Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vijf decennia magie in Walt Disney World Resort

juni 29, 2021 235
Walt Disney World Resort opende op 1 oktober 1971 zijn deuren voor gasten - en voor een hele wereld - die stonden te popelen om te zien hoe het genie Walt Disney het vlakke land van Midden-Florida had omgetoverd tot een Magic Kingdom.

Tienduizend gasten met een brede glimlach stroomden Walt's sprookjesachtige park binnen op die historische dag, klaar om te worden vervoerd naar een wereld van plezier en fantasie, waar theekopjes draaien, olifanten vliegen en de zorgen van het leven wegsmelten bij de poorten.

 “May Walt Disney World bring joy and inspiration and new knowledge to all who come to this happy place … a Magic Kingdom where the young at heart of all ages can laugh and play and learn together.” – Officiële inwijding, 25 oktober 1971

Deze woorden werden gesproken door Walt's broer, Roy O. Disney, bij de officiële opening van Walt Disney World. Mickey Mouse, met 's werelds grootste basdrum op dat moment, leidde 5.000 marcheerders in een feestelijke parade door de vijf landen van Magic Kingdom Park. De gasten werden ook getrakteerd op een marcherende fanfare met 1.076 muzikanten.

Walt heeft die dag niet meer mogen meemaken, maar na jaren van plannen maken en bouwen (en Roy die zijn pensioen uitstelde om te helpen), was zijn langverwachte "Florida Project" open en klaar om de wereld te verwelkomen. Van één themapark, twee vakantiehotels en twee golfbanen, is Walt's droom vandaag de dag een wereld op zich met vier themaparken, twee waterparken, meer dan twee dozijn vakantiehotels, Disney Vacation Club-eigendommen, Disney's Fort Wilderness Resort & Campground, 63 holes kampioenschapsgolf, ESPN Wide World of Sports Complex, Disney's BoardWalk entertainment enclave en Disney Springs, een entertainment-, eet- en winkeldistrict aan het water.En nu 50 jaar en miljoenen herinneringen later, staat Walt Disney World Resort aan de vooravond van een opwindend nieuw tijdperk van familie-entertainment bij de start van de volgende 50 jaar. Dit alles geïnspireerd door de ultieme dromer, Walt Disney.

Hier volgt een overzicht van enkele van de vele mijlpalen in de 50-jarige geschiedenis van The Most Magical Place on Earth:

1965
15 november - Walt Disney en zijn broer Roy maken de plannen voor Disney World bekend tijdens een persconferentie in het centrum van Orlando, Florida.

1966
27 oktober - Walt Disney neemt een film op waarin de plannen voor het Florida Project worden geschetst - inclusief details voor Disney World en de Experimental Prototype Community of Tomorrow (EPCOT).

1967
30 mei - Met de eerste spadesteek begint officieel de bouw van Walt Disney World Resort. Walt Disney's broer, Roy O. Disney, geeft het project officieel de naam "Walt Disney World" om ervoor te zorgen dat de wereld zich altijd de man achter deze historische droom zal herinneren.

1970
16 januari - Het Walt Disney World Preview Center opent in Lake Buena Vista, Fla. en wordt daarmee de eerste locatie waar gasten van Walt Disney World welkom zijn. Het beschikt over schaalmodellen en artist renderings voor veel van de verschillende ervaringen die worden gecreëerd voor het "Vacation Kingdom of the World".


1971
1 oktober - Walt Disney World gaat officieel open voor het publiek. Fase één omvat het Magic Kingdom Park, Disney's Contemporary Resort en Disney's Polynesian Village Resort. Het resort is een toonbeeld van innovatie, met een transportsysteem van monorails, watervoertuigen, trams en bussen, evenals een gecentraliseerd computernetwerk en andere baanbrekende systemen ter ondersteuning van de vele aanbiedingen en attracties voor de gasten.

25 oktober – The Electrical Water Pageant debuteert, brengt twinkelende lichten en een kleurrijke synthesizer soundtrack en wordt al snel een favoriet van de gasten langs de wateren van Seven Seas Lagoon en Bay Lake.

19 november - Disney's Fort Wilderness Campground opent, genesteld tussen hectaren van schilderachtige dennen- en cipressenbossen en roept de tijdloze schoonheid op van de Amerikaanse grens.
1973
15 december - Walt Disney World Resort breidt uit met een nieuw hotel, nu bekend als Shades of Green, en een nieuwe attractie, Pirates of the Caribbean, in Adventureland.1974
30 juni – The Hoop-Dee-Doo Musical Revue debuteert in Disney’s Fort Wilderness Resort.  Vandaag is het een van de langstlopende dinnershows in de Amerikaanse geschiedenis.

