met mijn vriendin en vrienden van de groep op een terras van het hotel te kijken naar het 360° vuurwerk. Het was ongelooflijk! Het blijft één van mijn mooiste herinneringen. 

Daarna ging je mee naar de backstage om voor rekwisieten te zorgen.
Deze verandering van op het podium naar de backstage was zeer interessant. Ik had de leiding over de rekwisieten voor de parade en kerstshows zoals Mickey et la Magie de l'Hiver (Mickey's Winter Wonderland). Ik heb het zwaard dat ik als danser een paar jaar eerder droeg opnieuw geschilderd en gerepareerd! Er waren allerlei kerstspullen die door mijn handen gingen.

Afbeelding
Welke accessoire maakte de grootste indruk op u?
De stoel van de Kerstman! Het was een zeer indrukwekkende gestoffeerde stoel met elegante patronen, waarop je bijna met z'n tweeën kon zitten. Ik had hem in het park gezien, maar op de dag dat mij werd verteld dat ik ervoor zou zorgen, voelde ik me als een klein elfje! Er is iets ontroerends aan, denkend dat je aan de stoel van de Kerstman gaat werken en dat hij op alle foto's, in alle kinderalbums en in alle familiealbums zal staan.

Een ander accessoire dat me opviel, maar om andere redenen, is de grote Goofy-schoen die Donald vangt met zijn hengel in Mickey et la Magie de l'Hiver (Mickey's Winter Wonderland). Het was erg grappig. Het veranderde van jaar tot jaar: Soms was het bruin lakleer en soms was het leer een beetje rood. Iedereen had zijn inbreng. Het is maar een klein object, maar het lijkt een beetje op de ACME accessoires in Who Framed Roger Rabbit? Ze leiden een eigen leven. Als ik naar de show zou gaan, voelde het altijd alsof er iets was dat me vertelde dat ik er deel van uitmaakte!

Een ander detail van de show dat me opviel, was dat er in het laatste stukje een slee werd getrokken door twee percheron paarden. We hadden een zeer sterke band met hen: Als we de deur aan de tuinzijde openden om het podium te betreden, kwamen ze met zo'n fenomenale kracht binnen. Het was een plezier om samen te werken met de Pony Farm Castmembers die voor de paarden zorgden en deze Castmembers waren op hun beurt blij om deel uit te maken van de show. Hun werk brengt hen vaak naar het Park, vooral  naar Main Street, US.A., maar deze show maakte hun werk nog opmerkelijker.

Daarna ben je binnen het bedrijf geëvolueerd en werd je een Set-designer.
Ja, ik heb een korte tijd gewerkt als poppenspeler bij Animagique, en daarna ben ik, dankzij mijn diploma's Beeldende Kunst, gaan samenwerken met de Set-designers van het park, eerst af en toe en daarna permanent. Ik was een paar jaar assistent voordat ik een volwaardig decorontwerper werd. Het was in deze context dat ik voor het 25-jarig bestaan van Disneyland Parijs het genoegen had om deel uit te maken van de creatie van de Disney Stars on Parade.

Afbeelding
Aan welke kerstgerelateerde projecten heeft u dan bijgedragen?
Vaak had ik het geluk om Jérôme Picoche, de belangrijkste decorontwerper van het kerstseizoen, te helpen. Toen we de kerstboom volledig renoveerden, hebben we alle accessoires nagemaakt, zowel de lichtgevende als de niet-lichtgevende. Het was een echte uitdaging om zo'n groot object in scène te zetten. Het moest er van veraf perfect uitzien, veel details van dichtbij hebben en harmonieus zijn. Met andere woorden, de lichtgevende en niet-lichtgevende elementen mochten niet met elkaar concurreren.  Overdag moest het er net zo mooi uitzien, als het licht uit was, als ’s avonds, wanneer het schitterde met duizend lichtjes. We hebben veel onderzoek gedaan naar het ontwerp om de verschillende kersttradities te weerspiegelen. Op die manier kunnen onze gasten, ongeacht hun land van herkomst, iets van hun cultuur terugvinden. We hebben geprobeerd rekening te houden met ieders smaakgevoel: Er zijn Noorse geïnspireerde kerstbollen, andere die een beetje Russisch zijn, enz. Natuurlijk hebben we voor onze research gebruik gemaakt van internet, maar we hebben ook gebruik gemaakt van onze grote bibliotheek vol met kunstboeken en inspirerende foto's. Het was erg interessant. We ontdekten veel spannende dingen in heel Europa en in de creatieve wereld in het algemeen. Wanneer we zo'n project ondernemen, is het niet ongewoon om te verwijzen naar de grote figuren uit de Europese kunstgeschiedenis en wat we vinden vervolgens aan te passen aan de verhalen die we in onze parken vertellen. Dit is ook wat Kerstmis in Disneyland Parijs uniek maakt.

