Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lake Buena Vista: La Féerie du Lac Enchanté !

december 30, 2020 374
Het is weer het einde van het jaar. Oud en nieuw wordt normaal gevierd met veel vuurwerk, maar ook andere feestelijkheden kunnen spectaculairder worden met een goede vuurwerkshow.
Nu zijn we van Disneyland Paris natuurlijk al lang gewend dat ze mooie vuurwerkshows hebben, waaronder Disney Illuminations en Disney Dreams. Maar ook in de begintijd van Disneyland Paris, of beter gezegd Euro Disney, werden er al spectaculaire avondafsluitingen georganiseerd. Zo gaan we vandaag ruim 28 jaar terug in de tijd.
Het is 10 april en de voorbereidingen voor de Grand Opening van het Euro Disney Resort zijn in volle gang. Zoals velen weten, was de officiële opening van het Disneyland Park op 12 april 1992 om 9.01 uur stipt. Andere delen van het resort werden echter op een eerder moment geopend. Zo was de avond van 10 april 1992 rijkelijk gevuld met diverse officiële handelingen die allen onder de noemer ‘Celebration Euro Disney Resort’ vielen.

Een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte flyer geeft een inkijk in de feestelijkheden. Het voorwoord geeft al een duidelijk beeld van wat er allemaal gaat gebeuren die avond (en de ochtend daaropvolgend).

“Vanavond is een avond vol stralende sterren. Vier met ons, voor het eerst in de Disney geschiedenis, een gelijktijdige opening van zes uniek gethematiseerde hotels en een oogverblindend Festival Disney Entertainment Centre. Je zult ontdekken welke magie het Euro Disney Resort in huis heeft en zult genieten van het opwindende entertainment.”

Flyerpagina La féerie du lac enchtanté !
Het feest begon om 19u30 bij Hotel Cheyenne en Hotel Santa Fe, in die tijd nog zonder de toevoeging ‘Disney’s’ die later zou worden toegevoegd. Vervolgens ging het feestgedruis om 20u30 verder bij Newport Bay Club, gevolgd door Sequoia Lodge om 21u00. Hotel New York was de laatste in het rijtje om zijn openingsfeestje te vieren om 21u30. Ieder hotel vierde zijn feest in eigen stijl. Van een Country Hoedown bij Hotel Cheyenne tot een optreden van de The Four Tops en The Temptations in Hotel New York. Uiteraard werden de gasten ook voorzien van een hapje en drankje in stijl.

Muziekband bij openingsfeest Disney's Newport Bay Club
Na de officiële handelingen bij de, toen nog, Euro Disney Hotels ging het feestje verder in Festival Disney (het huidige Disney Village). Vanaf 22u00 werd daar het feestje in gang gebracht door Kool and the Gang en Adeva.

Als grote afsluiting van de avond vond er een groot spektakel plaats op Lake Buena Vista: La Féerie du Lac Enchanté ! Dit spektakel bestond uit muziek, licht, vuurwerk, lasers, projecties en waterfonteinen. Het thema van de show was gebaseerd op De Kleine Zeemeermin.

Zoom in (real dimensions: 623 x 800)
Onderdeel van de show was een gigantische Koning Triton. Hij was 15 meter hoog en werd binnen twee minuten opgeblazen. Koning Triton werd gemaakt door het Britse bedrijf Air Artists, wat bekend stond voor hun werk voor diverse bekende bands zoals The Rolling Stones en Pink Floyd. Voor deze bands had Air Artists namelijk al eerder grote opblaasbare figuren gemaakt.

Om wat meer te leren over het achtergrondverhaal hoe Koning Triton gemaakt is, spraken we met Rob Harries. Nu is hij met pensioen, maar in die tijd was hij de eigenaar van Air Artists. Naast Rob werkte er ook een naaister en een schilder. Indien er voor een project meer handen nodig waren, dan werd het drietal aangevuld met mensen van buitenaf. Dat Disney voor Air Artists koos was niet zo vreemd, ze hadden namelijk al eerder een tweetal andere klussen gedaan, waaronder een opblaasbare Mickey Mouse. Daarnaast is het natuurlijk ook vrij gespecialiseerd werk. Rob nam ons graag mee terug in de tijd om meer te leren over het productieproces van Koning Triton.


Een project begint altijd met een model van het uiteindelijk te maken figuur. Dit model werd gemaakt van polystyreen. Er werd daarbij op een schaal van 1:10 gewerkt. Het model was ongeveer 1,5 meter groot en het uiteindelijke figuur zou zo’n 15 meter groot worden.

Om een patroon te maken van het model werd het volledige model beplakt met plakband. Hierop werd dan het patroon uitgetekend. De plakband werd dan in stukken geknipt en uiteindelijk vormden alle losse stukjes bij elkaar het volledige patroon. Bij het knippen van het patroon was het belangrijk dat de stukken stof slechts één kant op mochten buigen, op deze manier ontstaan er geen rare vormen of vouwen. Dit uitgeknipte patroon was, net als het model, op een kleinere schaal gemaakt dan het uiteindelijk moest worden. Met behulp van een overheadprojector werd het uitgeknipte patroon uitvergroot geprojecteerd op de stof die gebruikt zou worden voor het maken van Koning Triton.

