Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Bungalow Race (09/02 - 18/02) (BENL)

Focus op de achtergrondmuziek van Discoveryland

april 19, 2021 191
Er is maar één Discoveryland in de wereld en dat is in Disneyland Paris! Zo'n uniek land, met een levendig eerbetoon aan de visionairs van vroeger en nu... daar was een bijzondere sfeer  voor nodig. Hier is een focus op de muziek..... origineel in meer dan een opzicht.

Muziek: de link
Discoveryland is niet het land van de toekomst of zelfs van een toekomst. Het is het land van toekomsten, die van Jules Verne, H.G. Wells of zelfs George Lucas, samengebracht als op de Wereldtentoonstelling. Door middel van architectuur en geschiedenis weerspiegelt elke attractie een bepaalde visie op de toekomst, zoals men zich zou kunnen voorstellen tijdens de Renaissance met Orbitron, in de 19e eeuw met Les Mystères du Nautilus en Space Mountain - From the Earth to the Moon, of zoals men zich vandaag voorstelt met Star Tours: The Adventures Continue.


Geconfronteerd met zo'n uiteenlopende toekomst was het noodzakelijk een manier te vinden om een gevoel van eenheid te creëren voor dit ensemble. Achtergrondmuziek, of BGM, was de ideale manier om dit te bereiken; maar de taak was niet gemakkelijk.
Over het algemeen helpt achtergrondmuziek in de Disneyparken om de sfeer van elk land te bepalen. Voor Discoveryland was een meer emotionele aanpak nodig; één die zowel de geest van ontdekking, verwondering en optimisme belichaamde die uniek is voor dit land.

In een andere wereld...
Bij het ontwerpen van Discoveryland heeft Imagineer Tim Delaney zich eerst gericht op het werk van filmcomponist Bernard Hermann en meer in het bijzonder op diens partituren voor Journey to the Center of the Earth (1959) en The Day the Earth Stood Still (1951). Hij beschouwde ze als de typische science fiction muziek. Deze stukken hadden een uniek sonisch effect, alsof ze in een ander universum thuishoorden:  Het eerste maakt gebruik van een nieuw ensemble van vijf orgels, harpen, slagwerk en koperblazers, en het tweede gebruikt  een theremin, een van de eerste elektronische instrumenten die vreemde geluiden kan voortbrengen zonder te worden aangeraakt.

Dit gezegd zijnde, realiseerden de Imagineers zich al snel dat de zeer speciale aard van Discoveryland niet kon worden beperkt door bestaande muziek en daarom kozen zij voor originele muziek, speciaal ontworpen voor dit land. Tijdens hun zoektocht in die richting ontdekten ze David Tolley, een jonge pianist en componist die werkzaam was op het gebied van filmmuziek en geïnteresseerd was in elektronische muziek. Zijn unieke persoonlijkheid, zijn stijl was in die tijd zowel klassiek als modern, paste perfect bij de ambities van Discoveryland.


Impressies van Frankrijk
Om de geest en de emoties van de plaats in zijn BGM te vangen, richtte David Tolley zich tot de tekeningen en concepten en tot bepaalde woorden of uitdrukkingen die werden aangereikt door de Imagineers die aan Discoveryand werkten...woorden zoals "Discovery" of "Timeless", die in sommige van de muziektitels voorkomen. De Imagineers suggereerden ook ideeën over vliegen en heldendom, die terug te vinden zijn in filmmuziek, maar ook in de werken uit de tijd van Jules Verne.


Deze invloeden zijn te horen in de zeer pianistische schrijfwijze van Discoverylands muziek, waarin de Franse muziek uit de tweede helft van de 19e eeuw doorklinkt. De klassieke stijl van het nummer Heavenly Flight, met zijn arpeggio's en raketten, doet denken aan Camille Saint-Saëns, en in het bijzonder aan de beroemde finale van zijn Carnaval der Dieren. De meer impressionistische stijl van Hilary's Discovery doet denken aan Claude Debussy (die ook de inspiratiebron was voor de componist van de film 20,000 Leagues Under the Sea). Wat A French's Maiden Waltz betreft, niet zonder een extra vleugje humor, vinden we de invloed van Émile Waldteufel, "de Franse Strauss", bekend van zijn beroemde Waltz of the Iceskaters.

 "Electro-Synthetische-Magnetische" muziek
Een andere essentiële dimensie van deze muziek is haar "tijdloosheid", voortgebracht door haar elektronische klanken. Visueel is Orbitron, (Discoveryland's "weenie" bij de opening, voordat Space Mountain werd gebouwd) een slimme mix van historische en moderne constructies, waarbij Leonardo da Vinci-geïnspireerde architectuur wordt gecombineerd met neonverlichting die het geheel die elektrische look geeft. Met dit in het achterhoofd herneemt de muziek van Discoveryland de klassieke stijl door gebruik te maken van een synthesizer, zoals Jean-Jacques Perrey deed voor de beroemde barokmuziek van de Main Street Electrical Parade en zoals Wendy Carlos -componist van Tron- dat deed met de muziek van Bach, Beethoven of Rossini.

Zo krijgt in Heavenly Flight, een van de meest emblematische tracks van het land, de verwondering een universele dimensie, via deze etherische koren en elektronische klokken. Wat onze passie voor verkenning betreft, is de kern Christafori's Parade, met zijn zwevende klanken en tempo die de verschillende fasen van onze reis aan boord van Orbitron lijken te volgen... beginnend met de opwinding van het opstijgen als we onze reis naar de sterren overdenken.
Rate this item
(0 votes)