1975
15 januari - Tomorrowland breidt uit met Space Mountain en GE Carousel of Progress opent zijn deuren, waardoor Tomorrowland nog beter tot zijn recht komt. De laatste show is momenteel recordhouder voor de langstlopende podiumshow in de geschiedenis van het Amerikaanse theater.

22 maart - Lake Buena Vista Shopping Village opent met 28 winkels en vier restaurants.  Het zal in de loop van de decennia evolueren en The Marketplace in Disney Springs worden.

7 juni - Walt Disney World Resort eert het tweehonderdjarig bestaan van Amerika met America On Parade. Met 50 praalwagens en meer dan 200 artiesten die een eerbetoon brengen aan de geschiedenis, de mensen en de tradities van Amerika, staat deze bekend als de grootste dagelijkse parade ooit opgevoerd in een Disney park.

1 juli - De WEDway PeopleMover (nu bekend als Tomorrowland Transit Authority PeopleMover) wordt toegevoegd aan Tomorrowland en zorgt voor nieuwe uitzichten langs de snelweg in de lucht.

14 juli - Voorlopige plannen voor EPCOT worden bekendgemaakt.


1976
20 juni - Disney's River Country waterpark opent naast Fort Wilderness. De populariteit van River Country vormt uiteindelijk de inspiratie voor de waterparken Disney's Typhoon Lagoon en Disney's Blizzard Beach.

1977
11 juni - Het Magic Kingdom straalt als de Main Street Electrical Parade voor het eerst in Florida optreedt, na zijn debuut in 1972 in Disneyland Park in Californië.

1979
1 oktober - Na jaren van plannen, begint de bouw van EPCOT.

1980
23 september - Big Thunder Mountain Railroad wordt geopend in Frontierland, waardoor de bergketen in het Magic Kingdom Park wordt uitgebreid.


1981
1 oktober - De viering van het tienjarig bestaan begint en brengt nieuw amusement in het Magic Kingdom Park. Later in het jaar opent het EPCOT Preview Center in Main Street, U.S.A.

1982
1 oktober - EPCOT opent met vijf Future World paviljoenen - Spaceship Earth, Universe of Energy, World of Motion, Journey Into Imagination en The Land - en negen World Showcase paviljoenen die Mexico, China, Duitsland, Italië, The American Adventure, Japan, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Canada vertegenwoordigen.

Disney breidt zijn samenwerking met Make-A-Wish uit en de eerste wens wordt vervuld in Walt Disney World Resort. Sinds 1982 zijn meer dan 176.000 levensveranderende wensen ingewilligd voor kinderen met een ernstige ziekte in samenwerking met meer dan 250 wensverstrekkende organisaties over de hele wereld.

1983
16 december - De eerste Mickey's Very Merry Christmas Party wordt gehouden in Magic Kingdom. Hiermee begint een traditie van populaire Disney After Hours-evenementen, waarbij speciaal entertainment en aanbiedingen worden gecombineerd met extra tijd in het park.

25 december - De Walt Disney World Christmas Parade wordt live uitgezonden vanuit Magic Kingdom op ABC. Het wordt een vakantietraditie en zendt ook parades en optredens uit van zowel Walt Disney World Resort als Disneyland Resort.1984
11 mei - Het Disney Dreamers & Doers programma begint met het erkennen van jonge mensen die uitmuntendheid tonen in hun scholen, families en gemeenschappen. Sinds 1984 heeft Walt Disney World Resort bijna 14.000 studenten van openbare en particuliere scholen in Centraal-Florida erkend.

7 september - EPCOT World Showcase breidt uit met de opening van het Marokko paviljoen.

1986
15 januari - The Living Seas (nu The Seas with Nemo & Friends) wordt geopend in EPCOT, met meer dan 200 soorten zeeleven in een "oceaan" van bijna 26 miljoen liter zout water.

1987
25 januari - De iconische "I'm Going to Disney World!"-reclame wordt uitgebracht. New York Giants quarterback Phil Simms is de eerste die de ondertussen beroemde zin schreeuwt na de overwinning van zijn team in de Super Bowl XXI.

1988
3 juni - EPCOT World Showcase breidt uit met de opening van het Noorwegen paviljoen.