Nadat alle patroononderdelen geprojecteerd en uitgeknipt waren, werden ze aan elkaar genaaid zodat ze één geheel vormden. Het resultaat was dus een 15-meter hoge witte Koning Triton. Inderdaad wit, want voor het geheel werd gebruik gemaakt van een witte stof. De volgende stap was namelijk het opschilderen van de ballon. De verf werd met behulp van spuitverf erop gespoten. Het eenvoudigste was de verf aanbrengen wanneer Koning Triton volledig was opgeblazen. Zover Rob zich kon herinneren werd er in dit geval dankbaar gebruik gemaakt van een hangaar, aangezien daar voldoende ruimte was om Koning Triton volledig op te blazen.

Zoom in (real dimensions: 955 x 800)
Wanneer het schilderen klaar was, kon de ballon uiteindelijk naar Frankrijk verscheept worden. Rob verbleef ongeveer een week met zijn team in Frankrijk. Met een man of zes waren ze daar voor de installatie en het testen van de opblaasbare figuur. En uiteraard voor de daadwerkelijke show.

Koning Triton zou tijdens de show opgeblazen worden. Vooraf werd alles getest en dat was maar goed ook, want tijdens de test ging het opblazen te snel, waardoor er een scheur ontstond. Gelukkig kon ter plaatse op het vlot de scheur weer dichtgenaaid worden en was Koning Triton helemaal klaar voor de generale repetitie. Deze doorstond hij met glans en alles was dus klaar voor de daadwerkelijke show.

Zoom in (real dimensions: 588 x 730)
Tijdens de show bevonden Rob en zijn team zich op het vlot. Dit alles was om het opblazen van Koning Triton in goede banen te leiden. Om ervoor te zorgen dat de figuur tijdens het opblazen recht omhoog ging, waren er aan de binnenzijde een aantal koorden vastgemaakt. Deze werden vastgehouden door een aantal personen aan de binnenkant. Doordat zij een lichte tegendruk konden geven ging Koning Triton netjes recht omhoog. Binnen twee minuten stond Koning Triton overeind met dank aan vier grote ventilatoren, welke per stuk 6 m3 lucht per seconde naar binnen bliezen.

Zoom in (real dimensions: 720 x 538)
Gedurende de show stond Koning Triton trots tussen al het andere spektakel veroorzaakt door vuurwerk, fonteinen, lasers, licht en geluid. Ook al was het stof van niet brandbaar materiaal, er bestond altijd een kans dat het vuurwerk het kunstwerk kon beschadigen, iets wat gelukkig niet gebeurde. Niet alleen Rob was blij met het resultaat, ook Bettina Buckley was trots op al het werk. Achteraf ontving Rob een aan hem en zijn team gerichte brief van Buckley waarin ze haar dankbaarheid voor hun werk uitte. Buckley was ingevlogen vanuit Amerika om dit project te coördineren. Zij had namelijk al pionierswerk op het gebied van grootse shows gedaan in Walt Disney World. Buckley werkt nog steeds voor The Walt Disney Company en is momenteel Vice President of Disney Parks Live Entertainment.

Zoom in (real dimensions: 581 x 800)
Dat het een groots spektakel was, wordt wel duidelijk als je nog meer cijfers hoort. Het waterballet bestond namelijk uit 13 bestuurbare fonteinen, 3 dansende watersproeiers, 4 waterbogen en 20 waterkanonnen, allemaal gevoed door 77 waterpompen en verlicht door 310 onderwaterlampen. Dit alles was verbonden met 8400 meter kabel. Voor het geluid werd nog eens 17 kilometer kabel uitgerold. Langs het meer stonden een 20-tal zoeklichten en 24 lichttorens. Op de daken van de Disney Hotels werden ook nog eens twee lasers geïnstalleerd. Dit alles werd aangestuurd vanuit de drie verdiepingen tellende 'control room' langs het meer, verstopt onder een camouflagenet.

Zoom in (real dimensions: 1280 x 759)
Ondanks dat het zo'n enorm spektakel was, is er eigenlijk weinig foto- en filmmateriaal te vinden van de show. Hierboven staat een collage van enkele foto's, helaas niet van de beste kwaliteit, maar het geeft toch een beetje een beeld van deze avondafsluiting. Deze avond vol met festiviteiten en de grote finale op Lake Buena Vista op de eerste dag, was een goede teaser voor alles wat nog stond te gebeuren in de twee daaropvolgende dagen.

Wij willen Rob Harries hartelijk danken voor zijn bijdrage aan dit artikel, verder hebben we dankbaar gebruik gemaakt van Lighting+Sound International Magazine en is de scan van de flyer afkomstig van DesigningDisney.com.
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Laatst aangepast op woensdag 30 december 2020 12:50