Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Interview met muziekproducent Jonathan Barr: The Sparkling Music of Christmas

december 23, 2022 486
Een feestelijke sfeer, klokken die luiden, tijdloze liedjes: het is Kerstmis dat hoor je in Disneyland Paris, en vooral wanneer Mickey en zijn Dazzling Christmas Parade langskomen.

Om meer te weten te komen over deze magische en feestelijke muziek, vroegen we Musical Producer Jonathan Barr om ons de geheimen achter deze creatie te vertellen. Het is ook een gelegenheid om te kijken naar de nieuwe muziek ter ere van het 30-jarig jubileum van de bestemming die we ook zullen horen tijdens deze Disney Enchanted Christmas.

Jonathan, kun je ons iets vertellen over je werk voor Disneyland Parijs?
Mijn samenwerking met Disneyland Paris gaat eigenlijk terug tot de lancering van de Disney Cinema Parade in het Walt Disney Studios Park (2002-2008). Ik was toen zowel componist als arrangeur. Gedurende mijn hele Disney-carrière heb ik meer dan 80 liedjes geschreven voor de Disney-parken over de hele wereld. Hierdoor kreeg ik een grondige kennis van de werking achter de creatie van de muziek van de Disney Park-shows, en ik genoot er zo van dat ik besloot over het hek te springen en een onafhankelijke muziekproducent te worden. Voor elk project kunnen meerdere componisten en verschillende arrangeurs betrokken zijn, die allemaal werken om de visie van de regisseur te dienen. Ons werk als team is om de perfecte muziek voor hun show te leveren, en als producer is het mijn rol om het hele muziekcreatie- en productieproces te beheren.

MUZIEK VOL PLEZIER

Wat is het muzikale concept achter Mickey and his Dazzling Christmas Parade?
Alle parademuziek draait om "Shine a light", het prachtige nummer geschreven door Senior Music Producer en Creative Director bij Walt Disney Imagineering, Yaron Spiwak. Het liedje was moeilijk te vinden. We hadden verschillende voorstellen, maar we waren er niet tevreden mee. Ze waren allemaal heel mooi, allemaal in de geest van Kerstmis. Sommige hadden zelfs een nostalgisch element dat deed denken aan kerstparades uit het verleden waar we dol op waren. Maar voor dit 30-jarig jubileum wilde Disneyland Paris vooruit kijken en iets aanbieden dat niet alleen de liefde van het seizoen viert, maar ook de spanning voor de toekomst. Yaron, afkomstig van Walt Disney Imagineering Music, was mijn supervisor en hielp me bij deze zoektocht. Hij begon een idee te krijgen van wat het nummer moest zijn, en stelde een nummer voor waarvan hij dacht dat het zou werken. Om onpartijdig te zijn, presenteerde ik alle liedjes anoniem aan de makers van de parade, en ze stemden unaniem voor Yaron's, "Shine a light"!

Toen we het nummer eenmaal hadden, moest het op elke float worden toegepast, terwijl het zijn eigen stijl ontwikkelde. Het is een techniek die Disney heeft ontwikkeld sinds de Main Street Electrical Parade. Het gaat om een hoofdthema dat overal wordt gespeeld, en vervolgens een variatie op dat thema voor elke praalwagen. Terwijl de wagen door de straat beweegt, combineert zijn variatie met het hoofdthema en creëert een nieuw geluid. Voor de gast lijkt het allemaal erg naadloos, maar het is een gecompliceerd en uitgebreid proces, dat... als het werkt... echt magisch is. Ik herinner me dat ik die magie in mijn jeugd voelde, en vandaag blijf ik ernaar streven om deze emotie voor onze gasten opnieuw te creëren.


