Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

(Bioscoop) In de voetsporen treden van Indiana Jones in Disneyland Paris

juli 04, 2023 588
De attractie Indiana Jones and the Temple of Peril in Adventureland is niet alleen een origineel avontuur in het hart van de indrukwekkende overblijfselen van een Indiase tempel - het zit ook vol met verwijzingen naar de beroemde archeologensage.

Ter gelegenheid van de release van de film Indiana Jones and the Dial of Destiny, laten we deze unieke attractie eens nader bekijken en enkele van zijn vele geheimen ontrafelen...

TOT DE HART VAN HET VERHAAL KOMEN
Het verhaal van Indiana Jones en de Temple of Peril is geworteld in legendes. Gedurende zijn hele carrière heeft Indiana Jones de wereld rondgereisd op zoek naar de grootste schatten uit de geschiedenis in opdracht van musea en universiteiten. In 1936 vertrok hij naar de Ark van het Verbond, en vervolgens naar de Heilige Graal in 1938. Een paar jaar later vinden we hem in India, een plaats die hij in 1935 (zij het onbedoeld) bezocht om een heilige steen uit Sankara op te halen. Maar deze keer heeft hij officiële zaken. Gesteund door zijn universiteit is hij op zoek naar een oude Verloren Stad, verborgen in het hart van de jungle, met een vreemd gezegde als zijn enige aanwijzing voor de verblijfplaats: "de schatten van de wereld wachten op degenen die heel hoog durven te klimmen." Hij begint te graven op de top van een heuvel en ontdekt de eerste tekenen van een verwoeste duizend jaar oude tempel. Gezien de grootte van het gebouw, is er een goede spoorlijn aangelegd om het gemakkelijker te maken om een echt architectonisch wonder op te graven en te ontdekken dat enkele van de grootste gebedshuizen van het eeuwige India waardig is, zoals de Vidyashankar-tempel in het zuidwesten van het land.

Na enkele maanden intensief graven wordt de site eindelijk opengesteld voor het publiek, dat de schoonheid maar ook de vele mysteries kan waarderen aan boord van een van de wagons die voor de opgraving zijn gebruikt. De reis is op zijn zachtst gezegd een behoorlijke rit.


DAPPER MAAR NIET VREESLOOS!
Hoewel het verhaal van Indiana Jones en de Temple of Peril origineel is, maakt de attractie verschillende verwijzingen naar de verschillende films van de sage, te beginnen met Raiders of the Lost Ark, de eerste film gemaakt in 1981.

De Willys Jeep en de vrachtwagen waarvan de motorkap is versierd met indrukwekkende claxons, zijn in feite voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog die door de Imagineers zijn aangepast om eruit te zien als de auto's die tijdens het filmen werden gebruikt, vooral de vrachtwagen die de Ark van het Verbond vervoert.

Maar het belangrijkste is dat we in de film leren dat Indiana Jones, hoe onverschrokken hij ook is, nog steeds een achilleshiel heeft: hij heeft een fobie voor slangen. Gezien het feit dat er een groot aantal reptielen werd gebruikt voor de scènes in de Well of Souls, was er genoeg om bang voor te zijn! Het was deze karaktertrek die de Imagineers op het idee bracht om de tempel op te dragen aan de god Shiva, die wordt gesymboliseerd door zijn cobra genaamd Naga, die in de hindoeïstische iconografie vaak om zijn nek wordt afgebeeld. Er zijn twee monumentale sculpturen aan weerszijden van de trap die de ingang van de tempel vormt, maar ook een kleinere versie voor een van de tenten van het kampement.DE TREIN DOOR DE MIJNEN
De huifkartocht in Indiana Jones and the Temple of Peril doet denken aan de iconische achtervolging die plaatsvindt in de mijn tijdens Indiana Jones and the Temple of Doom (1984). Het filmen van dit epische decorstuk kostte alle expertise van Steven Spielberg en zijn team, waarbij zowel het werk met modellen als met opnamen van de acteurs werd gecombineerd. Het resultaat is oogverblindend en leverde de film een Oscar® op voor de beste visuele effecten. Voor de attractie Disneyland Paris wilden de Imagineers zelfs nog verder gaan, door een parcours van 560 meter door de ruïnes van de tempel aan te bieden dat zelfs een 360°-inversie heeft - destijds een primeur voor een Disney Park. En om de ervaring nog meer pit te geven, werd de attractie tussen 2000 en 2004 omgevormd tot Indiana JonesTM en de Temple of Peril... Backwards! met de wagons zo geïnstalleerd dat bezoekers naar de ingang keken. De ervaring was verwarrend maar opwindend!