Hoe is het ontwerp van deze prachtige boom tot stand gekomen?
Schetsen, schetsen en meer schetsen! Jérôme is heel precies in de details. Ik heb veel van hem geleerd. Ik heb ook met veel plezier samengewerkt met het team van lichtontwerpers van het park. We hebben veel onderzoek en ontwikkeling met hen gedaan om onze verlichting een ziel te geven, zoals voor de ster aan de top van de boom. We begonnen met een koud element - een gloeilamp - en we moesten het magisch maken! We hebben ook samengewerkt met Imagineers, waaronder Tracy Eck, om de mening van een buitenstaander te krijgen en ervoor te zorgen dat al onze decoraties perfect passen bij de geschiedenis van Main Street, U.S.A. Het is een delicaat evenwicht dat moet worden gevonden tussen landschap en scenografie. Al met al heeft het ontwerp van deze boom bijna twee jaar werk gekost. 

Heb je meegewerkt aan het maken van The Christmas Parade?
Ik heb met Jérôme gewerkt aan de slee van de Kerstman, de finale van de Parade. Het is een enorme praalwagen! Alles begon met een tekening in de vorm van een boot. Het was indrukwekkend, heel barok. Wat ik ook leuk vind aan dit proces is dat we naar het atelier komen en onze projecten in drie dimensies tot leven zien komen. Het is magisch! We hebben een aantal behoorlijk geweldige mensen die in de schaduw werken aan onze sets en tanks. We besteden veel tijd aan het praten met hen, het delen van onze visie met hen door middel van onze ontwerpen, en zij maken alles realiteit. Soms gaan ze zelfs verder in detail dan we hadden gedacht.

Heb je de kans gehad om de magie van Kerstmis te ervaren in andere Disney Parken?
Ik had het geluk dat ik meerdere keren naar de Verenigde Staten kon gaan, en ook naar Japan. Dit deed me beseffen hoe anders de manier van Kerstmis vieren is in andere Disney Parken. Amerikanen zijn zeer traditioneel, met veel kleine decoraties, zeer eenvoudige dingen die hun cultuur oproepen, zoals de beroemde popcornslingers. Ze hebben ook een heel andere manier van het maken van de praalwagens en de versieringen. In Tokio is de mate van detail en de afwerking ongelooflijk. Of het nu de videoprojecties op het kasteel zijn of de praalwagens, het is het model van de scenografie dat me enorm heeft geïnspireerd.

Werken met dit team in Disneyland Parijs heeft me geleerd om uit mijn comfortzone te komen. Als een project je bang maakt... is dat een goed teken! Zelfs als het betekent dat je er lange uren aan moet spenderen, word je - zoals een motor - opgefokt. Het gevaar is dat je jezelf herhaalt. Ik doe alles wat ik kan om dit te vermijden, of het nu door mijn onderzoek is of door de tools die ik gebruik. Potlood en papier, Photoshop, maquettes... Het hangt af van het project. Ik probeer alles wat ik gebruik en de plaats waar ik werk zo veel mogelijk te variëren. Ik kan zowel op kantoor als in het park zelf werken. Het belangrijkste is om altijd een nieuwe invalshoek te vinden, vooral voor een evenement dat zo beroemd is als Kerstmis!

Ik ga ook vaak naar het Park om te zien hoe een set werkt nadat ik hem heb onthuld; om te zien hoe je dingen kunt verbeteren. Als danser, rekwisiteur, poppenspeler, heel mijn artistieke verleden helpt mij in mijn dagelijks leven. Het helpt me om me aan te passen, maar ook om te anticiperen op het gebruik dat kunstenaars en Disney characters ervan zullen maken. Ik ben immers niet vergeten waar ik vandaan kom.

Hoe gaat het met de familiebezoeken?
Ik hou ervan om met mijn dochters met Kerstmis in het Park te wandelen, en ik beken, ik laat ze graag zien wat ik heb gedaan! Hun mening betekent veel voor me. Soms raken we verdwaald in de details van een project, maar kinderen gaan naar de essentie. Ze hebben geen filter. Mijn oudste is 15 en de andere 11, dus ze hebben twee verschillende benaderingen. Het is echt bijzonder. Ik heb vaak dingen ontworpen met hen in gedachten. Hierdoor kan ik nooit mijn kinderlijke visie verliezen...

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op zaterdag 26 december 2020 10:42

Laagste prijs kalender