Wat zijn de verschillende muzikale stemmingen voor deze parade?
De eerste praalwagen, "Mickey's Holiday Express" (En route pour les Fêtes avec Mickey) focust op "Shine a light" in zijn originele versie. Dit is opgenomen met een pop-rockgroep van 8 muzikanten voor het ritme, waar we vervolgens de strijkers en koperblazers aan hebben toegevoegd. De tweede praalwagen, "Minnie's Christmas Delights" (Les délices de Minnie) heeft iets meer een dansgevoel, met elektronische drums. De derde, "Donald's Winter Wonderland" (Donald et la Magie de l'Hiver) heeft een koekoeksklokvibe, met klok- en accordeongeluiden. Hiervoor hebben we de hele ritmesectie eruit gehaald om ons te concentreren op een puur orkestrale benadering, totaal anders. Vervolgens komt de "A Fairytale Waltz" (La Valse des contes de fées) drijvend, zeer symfonisch, elegant en romantisch, net als de Disney-prinsessen, om vervolgens op een hoog niveau te eindigen met "Santa's Magic" (La Magie du Père Noël), waarin het lied "Santa Claus is coming to town" een prominente plaats inneemt.

Het resultaat is een heerlijk geslaagde mix van pop- en orkestmuziek.
De originele demo van het nummer was wat meer rock. Maar omdat de optocht oorspronkelijk alleen 's nachts plaatsvond, kozen we voor een arrangement dat de magische kant van kerst benadrukt. Toen werd besloten dat de parade overdag en 's nachts kon plaatsvinden, en daarom hebben we deze hybride versie gemaakt die voor beide gelegenheden kan werken.

Als tegenhanger van het nummer hebben we veel fragmenten uit liedjes, zowel traditioneel als Disney.
Het is een heel ingewikkelde oefening, bijna wiskundig, om te kiezen en dan al deze nummers toe te voegen in de lus van 2 en een halve minuut die aan elke float is toegewezen. Om dit te doen, beginnen we met het lied van Yaron en proberen we ons de variaties voor te stellen. Afhankelijk van het thema van de praalwagen stellen we een lijst op met mogelijke liedjes, zoals 'Vive le vent' voor Donald of de romantische deuntjes voor de prinsessen. Vervolgens testen we wat zou kunnen werken, en op welk moment we ze kunnen opnemen, een beetje zoals bij een duet of een mash-up. Ik had het geluk om samen te werken met arrangeurs van The Imagination House in Orlando, die fantastisch werk hebben geleverd bij het creëren van deze praalwagens. Ze produceerden ook de Halloween- en kerstparade voor Walt Disney World in Orlando.

Tijdloze nummers staan naast meer ongebruikelijke zoals "Tant qu'il y aura Noël", van Belle en het beest 2: de betoverde kerst.
Emanuel Lenormand, de paradedirecteur, wilde dit lied voor Beauty als onderdeel van de "A Fairytale Waltz". Hij is dol op dit nummer, dat echt geweldig is, en het was absoluut de perfecte plek om het te gebruiken.


Hij wilde ook dat deze parade een heel Europees gevoel zou krijgen.
Absoluut, en dat geldt ook voor de muziek. Als Amerikaan heb ik een andere cultuur als het gaat om kersttradities, en dat voel ik echt in Praag, waar ik momenteel woon. Er is de traditie van de kerstboom die elk jaar in het hart van de oude stad wordt opgericht, met de lichten en muziek. Toen ik het ontdekte, hoorde ik liedjes die ik nog nooit eerder had gehoord en ik voelde echt het onderscheidende karakter van kerstmuziek in Europa. Emanuel was heel specifiek over de traditionele liederen die hij in de parade wilde laten horen. We bespraken dit aspect uitgebreid en ik concentreerde me erop dat een Europees publiek zich zou herkennen in de muziek van Mickey en zijn Dazzling Christmas Parade.

Van het arrangement tot de opname, hoe is het allemaal gebeurd?
The Imagination House, met Tyler Koontz en Mike Avila waren verantwoordelijk voor de praalwagens, en daarna lieten we Oren Sela en Amos Ben David de productieshowstops maken. We gaven ze de creatieve behandeling voor de parade, daarna stuurden ze ons hun demo's. We maakten een paar aanpassingen en daarna wendden we ons tot een orkestrator in Londen om de partituur af te ronden en de opname voor te bereiden op de legendarische Abbey Road-studies. Deze laatste fase was bijzonder ingewikkeld vanwege de recente pandemie. We moesten sessies sectie voor sectie organiseren (dus alleen strijkers, dan koperblazers, etc.), waarbij we ervoor moesten zorgen dat de muzikanten zo sociaal mogelijk afstand namen. Maar dit proces gaf ons eigenlijk meer vrijheid als het ging om het mengen. Door zo te werken, konden we het niveau van elke groep heel precies regelen, wat moeilijker is als je het hele orkest tegelijkertijd opneemt.


