Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Spotlight op de films die de inspiratie vormden voor Fantasyland (deel 3)

februari 25, 2021 358
Vandaag beëindigen we onze reis door de Disney Classics die Imagineers inspireerden voor Fantasyland en bekijken we de films uit de laatste periode van de jaren 1940 tot vandaag.

Speciale pakketten
Animatie-historici zijn gewend de producties uit de periode 1942-1949 te beschrijven als "anthologiefilms" of "pakketfilms", omdat het compilaties zijn van korte en middellange films, waarbij soms tekenfilms worden gecombineerd met live-action opnames. Tot deze producties behoren Fun and Fancy Free (1947), die we in ons eerste artikel noemden, en Make Mine Music (1946), waarin we Peter en de Wolf zien, geïnspireerd op het muzikale verhaal van Serge Prokofiev, A Fairy Tale in Music. Dit is natuurlijk in miniatuur omgezet in Storybook Land, juist tegenover de scène gewijd aan A Night on Bald Mountain. Behalve dat ze dicht bij elkaar zijn geplaatst, bevatten ze allebei muziek van Russische componisten, en Peter en de Wolf werd ooit overwogen als een mogelijk stuk voor Fantasia (1940). Prokofiev kwam zelfs naar de Walt Disney Animation Studios in 1938 om zijn werk aan Walt voor te stellen.


De andere animatie van dit type in Fantasyland is The Toad and The Schoolmaster (1949), met name het "Frog Pond" segment dat vertelt over de "heldendaden" van Toad Baron Tadpole. Hij is zo gepassioneerd door auto's dat hij zelfs het landhuis van zijn voorouders inruilt voor een gestolen cabriolet. Gelukkig kon hij rekenen op zijn trouwe vrienden om hem uit de penarie te helpen en zijn eigendom terug te krijgen!


Dit herenhuis is Toad Hall Restaurant, dat u kunt vinden in het Britse deel van Fantasyland, vlak naast Peter Pan's Flight. De architectuur, in de zuiverste "Tudor" stijltraditie, lijkt op die van de film en getuigt van de adellijke afkomst van de Baron. Het decor past bij de grillige persoonlijkheid van de eigenaar van het pand. Hebt u de windvaan opgemerkt die rechts van de ingang op het torentje prijkt? Hij doet denken aan de passie voor auto's die centraal staat in de film!

Het zilveren tijdperk
Deze periode van vernieuwing voor de Walt Disney Animation Studios brengt speelfilms uit de jaren 1950 -1967 samen waarbij Walt direct betrokken was. Met uitzondering van The Jungle Book (te vinden in Adventureland) en 101 Dalmatiërs (aangehaald op Main Street, U.S.A.), zijn bijna alle andere animatiefilms uit deze periode vertegenwoordigd in Fantasyland.

Cinderella, uitgebracht op 15 februari 1950, was de eerste van deze reeks en een gelijkaardig succes als Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. In Fantasyland kunnen we haar wereld vinden in het Princess Pavilion en meer prominent in Cinderella's Royal Inn. Hoewel de plaats vol staat met toespelingen op de film, waren Imagineers vooral bezig met het repliceren van de toren waarin ze in de film woont, met name gebaseerd op schetsen van de legendarische Art Director Ken Anderson.


Alice in Wonderland (1951) heeft een speciale plaats in Fantasyland, rond twee iconische scènes uit de film. Het beroemde "theekransje" inspireerde Mad Hatter's Tea Cups en March Hare Refreshments, terwijl de tuinen van de Hartenkoningin te zien zijn in Alice's Curious Labyrinth. Deze scènes zijn beide ontworpen door Mary Blair, een belangrijke figuur in de Studios die door Walt werd erkend om haar moderne en kleurrijke stijl. Voor Alice in Wonderland voegde ze zwarte potloodstrepen toe aan de heggen van het labyrint, een knipoog naar John Tenniel, de oorspronkelijke illustrator van Lewis Carroll's roman. Dit voegt textuur en reliëf toe aan het doolhof van planten, wachtend om te worden omgezet in de echte wereld. De invloed van John Tenniel is ook te zien in de patronen waarmee de Mad Hatter's theekopjes zijn versierd.


