Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

So Dear To My Heart

februari 08, 2021 202

Een van Walt’s lievelingsfilms was So Dear To My Heart, vanwege het nostalgisch gevoel wat het bij hem deed oproepen. Het herinnerde hem aan zijn jeugdjaren in Marceline, Missouri. Wederom geen officiële Disney Classic, maar toch duiken we even in het verhaal van Jeremiah en zijn lammetje Danny.


Het verhaal speelt zich af in Fulton Corners een plaatsje in Indiana in het jaar 1903. Jeremiah Kincaid woont samen met Granny Kincaid in een klein boerderijtje. Wanneer de schapen jongen krijgen is er één zwart lammetje. Het is direct Jeremiah’s favoriet en wil hem zelf opvoeden, hij geeft het lammetje de naam Danny. Hij hoopt later met Danny een prijs te kunnen winnen op de jaarmarkt. In de animatiescènes krijgt Jeremiah wijze lessen van de oude wijze uil en een animatieversie van Danny het lammetje. 


Walt zag in de bestseller van Sterling North uit 1943, getiteld Midnight and Jeremiah, direct een perfect verhaal voor een nieuwe film. Volgens hem leende het verhaal zich uitermate goed voor de combinatie van live-action als geanimeerde scènes. Hij kocht de rechten en startte de filmproductie, toen nog onder de naam How Dear To My Heart. Wat Walt heel belangrijk vond was de authenticiteit van de film. Daarom was er bij de productie veel oog voor detail, waaronder de authentieke handgemaakte kleden en spreien.


Voor So Dear To My Heart koos Walt opnieuw voor Bobby Driscoll en Luana Patten om de kinderrollen van Jeremiah en Tildy te spelen. Eerder waren zij al samen te zien in Song of the South. Verder werd de cast aangevuld met Beulah Bondi als Granny Kincaid. Voor haar rol moest ze nog leren het land te ploegen, wol te spinnen en te weven met een weefgetouw. Burl Ives, een bekende zanger van Amerikaanse volksliederen, werd gecast als de vriendelijk smid Uncle Hiram. Hij zingt een groot deel van de liedjes in de film, waaronder het voor een Oscar genomineerde lied Lavender Blue (Dilly Dilly).


Op 30 april 1946 werd begonnen met de filmopnames. Alhoewel de film plaatsvindt in Indiana, werd Californië gekozen als opnamelocatie. De meeste onderdelen van de sets werden ter plekke opgebouwd voor de film, waaronder de Kincaid boerderij. Walt maakte zelf van deze boerderij een miniatuurdiorama. Een replica van de boerderij kwam later ook langs zijn eigen Carolwood Pacific Railroad in zijn achtertuin. Sinds 1999 is deze replica te bezoeken in Griffith Park in Los Angeles.


In de film komt ook regelmatig een trein voorbij rijden. Deze trein werd na zijn ‘pensionering’ diverse malen gebruikt voor filmopnames. Disney huurde de trein met wagons van Paramount, die de trein al eens eerder gebruikt hadden in een film. Het treinstation en de rails waren al aanwezig op de locatie waar de filmset opgebouwd was. Het houten station stond uiteindelijk model voor het trainstation in Frontierland in het originele Disneyland. Walt gaf het in de film gebruikte station aan Ward Kimball, die net als Walt in zijn achtertuin een eigen spoorlijn had.


Nadat de filmopnames voltooid waren, werd er nog gewerkt aan de animatiescènes. Productie van het animatiegedeelte duurde nog ruim een jaar en werd afgerond in augustus 1948. Uiteindelijk kwam de film, na enkele voorvertoningen in 1948, in de bioscopen op 19 januari 1949. De officiële première vond plaats in, hoe kan het ook anders, Indiana. Ondanks dat in de Nederlandse kranten wel gesproken werd van de film in een aankondiging van verschillende films die in productie waren, is er geen informatie te vinden van een Nederlandse bioscooprelease.


In Nederland werd de film in de jaren '90 op koopvideo uitgebracht door Disney. In 2003 werd de film ook op DVD uitgegeven. Bij de DVD-uitgave verscheen nog extra bonusmateriaal, waaronder bijzondere filmopnames die de definitieve film niet haalden, voorzien van commentaar.


Bronnen: D23.com, Carolwood.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Verzamel je Disney films op DVD? Dan mag deze film uiteraard niet ontbreken. So Dear To My Heart is te koop bij onder andere Bol.com.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)