Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Disney vs. Covid-19: een bewogen jaar

maart 13, 2021 396

Vandaag is het precies één jaar geleden (13 maart 2020) dat Disneyland Paris, laat in de avond, het nieuws naar buiten bracht dat het park door de verslechterende situatie rond de verspreiding van het Covid-19 virus haar deuren moest sluiten. Daarom kijken we samen met jullie terug in dit bewogen jaar van sluitingen en heropeningen van de Disney Parken over de wereld.


Om te beginnen gaan we wat verder terug de tijd in. Aan de andere kant van de wereldbol vinden we het Shanghai Disneyland Resort, wat als eerste haar deuren moest sluiten door de uitbraak van het Covid-19 virus. Op zaterdag 25 januari 2020 bleven de poorten van het nieuwste Disney resort dicht. Dit was de eerste keer sinds de opening in 2016 dat Shanghai Disneyland gesloten was. De strenge aanpak van het virus in China zorgde ervoor dat de cijfers daalden. Begin mei 2020 kwam dan ook het goede nieuws dat het resort zich aan het voorbereiden was op een heropening, welke gepland stond op 11 mei 2020. Alles verliep volgens planning en de eerste gasten konden het park weer bezoeken na een sluiting van in totaal 107 dagen.


Afbeelding

Een dag na de sluiting van het Shanghai Disneyland Resort sloten eveneens de poorten van Hong Kong Disneyland om dezelfde reden. De overheid stemt toe voor een heropening op 18 juni 2020. Deze eerste sluitingsperiode duurde in totaal 144 dagen. Helaas blijkt dit niet de enige sluiting te worden voor Hong Kong Disneyland.


Het derde Aziatische Disney resort in Tokyo volgde met een tijdelijke sluiting vanaf 29 februari 2020. In eerste instantie werd verwacht dat na ongeveer twee weken de situatie voldoende zou verbeteren om weer te kunnen heropenen. Helaas was dit, zoals we nu weten, nog wat te voorbarig. De heropening liet nog op zich wachten tot de zomer. Het Tokyo Disney Resort verwelkomde de eerste gasten weer op 1 juli 2020. Een totaal van 123 sluitingsdagen.


Op 12 maart 2020 deelt Disney Parks het bericht dat, ondanks dat er geen gevallen van Covid-19 waren geconstateerd in het resort, maar vanwege de aangepaste overheidsregels, beide Disney parken in Anaheim hun deuren uit voorzorg sluiten op 14 maart 2020. De hotels van het Disneyland Resort sluiten twee dagen later, zodat gasten de tijd krijgen om hun terugreis te regelen. Het Downtown Disney District blijft vooralsnog open. Uiteindelijk wordt besloten om vanaf 17 maart 2020 alle door winkels en restaurants van Disney gesloten te houden in het Downtown Disney District.


Na een sluiting van verschillende maanden lijkt de situatie te verbeteren en op 11 juni 2020 maakt Disney bekend dat ze een gefaseerde heropening van het resort mogelijk achten, beginnende met het Downtown Disney District op 9 juli 2020. Dit bleek ook mogelijk te zijn, echter waren de geplande data voor de parken en hotels niet haalbaar, aangezien de overheid niet akkoord ging. Disney had gehoopt beide parken te kunnen heropenen op de 65ste verjaardag van Disneyland op 17 juli 2020, echter zijn tot op heden de parken gesloten gebleven. Sinds november 2020 zijn wel enkele onderdelen van Buena Vista Street in Disney California Adventure geopend geweest, als aanvulling op het aanbod in het Downtown Disney District. Vandaag is de 365e sluitingsdag van het Disneyland Resort en de teller loopt nog door. Maar goed nieuws is onderweg met een mogelijke heropening eind april 2021.

Met wereldwijd nog maar twee Disney resorts open, volgt op 13 maart 2020 een nieuwe aankondiging. De Disney Cruise Line zal per 14 maart 2020 geen nieuwe schepen laten uitvaren. Daarnaast zullen de parken van zowel Walt Disney World als Disneyland Paris geopend blijven tot en met 15 maart 2020 en daarna hun deuren ook dichthouden tot betere tijden. De hotels, Disney Springs en Disney Village blijven vooralsnog geopend.


Op het moment van aankondiging van een komende sluiting voor Disneyland Paris lijken twee dagen over te zijn voor de sluiting. Echter besluit de Franse overheid diezelfde avond nog aanpassingen te doen, waarmee zowel het Disneyland Park en Walt Disney Studios Park hun deuren per direct gesloten hielden. Op 14 maart sloot Disney Village ook aan het einde van de dag. De Disney Hotels, behalve het Disneyland Hotel, bleven nog een dagje langer open. De gasten die op 15 maart nog geen mogelijkheid hadden om terug te reizen werden overgebracht naar het Disneyland Hotel welke als laatste open bleef.


In eerste instantie hoopte Disneyland Paris haar bezoekers weer te mogen ontvangen na enkele weken sluiting. Al gauw bleek dit geen mogelijkheid te zijn, waardoor de definitieve heropening pas mogelijk was enkele maanden later. Op 22 juni 2020 maakte Natacha Rafalski het goede nieuws bekend dat Disneyland Paris hoopte op 15 juli 2020 een gefaseerde heropening in gang te kunnen zetten. Alles verliep volgens plan en na 123 dagen gesloten te zijn geweest, konden beide parken weer gasten ontvangen. Vanwege de beperkte capaciteit bleven de meeste Disney Hotels dicht. Disney’s Newport Bay Club mocht als eerste gasten ontvangen vanaf 15 juli 2020. Daarna volgde op 20 juli Disney’s Hotel Cheyenne en Disney’s Hotel Santa Fe heropende op 3 augustus. De overige Disney Hotels, waarvan enkele een heropeningsdatum hadden bleven tot nader order gesloten.