TERUG NAAR HET BEGIN
Het derde avontuur van onze favoriete archeoloog, Indiana Jones and the Last Crusade (1989), onthult de oorsprong van Indy's zweep en beroemde hoed. Ze kwamen voort uit zijn ontmoeting met een zekere Fedora (wat toevallig ook de naam is van deze stijl hoed...), de leider van een bende plunderaars die zijn gekomen om het Kruis van Coronado te stelen. Het jaar is 1912. Een tiener Indy kampeert met zijn verkennersgroep. Nadat hij het relikwie van de bandieten heeft gestolen, probeert hij bij hen weg te komen en belandt op het dak van een trein met circusdieren. Het is precies op dit moment dat hij in een koets valt die een leeuw vasthoudt, die hij op afstand weet te houden met een zweep die handig naast hem aan de muur hangt. Wat betreft de hoed, die wordt hem aan het einde van de achtervolging door de dief zelf gegeven, als blijk van bewondering voor Indy's moed (ook al slaagde hij er niet in het kruis uit de handen van de plunderaars te houden). Als als je goed kijkt, vind je deze items niet ver van de ingang van de attractie op een steiger.


Een ander suggestief detail is een van de kratten op het dok, die klaar staat om verscheept te worden naar een zekere Marcus Brody op Barnett College, waar Indiana Jones aan het begin van de film lesgeeft.

Wat het motto betreft dat de aanwijzing voor de aantrekkingskracht bevat, het doet denken aan de raadselachtige woorden die professor Henry Walton Jones Senior, de vader van Indiana, vond tijdens zijn zoektocht naar de Heilige Graal, waarbij hij de nederigheid van de boetvaardige en het vertrouwen van de gelovige benadrukte.


Aangezien de opgraving van de Temple of Peril dateert uit de jaren '40, speelt dit avontuur zich af ruim voor The Kingdom of the Crystal Skull (dat zich afspeelt in 1957) en The Dial of Destiny - de actie die plaatsvond in 1969 in New York, in een tijd van grote sociale en culturele veranderingen (een nieuw tijdperk na de succesvolle maanlanding). dat zich afspeelt tijdens een ruimterace in 1969). De zoektocht naar dit laatste artefact begon echter al lang daarvoor, zoals blijkt uit een in het kamp aanwezig notitieboekje waarop we de beroemde Archimedes-wijzerplaat zullen herkennen.

Van Raiders of the Lost Ark tot dit laatste opus, de attractie neemt ons mee op een ongelooflijk avontuur door de wereld van Indiana Jones dankzij de gecombineerde talenten van de filmproducent George Lucas en de Imagineers. Petje af voor de artiesten!

Afbeelding
Weetjes:
- Indiana Jones and the Temple of Peril werd geopend in Disneyland Paris op 30 juli 1993? Dit was ongeveer een jaar na de opening van het park en het was de eerste Disney attractie wereldwijd met een looping.
- deze attractie werd aangepast en de achtbaanwagentjes van 2000 tot 2004 achteruitreden? Dit was echter te heftig voor veel mensen waardoor de attractie minder populair werd en dit eind 2004 terug aangepast werd.
- de attractie Raging Spirits die in Tokyo Disney Sea staat gebaseerd is op de attractie in Disneyland Paris? Het is ook een rit met een mijnkarretje door een tempelcomplex maar met een ander thema.

Aanvullende informatie

  • Minimale lengte: 81cm
  • Interesses: Extreme Sensaties
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op dinsdag 04 juli 2023 08:06

Laagste prijs kalender