28 juni - Disney's Grand Floridian Resort & Spa opent als het vlaggenschip van de Walt Disney World Resort hotels. Het wordt op 1 oktober gevolgd door Disney's Caribbean Beach Resort.


1989
1 mei - Disney's Hollywood Studios opent met glamour recht uit Tinseltown, grote entertainment attracties en een kijkje achter de schermen bij het maken van films.

1 mei - Het nachtelijke amusementscomplex Pleasure Island opent met een glinsterend aanbod van restaurants en thematische nachtclubs. Het zal in 2008 sluiten om plaats te maken voor Disney Springs.

1 juni - Disney's Typhoon Lagoon waterpark opent zijn deuren, met een 29 meter hoge berg, acht waterglijbanen en een golfslagbad van meer dan 10.000 m².

1990
November - De eerste fase van het EPCOT Resort Area opent met de opening  van Disney's Yacht Club Resort (5 november) en Disney's Beach Club Resort (19 november). Het volgende jaar openen het Walt Disney World Swan Hotel (13 januari) en het Walt Disney World Dolphin Hotel (4 juni). Al deze resorts zijn op loopafstand van het themapark en de opties voor zowel accommodatie als conventie breiden aanzienlijk uit.

1991
November - Het Disney Harvest programma gaat van start. Tegenwoordig verzamelt dit programma jaarlijks meer dan 823.000 pond bereid, niet opgediend voedsel in het Walt Disney World Resort voor distributie aan meer dan 40 non-profitorganisaties in het Orlando-gebied die worden geholpen door de Second Harvest Food Bank.

20 december – De Disney Vacation Club gaat van start met de opening van zijn eerste resort, dat nu Disney's Old Key West Resort heet.

1993
23 april - De Walt Disney Company draagt meer dan 3400 hectare land, gekocht bij de Osceola-Polk County grens, op aan The Nature Conservancy om te bewaren voor toekomstige generaties als het Disney Wilderness Preserve.

1994
16 januari - De eerste marathon van Walt Disney World gaat van start en groeit uiteindelijk uit tot de populaire RunDisney-races van vandaag.29 april - Het eerste EPCOT International Flower & Garden Festival wordt gehouden. In de jaren die volgen, komen daar nog festivals bij gewijd aan eten en wijn, kunst en vakanties.

12 juni - Disney's Hollywood Studios breidt uit met de opening van het eerste nieuwe themagebied, Sunset Boulevard, waardoor meer winkels, restaurants en entertainment naar het park komen ... samen met de spookachtige spanning van The Twilight Zone Tower of Terror (22 juli).

Walt Disney World Resort blijft de accommodatiemogelijkheden uitbreiden met de openingen van: Disney's Wilderness Lodge (28 mei), Disney's All-Star Sports Resort (29 april) en Disney's All-Star Music Resort (1 november).

De Afrikaans-Amerikaanse Kamer van Koophandel van Centraal-Florida wordt opgericht met Walt Disney World Resort als een van de oprichters. Walt Disney World's steun en sponsoring van de Kamer omvat het organiseren van de Eagle Awards, de bekroning op de meest dynamische bedrijven en ondernemers van Centraal Florida.

1995
1 april - Disney's Blizzard Beach waterpark gaat open, het biedt plezier in een winters thema aan in een waterpark, met inbegrip van een drop van 12-verdiepingen naar beneden op de high-speed waterglijbaan Summit Plummet.


22 april - Het Disney Conservation Fund wordt opgericht om steun te verlenen aan gerespecteerde natuurbeschermingsorganisaties die wilde dieren redden en de magie van de natuur beschermen. Tot op heden heeft het fonds 100 miljoen dollar uitgetrokken om non-profitorganisaties te steunen die samenwerken met gemeenschappen om wilde dieren te redden, actie te inspireren en de planeet te beschermen.

15 juli - Disney's Wedding Pavilion opent aan de oevers van Seven Seas Lagoon, deel van een enorme uitbreiding van de mogelijkheden voor bruiloften en hernieuwingen van huwelijksgeloften. Vandaag biedt Disney's Fairy Tale Weddings & Honeymoons een breed scala aan huwelijken en huwelijksreizen aan over de hele wereld.

1996
9 februari - Disney Institute opent en brengt meer dan 60 interactieve programma's voor gasten die plezier en zelfverrijking zoeken in op maat gemaakte vakantie-ervaringen. In de jaren die volgen, ontwikkelt Disney Institute zich tot een gerenommeerde opleidings- en professionele ontwikkelingsorganisatie die organisaties helpt succesvoller te zijn met behulp van zakelijke inzichten en beste praktijken van Disney parken en resorts.