Afbeelding
Walt Disney World had zijn parken voor het laatst open op 15 maart 2020. Hiermee was dus op 16 maart 2020 de eerste dag waarop wereldwijd alle Disney parken gesloten waren, tot de heropening van Shanghai. Een periode van in totaal 56 dagen. Disney hield hun restaurants en winkels in Disney Springs gesloten vanaf 17 maart en de laatste hotelgasten verlieten de hotels op 20 maart 2020. Amper twee maanden later kon Walt Disney World al met een positief bericht komen. Op 20 mei 2020 kon Disney Springs heropenen.


Ook kwam het nieuws dat de rest van het Amerikaanse resort kon starten met een gefaseerde heropening vanaf 11 juli 2020. Na 117 dagen sluiting opende die dag het Magic Kingdom en Disney’s Animal Kingdom. Enkele dagen later, op 15 juli, was het de beurt aan EPCOT en Disney’s Hollywood Studios. Disney’s Blizzard Beach ontvangt sinds 7 maart 2021 weer gasten, het andere waterpark, Disney’s Typhoon Lagoon blijft momenteel nog gesloten.


Ook Hawaii ontkomt niet aan het Covid-19 virus, waardoor ook Aulani, het daar gevestigde Disney resort, haar gasten niet meer kan verwelkomen vanaf 24 maart 2020. Hiermee was het laatste Disney resort gesloten. Eind september volgt goed nieuws, want Aulani verwacht vanaf 1 november 2020 weer gasten te mogen verwelkomen. Sindsdien verwelkomt het resort op Hawaii, na 222 dagen gesloten te zijn geweest, weer haar gasten.


Richting de zomerperiode lijkt het steeds beter te gaan en heropenen steeds meer parken. Maar op de dag dat Disneyland Paris weer haar eerste bezoekers ontvangt, is Hong Kong Disneyland genoodzaakt om op last van de overheid haar poorten een tweede keer te sluiten, nog geen maand na de heropening. Het resort blijft dicht tot en met 24 september 2020. Hiermee telt Hong Kong Disneyland 72 sluitingsdagen op bij de eerdere 144 sluitingsdagen en komt hiermee op 216 sluitingsdagen. Na de tweede heropening op 25 september 2020 kunnen de gasten in november voor het eerst het vernieuwde kasteel ontdekken. 


Niet alleen Hong Kong Disneyland moet een tweede maal de deuren sluiten. Ook ons eigen Disneyland Paris kan niet anders dan het resort een tweede keer volledig te sluiten, nadat de overheid de maatregelen weer heeft aangescherpt. Dit gebeurde op 30 oktober 2020. Disney’s Hotel Cheyenne had eerder haar laatste gasten al zien vertrekken op 30 september 2020, voor een tweede sluiting. Er werd gehoopt dat het Disneyland Paris weer mocht openen op 12 februari 2021 en met een beetje geluk ook twee weken tijdens de kerstvakantie. Helaas weten we allemaal het resultaat, want gisteren is bekend geworden dat, nadat de datum al verschoven was naar 2 april 2021, ook dat niet haalbaar is. Momenteel blijft Disneyland Paris gesloten tot nader order. Vandaag, 13 maart 2021, is dag 135 van de tweede sluitingsperiode en helaas zullen we nog even door moeten blijven tellen.

In de kerstvakantie was het eveneens niet mogelijk om de parken te openen, maar om toch een klein beetje Disney magie te bieden, en tevens wat kerstinkopen te kunnen doen, opende Disneyland Paris wel haar World of Disney winkel in Disney Village dagelijks van 5 december tot en met 23 december 2020. In de periode van 29 januari en 21 februari 2021 opende deze winkel nog eens op vrijdag, zaterdag en zondag, met uitzonder van vrijdag 19 februari 2021. Op 13 en 14 maart 2021 is de World of Disney winkel nog een keer geopend.


Hong Kong Disneyland werd uiteindelijk nog een derde keer getroffen door een verplichte sluiting. Het park bleef dicht vanaf 1 december 2020. Met al eerder 216 sluitingsdagen, werd het totaal nog eens opgehoogd met 80 sluitingsdagen. Hong Kong Disneyland bleef dus sinds de eerste sluiting al 296 dagen dicht. Hong Kong Disneyland heeft de twijfelachtige eer om als enige park drie sluitingsperiodes te hebben gehad, hopelijk blijft het hierbij en gaat het nu alleen maar de goede kant op.


Om alles nog wat overzichtelijker te maken, hebben we alle data van alle Disney resorts en de Disney Cruise Line verwerkt in onderstaande tijdlijn. Zo zie je in een oogopslag wanneer welk resort open of dicht was.


Het aantal sluitingsdagen verschilt sterk per Disney resort. Het onderstaande lijstje geeft de sluitingsdagen per resort. Indien een resort gesloten is dan is het aantal dagen berekend tot en met de dag van plaatsen van dit artikel, 13 maart 2020.
1. Disneyland Resort: 365 dagen
2. Disney Cruise Line: 364 dagen
3. Hong Kong Disneyland: 296 dagen
4. Disneyland Paris: 258 dagen
5. Aulani: a Disney Resort & Spa: 222 dagen
6. Tokyo Disney Resort: 123 dagen
7. Walt Disney World: 117 dagen (Magic Kingdom en Disney's Animal Kingdom)
8. Shanghai Disney Resort: 107 dagen

Met nog enkele parken gesloten en het Covid-19 virus nog niet helemaal onder controle blijft het wachten op betere tijden. Let daarom goed op jezelf, je familie en vrienden en stay safe!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op dinsdag 16 maart 2021 09:21