Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ontdek de mooiste natuurgebieden in Vlaanderen om te gaan fotograferen voor de National Geographic Fotowedstrijd

juli 09, 2021 51
Natuurfotografie is wereldwijd erg populair, maar voor een waanzinnige foto hoef je gelukkig niet ver te reizen. Daarom heeft National Geographic samen met Natuurpunt enkele van de mooiste Vlaamse natuurgebieden waar je prachtige foto's kan maken op een rijtje gezet.

Van de duizenden hectaren moerassen, open vlaktes en dichte bossen in het Kempenbroek tot aan de avontuurlijke bospaadjes in Het Heuvelland, er is overal wat moois te fotograferen! En de foto's die er gemaakt worden, kunnen nog tot en met 26 september ingezonden worden via NatGeofotowedstrijd.be.

Dit jaar voegt National Geographic's nieuwe hoofdredacteur, Robbert Vermue, zich toe aan de jury van de grootste fotowedstrijd van de Benelux. Hij wordt juryvoorzitter voor de Fotowedstrijd. En ook Tim Beudel, zendermanager van National Geographic, sluit zich dit jaar aan bij de jury.

De mooiste natuurgebieden om te fotograferen in Vlaanderen
Ontdek hieronder tien prachtige natuurdomeinen van Natuurpunt waar je prachtige foto's kan maken om in te zenden voor de National Geographic Fotowedstrijd!

Heiberg-Snepkensvijver
In Heiberg en Snepkenvijver in Herentals gaan moeras, heide en bos hand in hand. De bodemomstandigheden zorgen voor een typische vegetatie zoals veenmos, dophei, kleine zonnedauw, veenbes en veenpluis. Ook de geurige gagel komt massaal voor. Ontdek in Heiberg en Snepkenvijver zeldzame plantensoorten voor mooie foto's voor de categorie 'Landschap'.

Foto: Jonas Dillen

Het Grote Netewoud
Aan de eigenzinnig kronkelende oevers van de Grote Nete in Meerhout zijn de zomerdagen onvergetelijker dan waar ook. Wiebelende boomstambruggen, idyllische picknickplekken en feeërieke panorama’s van een andere wereld. Wie weet spot je wel een bever of oehoe voor je foto voor de categorie 'Dier'. Het avontuur begint hier!

Foto: Vilda/Yves Adams

Kempenbroek
Het grenspark Kempenbroek is een verzameling van natuurgebieden in Limburg waaronder de Sint-Maartensheide en De Luysen; een uitgestrekt natuurgebied met duizenden hectaren moerassen, open vlaktes en dichte bossen. Een ware mozaïek van landschappen. En wist je dat er in In het Smeetshof reeds beelden zijn gemaakt van de wilde kat?

Foto: Erwin Christis

Het Hageven
Natuur kent geen grenzen en in het noorden van Limburg mag je dat letterlijk nemen. Het Hageven-De Plateaux spreidt zich uit over België en Nederland. Het is een oase van 600 hectare met heide, vennen, bossen en graslanden, waar de Dommel zich kronkelend een weg baant langs het prachtige landschap waar je ook heel wat spectaculaire vogels ontmoet.

Foto: Vilda

De Munkbosbeekvallei
De Munkbosbeek kronkelt door het heuvelende landschap van de gemeenten Zwalm, Gavere, Zottegem en Oosterzele. Omgeven door akkers, bosjes en grasland vind je langs de loop van de Munkbosbeek pittoreske dorpjes zoals Dikkele, dat bekend staat als een van de mooiste dorpen van Vlaanderen.

Foto: Natuurpunt

De Kalkense Meersen
Geniet van de rust in één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. Natuurgebied Kalkense Meersen ligt tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Wandellussen leiden je langs de mooiste plekjes van het gebied met een prachtig zicht op de diverse fauna en flora.

Foto: Vilda

De Uitkerkse Polders
De Uitkerkse Polder is een open natuurgebied en een walhalla voor bedreigde weidevogels. Het is het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen. Zowel in de zomer als de winter is de Uitkerkse Polder een trekpleister voor vele zeldzame vogels, een ideale plek om fantastische beelden te schieten voor de categorie 'Dier'.

Foto: Misjel Decleer

Het Heuvelland
Het Heuvelland staat garant voor holle wegen, hellingbossen en kletsnatte bronbosjes. De “bergen” overstijgen het Vlaamse platteland en bieden avontuurlijke bospaadjes. De welbekende Kemmelberg is met zijn 156m de hoogste heuveltop van Vlaanderen, de Voerstreek niet meegerekend. Hier maak je ongetwijfeld prachtige landschapsfoto's!

Foto: Luk Daniels

De Grote Getevallei
In de provincie Vlaams-Brabant ligt de Grote Getevallei tussen Linter en Zoutleeuw. Je wandelt en fietst er tussen graslanden, hagen, poelen en sprookjesbossen vol paddenstoelen met een gevarieerde fauna en flora. Zo kun je hier bijvoorbeeld nog de zeldzame kamsalamander zien!

Foto: Vilda

Demerbroeken
Dit natuurgebied vind je in Scherpenheuvel-Zichem in de provincie Vlaams-Brabant. Ontdek het gebied tijdens een wandeling of fietstocht en maak mooie beelden langs de moerassen, hooilanden en turfputten. Voor een extra goed zicht op de vogels in het gebied kan je terecht in de vogelkijkhut of op de kijktoren.

Foto: Yves Adams - Vilda

Uitgebreide informatie, wandelkaarten en nog meer fotogenieke natuurdomeinen vind je op de website van Natuurpunt. Blijf ook steeds op de wandelpaden om zo ten volle te kunnen genieten van de natuur in de natuurgebieden met respect voor de fauna en flora.

Over de National Geographic Fotowedstrijd
De National Geographic Fotowedstrijd is de grootste fotowedstrijd van de Benelux. Deze prestigieuze competitie, die in 2007 begon, is inmiddels uitgegroeid tot een begrip onder fotografieliefhebbers in België en Nederland. De jury van de fotowedstrijd betaat uit fotografen Lieve Blancquaert, Sacha de Boer en Jasper Doest. Vanuit National Geographic maken hoofdredacteuren Robbert Vermue en Renske Lamers samen met zendermanager Tim Beudel de jury compleet. Ook dit jaar presenteert Klaas van Kruistum de finale.

Zend nu ook jouw foto in via NatGeofotowedstrijd.be. Iedereen uit Nederland en België kan foto’s insturen in de categorieën Mens, Dier en Landschap.
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op zaterdag 10 juli 2021 11:12