1 juli - Disney's BoardWalk Inn en Villas openen samen met hun levendige gelijknamige promenade die nieuwe restaurants en uitgaansgelegenheden naar het EPCOT Resort Area brengt.

1 oktober - Walt Disney World Resort viert zijn 25e verjaardag met een feest dat een jaar lang duurt, nieuw entertainment en het kasteel van Assepoester dat wordt versierd als een gigantische verjaardagstaart.


1997
28 maart: ESPN Wide World of Sports Complex gaat open. Het 90 hectare grote complex omvat meerdere buitensportvelden, honkbal-/softbalvelden, een track & field complex, een veldhuis en een honkbalstadion met 9.500 zitplaatsen. In de loop der jaren zal het uitgroeien tot een complex met twee extra veldhuizen, een ESPN broadcast center en nog meer buitenspeelvelden. Het zal ook dienen als officiële trainingslocatie voor verschillende Amerikaanse en internationale profteams, en als gastheer van verschillende grote sportevenementen zoals de Invictus Games, het 2020 MLS is Back Tournament en de 2020 NBA herstart van het reguliere seizoen.

1 augustus - Disney's Coronado Springs Resort gaat open. Met 1.900 gastenkamers en een congrescentrum van 20.500 vierkante meter is dit het grootste Disney-resort dat zich richt op vergaderingen en evenementen.

1998
22 april - Disney's Animal Kingdom Theme Park opent op de Dag van de Aarde. Met een oppervlakte van 200 hectare is dit Disney's grootste park en de thuisbasis van ongeveer 1.800 dieren die 200 soorten vertegenwoordigen. Het icoon van het park, de Tree of Life, is een eerbetoon aan de natuur, met meer dan 300 uitgesneden afbeeldingen van dieren.

15 oktober - "Fantasmic!" gaat in première in Disney's Hollywood Studios in het nieuw gebouwde Hollywood Hills Amphitheater. De meer dan levensechte show bevat meer dan 50 live artiesten, enorme sets, een briljante vertoning van lichten, lasers, vuurwerk en wateranimatie, allemaal op opzwepende muziek.


1999
18 maart - Disney's Animal Kingdom Theme Park breidt uit met Azië, een nieuw themagebied met Kali River Rapids en de Maharajah Jungle Trek die tijgers en andere diersoorten in het park introduceert.

1 oktober - De Millennium Celebration begint in EPCOT. Het 15 maanden durende evenement markeert het debuut van het populaire avondspektakel, IllumiNations: Reflections of Earth, dat 20 jaar lang zal draaien. Ook nieuw is Millennium Village, ter ere van de culturele prestaties van 25 landen, en de Tapestry of Nations parade. Het feest brengt ook pin trading naar de voorgrond voor Disneyverzamelaars overal ter wereld.

2001
16 april - Disney's Animal Kingdom Lodge gaat open, met een spectaculair uitzicht op weelderige savannes waar meer dan 200 dieren leven. Het resort is ook de thuisbasis van een van de grootste collecties Afrikaanse kunst in de Verenigde Staten.

1 oktober - De viering van 100 jaar magie begint ter ere van de 100e verjaardag van de geboorte van Walt Disney. Nieuwe parades debuteren in alle vier parken, een 37-meter hoge hoed van Sorcerer Mickey wordt een icoon voor Disney's Hollywood Studios, waar Walt Disney: One Man's Dream ook wordt geopend om gasten mee te nemen op een reis door het leven van Walt Disney.

2004
December – Disney’s PhotoPass wordt gelanceerd en biedt gasten een innovatieve manier om professioneel gemaakte foto's online te bekijken en op te vragen.

2005
5 mei - Walt Disney World doet mee aan de "Happiest Celebration on Earth," met Disney parken over de hele wereld ter ere van de 50e verjaardag van Disneyland Resort in Californië. Opening als onderdeel van de viering: Soarin' in EPCOT en de Lights, Motors, Action! Extreme Stunt Show in Disney's Hollywood Studios.

2006
7 april  – Expedition Everest opent en brengt meer spektakel naar Disney’s Animal Kingdom Theme Park.


1 oktober - " The Year of a Million Dreams " begint in Walt Disney World en Disneyland Resorts. Een nieuwe "Dream Squad" selecteert willekeurig gasten om een reeks van prijzen te winnen. Deze omvatten onbetaalbare, " dream come true " ervaringen zoals een overnachting in de nieuwe Cinderella Castle Suite.

