Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De gelukkigste treinen op aarde - Hoofdstuk 1

april 28, 2021 491
Van Disneyland Railroad tot Big Thunder Mountain, treinen hebben altijd een speciale plaats gehad in Disneyland Paris. Dit is niet verwonderlijk als je bedenkt dat ze een speciale plaats innamen in Walt Disney's leven en in de creatie van Disneyland...

Walt's treinen

Voor Walt Disney zijn de spoorwegen - bovenal - een familieaangelegenheid.

Tijdens zijn jeugd was zijn vader, Elias Disney, machinist in een werkplaats voor spoorwegonderhoud en vervolgens timmerman bij de aanleg van de Union Pacific Railway Line tussen Ellis, Kansas, en Denver, Colorado, waar een zekere Buffalo Bill zijn pad kruiste.
Het stadje Marceline, waar de familie Disney zich in 1906 vestigde, dankt zijn bestaan en groei aan de Santa Fe lijn die toen Fort Madison met Kansas City verbond - een verhaal dat niet veel verschilt van dat van Main Street, U.S.A. - en waaraan zijn oom, Mike Martin, als mecanicien werkte. Tussen de ritten door vertelde hij de jonge Walt over de geschiedenis van de spoorweg, in het bijzonder over Casey Jones, de voorbeeldige locomotiefmachinist die in 1900 al zijn passagiers redde van een verschrikkelijke treinbotsing. Op basis van dit verhaal creëerde Walt het personage "Casey Jr." en de korte film "The Brave Engineer", die in 1950 werd uitgebracht.


In 1917 werkte Walt zelf als "Nieuwsverkoper" op verschillende treinlijnen, waar hij tijdschriften, fruit, snoep en drankjes verkocht aan passagiers. Deze ervaring versterkte zijn ervaring en verbeeldingskracht, terwijl hij de grondbeginselen van het vak van zijn oom leerde en niet minder dan een half dozijn Amerikaanse staten ontdekte. Hij gebruikte deze herinneringen in verschillende van zijn films, zoals Mickey's Choo-Choo, Dumbo (1941), Danny, So Dear to My Heart (1948) en The Great Locomotive Chase (1956).

Walt deelde zijn passie met verschillende leden van de Studio, waaronder de legendarische animator Ward Kimball, met wie hij meer dan de helft van Amerika afreisde om in 1948 de Chicago Railway Show te bezoeken. Er was ook animator Ollie Johnston (Mr. Smee, Sir Hiss, en vele andere mythische karakters) en machinist Roger E. Broggie, die Walt vergezelde bij het ontwerpen van Carolwood Pacific - de modeltrein die hij had gebouwd op zijn Holmby Hills landgoed - als voorontwerper van wat vijf jaar later de Disneyland Railroad in Anaheim zou worden.


Maar voordat deze iconische attractie werkelijkheid werd, lanceerde Walt twee andere trein-gerelateerde projecten die, hoewel ze nooit het daglicht zagen, een belangrijke invloed hadden. Op 31 augustus 1948, slechts een paar dagen na zijn terugkeer van de show in Chicago, schreef hij een beroemde memo waarin hij de basis legde voor een "Mickey Mouse Park", een soort van voorlopige visie van wat "Disneyland" zou worden, met in het hoofdgedeelte al een treinstation. Kort daarna bedacht hij een serie van 24 geanimeerde modellen van Amerikaanse folklore en erfgoed die in een trein door het land zouden worden vervoerd, met elke wagon gewijd aan een andere streek van de VS en zijn geschiedenis.

Al deze elementen zijn terug te vinden in verschillende Disney Parken en vooral in Disneyland Paris. Maar het is niet alleen Walt wiens leven getekend is door de spoorweg. Mickey ook! Het was in 1928 in een trein van New York naar Los Angeles dat Walt de muis bedacht waarmee het allemaal begon!
Wordt vervolg....
Beoordeel dit item
(1 Stem)