De enscenering van de parade is veranderd ten opzichte van vorig jaar om een nog magischere ervaring te bieden. En hoe zit het met de muziek?
Vorig jaar konden we vanwege Covid en andere beperkingen in verband met de heropening de muziek niet precies maken zoals we het ons hadden voorgesteld. En dus hebben we geprofiteerd van de terugkeer van de parade dit jaar om het volledig te remixen. Dan Scott, een onafhankelijke, wereldwijde geluidsontwerper voor Disney Company, speelde een integrale rol bij het vinden van dat geluid. We hebben heel hard gewerkt om het beter dan ooit te laten klinken. Als je hier in 2021 was, merk je zeker het verschil.


Afbeelding

KERSTMIS MET EEN KOOR

En om een prachtige feestdag in Disneyland Paris af te sluiten, wat is er mooier dan de Follow the Light-show, met zijn bijzonder lyrische arrangement van "Un monde qui s'illumine", waarin een koor en een solist samenkomen.
Deze muziek is oorspronkelijk gemaakt voor de lanceringsdag van het 30-jarig jubileum. Maar we konden het niet gebruiken zoals we wilden. Een paar dagen later, op 28 april, was het eindelijk mogelijk toen Mickey de Eiffeltoren verlichtte. Thierry Magne, de maker van het evenement, wilde "Un monde qui s'illumine" gebruiken en ik vertelde hem over deze versie, die hij perfect vond. Uiteindelijk hebben we iets heel bijzonders en heel moois gedaan, en van daaruit kwam het idee om deze muziek elke avond te hergebruiken net na Disney Dreams! Kerstmis vieren. Het is een extraatje voor onze gasten, een manier om de magie van ons 30-jarig jubileum te combineren met de magie van Kerstmis!

LACHEN, LIEFDE EN DROMEN...

Voor dit 30-jarig jubileum is een van de grote nieuwe functies de show Dream... and Shine Brighter, nog steeds in parade-stijl. Muzikaal zorgt het voor een heel andere energie.
Een ongelooflijke energie, niet? Eerlijk gezegd heb ik in 25 jaar nog nooit een publiek zo enthousiast zien reageren. Het gaat over hoe ze een meeslepende ervaring creëerden voor de gasten die de muziek gebruikten. Aanvankelijk twijfelden we voor het gedeelte waar de praalwagens worden geparadeerd tussen "Un monde qui s'illumine" en "Ready for the ride". Terwijl "Un monde qui s'illumine" het perfecte volkslied was voor het 30-jarig jubileum, bracht "Ready for the ride" zoiets opwindends en perfects voor onze show. Het had zelfs invloed op de manier waarop we deze soundtrack opnamen, met behulp van production methods rechtstreeks uit de pop.


Voor de mash-up die zich voor het Kasteel van Doornroosje ontvouwt, hebben we ongelooflijk veel fragmenten uit Disney-liedjes gebruikt.
Dit deel valt uiteen in drie secties, "Laugh", "Love" en "Dream", en regisseur Matthieu Robin en Natalia Beliaeva wilden het maximale aantal nummers in elke sectie opnemen. Het was een echte uitdaging. We hebben veel discussies gevoerd om te beslissen welke nummers uit de Disney- en Pixar-klassiekers bij dit verhaal pasten, en we bleven ze toevoegen, tot op de dag van de opname. We hebben ook heel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat dit onderdeel dezelfde energie leverde als "Klaar voor de rit". En als je onze gasten spontaan ziet dansen, is dat onze grootste beloning!
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op vrijdag 23 december 2022 12:03

Laagste prijs kalender