2008
17 januari - Het eerste Disney Dreamers Academy evenement brengt 100 uitzonderlijke Afro-Amerikaanse middelbare scholieren uit de hele VS naar een vierdaagse, meeslepende, transformationele mentoring ervaring in Walt Disney World Resort. Het gratis programma wordt jaarlijks georganiseerd en heeft sindsdien meer dan 1.000 deelnemers aangemoedigd om hun dromen na te streven en een verschil te maken in het leven van anderen.

2011
September – Het luxueuze woonresort Golden Oak in Walt Disney World Resort verwelkomt haar eerste bewoners. De gemeenschap is ontworpen door Disney Imagineers en biedt verschillende buurten, uitgestrekte natuurreservaten en conciërge-stijl diensten voor haar bewoners.

2012
31 mei - Disney's Art of Animation Resort opent met een nieuwe stijl van accommodaties - Family Suites voor gezelschappen van maximaal zes personen.

6 december - New Fantasyland opent in het Magic Kingdom Park. De uitbreiding van bijna 11 hectare groot van het oorspronkelijke land omvat in eerste instantie drie nieuwe attracties en het Be Our Guest Restaurant. Andere fasen van het nieuwe land omvatten Seven Dwarfs Mine Train dat 28 mei 2014 opent.

2013
MagicBands en de My Disney Experience mobiele app worden gelanceerd voor alle gasten en brengen innovatieve nieuwe verbeteringen om gasten te helpen bij het plannen en ervaren van Walt Disney World Resort.

2015
29 september - Als bekroning van een drie jaar durende reimagining van wat vroeger Downtown Disney was, komt Disney Springs tot leven. Het winkel-, eet- en amusementsdistrict zal blijven groeien en bestaat uit vier "buurten" die allemaal een thema hebben van steden in Florida uit het begin van de 20e eeuw.

2016
12 april – zonnepanelen in de vorm van een Mickey en bestaande uit 48.000 panelen van in totaal vijf megawatt debuteert in de buurt van EPCOT. De installatie is in staat genoeg stroom te produceren om 1.000 residentiële daken te voorzien van elektriciteit.

2017
27 mei - Pandora - The World of Avatar opent als een geheel nieuw themaland in Disney's Animal Kingdom Theme Park, met twee attracties, restaurants, winkels en iconische zwevende bergen.2018
30 juni – Toy Story Land opent in Disney’s Hollywood Studios, waardoor gasten met hun favoriete speelgoed kunnen spelen in Andy's achtertuin in drie attracties.

2019
9 juli - Gran Destino Tower opent met meer dan 500 nieuwe gastenkamers samen met nieuwe eet- en conferentieruimtes en voltooit daarmee een meerjarige transformatie van Disney's Coronado Springs Resort.

29 augustus - Star Wars: Galaxy's Edge opent in Disney's Hollywood Studios. Het land van 5,6 hectare groot nodigt gasten uit om hun eigen Star Wars-verhalen te beleven zoals nooit tevoren. Star Wars: Rise of the Resistance, een van de meest ambitieuze en technologisch geavanceerde attracties die voor een Disney-park zijn gemaakt, opent 5 december in het land.29 september - Disney Skyliner gaat van start. Dit grootse, ultramoderne gondelsysteem verbindt EPCOT en Disney's Hollywood Studios met vier Disney Resort-hotels.

16 december - Disney's Riviera Resort wordt geopend, een Disney Vacation Club-eigendom geïnspireerd door Europa en bedacht door Disney.

December - Een nieuwe 57 megawatt grote zonne-energiefaciliteit van 109 hectare gaat online en genereert genoeg hernieuwbare schone energie om jaarlijks twee van de vier themaparken van Walt Disney World Resort te laten draaien.

2020
4 maart - Mickey & Minnie's Runaway Railway opent in Disney's Hollywood Studios, de eerste ride-through attractie in een Disney park gewijd aan Mickey Mouse en Minnie Mouse.2021
1 oktober - "The World's Most Magical Celebration" zal beginnen, ter ere van de 50e verjaardag van Walt Disney World Resort. Het 18 maanden durende evenement zal nieuwe ervaringen bieden in alle vier de themaparken en daarbuiten, met glinsterend EARidescent decor.

Boek uw vakantie van 2022 voor het 50-jarig jubileum van Walt Disney World!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)