Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Reddertjes

mei 04, 2021 216

In 1977 verscheen, naast Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh, nog een tweede Disney Classic, namelijk De Reddertjes.


Wanneer het weesmeisje Penny ontvoerd wordt door de gemene Medusa, die haar nodig heeft voor het terughalen van een diamant, komt de Hulp- en Redvereniging in actie. Deze door muizen gerunde vereniging is een wereldwijde organisatie die helpt, daar waar nodig is. Op deze zaak wordt Bianca, de Hongaarse afgevaardigde, ingezet. Samen met portier Bernard gaat ze op avontuur om Penny uit de handen van Medusa te redden.


Deze animatiefilm is gebaseerd op een tweetal boeken van Margery Sharp, getiteld The Rescuers en Miss Bianca. In totaal werd er vier jaar gewerkt om van deze verhalen een filmversie te maken. Zo’n 250 filmstudiomedewerkers hebben bijgedragen aan de productie van de film. Onder hen waren een veertigtal tekenaars die naar schatting 330.000 tekeningen maakten en 750 achtergronden. De regie was wederom in handen van Wolfgang ‘Woolie’ Reitherman, welke dit keer ondersteuning kreeg van John Lounsbery en Art Stevens.


Voor de stemmen werd er opnieuw een beroep gedaan aan enkele reeds bekende acteurs, aangevuld met een aantal die niet eerder gewerkt hadden aan een Disney productie. Bianca’s stem werd ingesproken door Eva Gabor, die al eerder te horen was als Duchess in De Aristokatten. Jimmy Macdonald, Walts opvolger als stem van Mickey Mouse, voorzag Helibel van zijn typische geluid. De bijrol van Uil werd ingesproken door John Fiedler, welke te zien was in diverse Disney speelfilms, maar ook te horen was als Knorretje en enkele andere bijrollen had in animatiefilms als Robin Hood, Frank en Frey en Keizer Kuzco.


De muziek in de film werd verzorgd door Sammy Fain, Carol Conners en Ayn Robbins. Het lied Someone’s Waiting For You, wat door hen geschreven werd, ontving een Oscarnominatie voor beste lied tijdens het 50e Academy Awards gala. Concurrent You Light Up My Life, behorende bij de gelijknamige film, ging er met de Academy Award vandoor.


Tijdens het productieproces werd er nog gespeeld met het idee om een oude bekende terug te halen als de slechterik van de film, namelijk Cruella De Vil. Deze door en door slechte maar modebuwste schurk uit 101 Dalmatiërs werd bijne een terugkeer gegund. Er zijn zelfs enkele schetsen, waaronder die hieronder afgebeeld is, die Cruella tonen in haar nieuwste kledingcollectie. Echter was Disney op dat moment niet overtuigd van het succes om vervolgfilms te maken, iets waar ze in latere jaren zeker van zijn teruggekomen. Daarom werd de schurkenrol niet vervuld door Cruella, maar de slechte Medusa.


Het Amerikaanse publiek maakte voor het eerst kennis met Bernard en Bianca op 22 juni 1977. In Nederland vlogen Bernard en Bianca de bioscopen binnen op 15 december 1977. De Reddertjes werd direct in een Nederlandse uitvoering in de bioscopen vertoond. Iets wat niet meer was gebeurt sinds de release van Doornroosje. In de tussentijd werden de films namelijk enkel in de originele taal vertoond.


De film verscheen in 1990, drieëntwintig jaar na de Nederlandse première, voor het eerst op koopvideo. Voor de 20e verjaardag in 1997 werd de film opnieuw uitgebracht op VHS. Een derde uitgave op video verscheen in 2001.


De eerste keer dat de film op DVD verscheen was in 2002. De film ontving in de later jaren geen nieuwe uitgaves met ander bonusmateriaal of extra’s. Tien jaar na het verschijnen van de DVD kwam de film uit op Blu Ray. Sinds 2021 is de film ook te streamen via Disney+.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. De Reddertjes op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Rate this item
(2 votes)