Pizzeria Bella Notte laat uiteraard de beroemde scène uit Lady and the Tramp (1955), geschilderd op één van de muren, tot leven komen. Ondertussen zijn Joe de Chef en de eigenaar Tony op twee aparte zuilen afgebeeld, waarbij de één botten aanbiedt en de ander een spaghettischotel - de specialiteit van het huis - aan onze twee favoriete personages!


Doornroosje (1959) wordt opgeroepen in zowel het kasteel van Doornroosje als in La Confiserie des Trois Fées. Om dit icoon van het Disneyland Park te creëren, wendden de Imagineers zich min of meer tot "Les Très Riches Heures du Duc de Berry", een 15de-eeuws boek dat bekend staat om zijn middeleeuwse illustraties van verlichting en miniaturen, waar ook de artistiek directeur van de film, Eyvind Earle, zijn inspiratie vond. Dit resulteerde in een stijl die zeer gedetailleerd is en rijk aan talrijke historische verwijzingen, maar ook geometrisch, wat vooral merkbaar is in het karakteristieke snoeiwerk van de bomen rond het kasteel.


Wat Merlijn betreft, de held uit de film The Sword in the Stone uit 1963; gasten kunnen zijn winkel in het kasteel bezoeken, gevuld met allerlei voorwerpen uit verschillende periodes, in net zo'n wanorde als zijn kamer in Sir Ector's Castle.  Dan is er nog het mythische zwaard dat door de toekomstige Koning Arthur uit het aambeeld moet worden gehaald en te vinden is op de binnenplaats van het Kasteel en ook in Fantasyland.


Een nieuw gouden tijdperk
Hoewel Fantasyland trots Walt Disney's films vertegenwoordigt, zijn de Imagineers de meer recente producties niet vergeten, vooral uit de Disney Renaissance periode die in 1989 begon. Het is in het "Pays des Contes de Fées," geopend op 26 maart 1994, dat deze nieuwe klassiekers hun opwachting maken in Fantasyland.

Het is daar dat we De Kleine Zeemeermin (1989) kunnen vinden en in het bijzonder het kasteel van Prins Eric, gebouwd volgens het originele ontwerp van Artistic Director Michael Peraza. Hij had zich dit kasteel voorgesteld met zijn originele vormen, allemaal cilindrisch en opzettelijk met mediterrane kleuren.


En dan is er Beauty and the Beast (1991), de enige animatiefilm in de geschiedenis die genomineerd werd voor een Oscar voor Beste Film. De gasten kunnen het dorp en het kasteel van het Beest bewonderen, twee decors die veel te danken hebben aan Hans Bacher, de latere artistiek directeur van Mulan (1998), voor zijn voortreffelijke voorstudies.De tijgerkop die toegang geeft tot de Grot der Wonderen in Aladdin (1992) is een beslissende stap in de geschiedenis van de animatie omdat deze, samen met het Vliegende Tapijt, de eerste was die volledig met de computer werd geanimeerd.


En we eindigen onze reis met Rapunzel (2010) en haar beroemde toren. Een eerste versie van de toren van Rapunzel bestond al bij de opening van de attractie "Pays des Contes de Fées", maar deze werd in 2010 vervangen door een toren die meer lijkt op de toren die Dave Goetz en Dan Cooper voor de film ontwierpen. Hij staat net boven de vallei waar het huisje van Sneeuwwitje zich bevindt, alsof de tijd en ruimte tussen deze twee klassiekers niet meer bestaan. Ah, de magie van Fantasyland...

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Donderdag, 25 februari 2021 09:44